TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 27.8.2025.
Ruzmarin je jedan od onih začina koji na prvi miris priziva Mediteran: sunce, more i svježe pečenu ribu.
Osim što će oplemeniti vašu kuhinju, ova zimzelena biljka može biti i dekorativan detalj na prozorskoj dasci ili balkonu. Njegovo uzgajanje je iznenađujuće jednostavno, ali traži nekoliko pravila kojih se vrijedi pridržavati.
Najviše voli jaku sunčevu svjetlost, pa mu osigurajte barem šest sati direktnog sunca dnevno. Ako ga uzgajate u stanu, najbolje je mjesto prozor okrenut prema jugu, istoku ili zapadu. Tlo treba biti dobro drenirano i blago suho, a zalijevanje umjereno. Dobra cirkulacija zraka pomoći će mu da ostane zdrav i mirisan tokom cijele godine.
Njegova upotreba u kuhinji je gotovo beskrajna. Savršen je dodatak pečenoj ribi, piletini i janjetini, a krompir iz rerne s nekoliko listića ruzmarina postaje prava mala gurmanska poslastica.
Svježi ili sušeni ruzmarin obogatit će okus domaćeg hljeba ili focaccie, a marinirano povrće poput tikvica i patlidžana dobit će novu dimenziju okusa.
Možete ga dodati i u tople napitke: grančica u čaju od limuna i meda pružit će aromu koja grije i osvježava istovremeno.
Ako želite uživati u svježem ruzmarinu tokom cijele godine, krajem ljeta ga orežite, a grančice osušite ili zamrznite.
Osim u kuhinji, poslužit će i kao prirodni osvježivač zraka, a njegov miris prizvat će u vaš dom dašak mora i ljeta čak i u hladnim mjesecima.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @leviti_estates
TEKST: Adelisa Mašić
Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.
Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.
1. Počni s bazom
Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.
2. Pronađi ravnotežu
Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.
3. Igraj se slojevima i detaljima
Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.
4. Dodaj jesenski pečat
Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.
U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.
Foto: @the_loverosie_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!