S kojim neravnopravnostima se žene često susreću? Otkrivamo kroz odgovore naših čitateljica! - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

S kojim neravnopravnostima se žene često susreću? Otkrivamo kroz odgovore naših čitateljica!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

POSAO & ŽIVOT
26.7.2022.

Misija svakog od nas iz dana u dan trebala bi biti stvaranje pozitivnog i ljepšeg okruženja za sve. Danas se žene i dalje susreću sa brojnim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nije tajna kako u svakodnevnom razgovoru sa drugim ženama čujemo različita iskustva koja i nas same tjeraju na preispitivanje i pozivaju nas na djelovanje. Da su promjene za žene itekako potrebne u kućanstvu, na radnom mjestu i u međuljudskim odnosima pokazali su nam i vaši odgovori na anketu. Naime, prošli tjedan na našem Instagram profilu postavili smo sljedeći upitnik našim čitateljicama: „Otkrijte nam koje su neravnopravnosti s kojima se najčešće susrećete kao žena.“. Iskreni odgovori pokazali su nam situacije u kojima žene osjećaju neravnopravnost na poslu, u obavljanju kućanskih poslova, u brizi za djecu, kad je u pitanju njihov fizički izgled.

 

 

Najviše se neravnopravnosti osjeti u svakodnevnim kućanskim poslovima za žene, gdje nerijetko ukućani nisu upoznati koliko vremena je potrebno za održavanje kućanstva. Poslovi kao što su pospremanje, kuhanje, planiranje i briga o djeci zahtjevaju posvećenost, često uključuju i aktivnosti u kasno u noć te je potrebno da se i partner, kao i ostali članovi kućanstva uključe u ravnomjerenu raspodjelu poslova u kući.

Mentalni prostor koji zauzima uloga žene na poslu i kod kuće traži mnoštvo vremena, strpljenja i energije. S obzirom na to, danas više nego ikad prije, važno je pokrenuti ove teme i probuditi svijest o tome koliko su promjene i djelovanje potrebni kad je u pitanju raspodjela kućanskih poslova. To je prepoznao i brend Kraš Domaćica s kojim u sklopu društveno-odgovorne kampanje #IjaSamDomacica želimo usmjeriti svjetlo ka temi ravnopravnosti spolova u svakidašnjem životu.

Svakodnevica jedne žene treba biti ispunjena međusobnom suradnjom, prihvaćanjem i poštovanjem, kao i prostorom u kojem se žena može osjećati sigurno. Zadatak je to koji na sebe trebaju preuzeti svi, i muškarci i žene, i odrasli i djeca. Naše uredništvo uvijek želi uporno raditi na tome da se stvori pozitivno okruženje za sve dame u BiH, a u kojim sve poljima postoji prostor za napredak kad su kućanski poslovi u pitanju otkriti će vam naše čitateljice kroz odgovore na anketu u nastavku.
Osim kod kuće, gdje se žene ponekad osjećaju kao da su prepuštene same sebi, i na radnom mjestu susreću se sa neravnopravnostima. Naše čitateljice su nam kroz odgovore na anketu otkrile da postoje razlike i u uvjetima rada.

 Uz navedene neravnopravnosti na radnom mjestu, ali i kod kuće, naše čitateljice su izdvojile i sljedeće odgovore koji skreću pozornost na nekoliko drugih, ali jednako važnih izazova za žene u današnjem društvu.

 

***
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci