Josipa nam je otkrila zanimljivosti o majčinstvu, podijeli poslova u domu i koje lekcije želi naučiti svoju kćer - Bonjo...

Josipa nam je otkrila zanimljivosti o majčinstvu, podijeli poslova u domu i koje lekcije želi naučiti svoju kćer

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

MAME RULZ
2.8.2022.

I sami smo svjesni da malim koracima možemo napraviti velike promjene, a posebice kada te male, ali značajne korake krenemo činiti još u ranoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Edukacija, razgovor te naš način života nešto su što će oblikovati način na koji razmišljaju buduće generacije. Mnogi će se stručnjaci složiti da djeca imitiraju pokrete ali i razmišljanja roditelja pa i okoline, zbog čega ih je još u najranijoj fazi veoma bitno učiti pravim vrijednostima. Danas i dalje postoje pogrešna shvaćanja o rodnoj ravnopravnosti zbog čega je veoma bitno istaknuti da su sve osobe jednake, neovisno o svim razlikama koje mogu ili ne moraju postojati. 

Kako bismo lakše educirali buduće generacije važnosti pravedne raspodjele poslova u domaćinstvu koje najčešće preuzimaju žene, u suradnji s kompanijom Kraš koja je pokrenula kampanju #IjaSamDomacica želimo skrenuti pažnju ka kreiranju navika koje čine razliku, a koje ćemo primjenjivati i u budućnosti. Da je bitno poticati mlađe generacije na edukaciju o rodnoj ravnopravnosti otkrila nam je i Josipa-Katarina Lavrić kroz razgovor o majčinstvu, podijeli poslova u domu, koje lekcije je usvojila još od svojih roditelja kao i koje lekcije želi prenijeti svojoj kćerki Luciji. 

* * *


Kako bi Lucija tebe opisala u tri riječi? A ti nju?

U tri riječi? Pa, to bi onda s obje strane zvučalo ovako: „Ista kao ja.“

Za Luciju često kažeš da je i tvoja najbolja prijateljica i #partnerincrime, koje su lekcije koje si naučila od nje kroz njeno odrastanje?

Kroz njeno odrastanje sam naučila kako kroz život treba ići s osmjehom, koliko god da nas život udari. Možda su malo teške riječi, ali Lucija je primjer djeteta koje, iako ima znatnih poteškoća s vidom, ipak uspijeva sve sama, i to sve s osmjehom na licu. Borbena je, inteligentna i samouvjerena djevojčica, a ja sam kroz njeno odrastanje jednostavno to „pokupila“ od nje.

Koliko je izazovno organizirati sve vaše zadatke i obveze u domu? Koji su ti koraci pripomogli da Luciju od malih nogu educiraš o važnosti podjele poslova i organizaciji?

Što se tiče zadataka i obveza u domu, nije nam toliki izazov bio da raspodijelimo poslove. Ona je dijete koje uči u hodu i uz male napomene, već je sama shvatila važnost podjele poslova. Posprema svoje stvari kao i ja svoje, neke poslove radimo zajedno. Naravno, sve u skladu s njenim godinama, ali je svjesna da sve što uradi odmah, kasnije je „ne čeka“. Mogla bih reći da je jedini korak, koji mi je pripomogao da Lucija od malih nogu razumije važnost podjele poslova i organizacije, taj što sam joj ja bila primjer. Djeca najbolje uče kada gledaju svoje roditelje.

#IjaSamDomacica nova je Kraš kampanja koja želi potaknuti (mlađe) generacije na razumijevanje i važnost kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene. Koji su po tebi mali, ali važni koraci koje svi mogu napraviti kako bi se to promijenilo?

Kompromis, dobra organizacija i prihvaćanje da ono što možemo danas ne ostavljamo za sutra.

Koja je najvažnija lekcija o ravnopravnosti koju si ti naučila od svojih roditelja?

Mi smo još uvijek tradicionalno društvo koje nalaže da žena bude u kući s djecom, a muškarac na poslu, odnosno na poslu koji donosi zaradu. Jer, i žena u kući je na poslu, samo joj nije novčano plaćeno. Moji roditelji imaju četvero djece, dvije kćeri i dva sina i nikad nisu pravili razliku među nama što se tiče podjele poslova. Slobodno mogu reći da su nas naučili da svi mi imamo jednak status kako u kući tako i izvan nje. To nas je i ostvarilo kao sadašnje ljude, naučili su nas da neravnopravnost još uvijek postoji, ali da nam to nikad ne bude prepreka u životu.

Koje lekcije želiš ti naučiti Luciju?

Ono što i svaka majka svoje dijete, da nikada ne pristaje na manje od onoga što je zamislila u svojoj glavi, da će puno puta kroz život pasti i raskrvariti koljena, ali da svaki put ustane snažnija i otpornija.


* * *
Foto: @photo_dama

Povezani članci

Najpopularniji članci