Kuhinja i dnevni boravak: Kako odabrati prave tonove za vaš dom prema psihologiji boja - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Kuhinja i dnevni boravak: Kako odabrati prave tonove za vaš dom prema psihologiji boja

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
22.5.2024.

Iako toga možda nismo svjesni, boje imaju veliku moć da odrede naše raspoloženje i u potpunosti promjene atmosferu u interijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bez obzira na to radi li se o sitnim detaljima ili bojama koje smo unijeli u dom kroz zidove, tepihe i namještaj, dobro je obratiti pažnju na to kakvu energiju nam koje nijanse poklanjaju i što treba izabrati za koju prostoriju.


Kuhinja

Za kuhinju se često preporučuju svijetle i tople boje poput žute, narančaste i crvene. To su tonovi koji potiču apetit i stvaraju osjećaj topline i dobrodošlice. Žuta će u vaš dom unijeti svježinu i energiju, dok će narančasta stimulirati razgovor i kreirati prijateljsku atmosferu, što je savršeno za obiteljske obroke i okupljanja.

 Crvena je također idealan izbor za kuhinju jer, iako je intenzivna i dominantna, može se koristiti u manjim dozama. Birajte ju za manje elemente ili ukrase, kako bi podarila dinamičnost prostoru, a da pri tome ne dominira previše.

 Dnevni boravak

Dnevni boravak, kao prostor za opuštanje i druženje, često zahtijeva umirujuće boje i neutralne tonove koji će kreirati ugodnu i opuštajuću atmosferu. Neutralne nijanse poput bjelokosti, sive i bež popularan su izbor jer omogućuju fleksibilnost u uređenju i lako se kombiniraju s različitim stilovima namještaja.


Foto: @joanna.aventoPlava i zelena su također izvrsne opcije – plava će kroz dnevni boravak proširiti osjećaj mira i stabilnosti, dok će zelena unijeti dašak prirode u dom.


Foto: @sara_khamis_design

Foto: @electricboweryIzbor boja u domu treba odražavati vaše osobne preferencije i stil života. Iako psihologija boja može pružiti smjernice, najvažnije je da se u svom domu osjećate ugodno i inspirirano.

Razmislite o tome kako različite boje utječu na vas i eksperimentirajte s kombinacijama koje vam najviše odgovaraju. Na kraju, vaš dom treba biti vaše utočište i mjesto gdje ćete se osjećati najbolje.

* * *
Naslovna fotografija: @lina_liebts

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno