TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 22.10.2025.
Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.
Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.
1. Počni s bazom
Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.
2. Pronađi ravnotežu
Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.
3. Igraj se slojevima i detaljima
Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.
4. Dodaj jesenski pečat
Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.
U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.
Foto: @the_loverosie_
TEKST: Adelisa Mašić
Ako volite kafu i planirate posjetiti Beč, postoji jedno mjesto koje se među ljubiteljima specialty kafe spominje s posebnim poštovanjem.
Zove se Gota Coffee Experts: bečki coffee shop i pržionica koji su među najboljima na svijetu, s titulom najboljeg u Europi i trećeg na globalnoj listi.
U Goti se kafa ne poslužuje napamet, svaka šoljica rezultat je znanja, strasti i pažnje prema detalju.
Njihov tim broji višestruke šampione: Aeropress prvake Austrije, najbolje bariste 2023. i 2024., kao i osvajače priznanja CIGS Austria.
Ambijent je topao i nenametljiv, spoj skandinavskog minimalizma i bečkog šarma. Na policama se nižu pakovanja svježe prženih zrna, prostor ispunjava miris kafe, a bariste s lakoćom preporučuju idealan blend prema tvom ukusu.
Foto: @kafediaryy
Pored espressa koji im je donio evropsku titulu, u ponudi su i filter kafe, cold brew, pour-over varijante, kao i peciva i slatki zalogaji koji upotpunjuju iskustvo jutarnje pauze.
Gota je jedno od onih mjesta u koja se lako zaljubite, zbog arome, jednostavnosti i energije koja vas natjera da se vratite po još jednu šoljicu.
Foto: @anna.esthete
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!