Jedna od većini omiljenih frizura je potencijalni uzrok opadanja kose - saznajte više. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Jedna od većini omiljenih frizura je potencijalni uzrok opadanja kose - saznajte više.

Tekst:

Nevena Divčić

KOSA
24.5.2024.

Iako je sinonim svestranog izgleda, praktičnosti i sofisticiranosti - nosi i izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sleek bun, o kojoj smo i ranije govorili, podrazumijeva čvrsto začešljavanje kose unatrag i formiranje uredne punđe. Omiljena je mnogima zbog svog urednog, praktičnog, a i profesionalnog izgleda. Međutim, iza ove prividne jednostavnosti kriju se potencijalni rizici po zdravlje vaše kose.


Foto: @shanigrimmond

 

Kako zatezanje kose šteti njenom zdravlju? 

Pozicioniranje na isto mjesto

Kada kosu stalno vežete na isti način, iste dijelove vlasišta podvrgavate konstantnom pritisku. Ovo može oslabiti folikule kose i dovesti do trajnog opadanja kose na tim područjima. Redovito nošenje sleek bun frizure na istom mjestu može uzrokovati pojavu praznina u kosi koje je teško obnoviti.

 Previše zatezanja

Prekomjerno zatezanje kose može izazvati ozbiljne probleme. Ne samo da može uzrokovati glavobolje i nelagodu, već može i oštetiti vlasište. Kosa koja je stalno zategnuta gubi svoju prirodnu elastičnost i postaje sklonija lomljenju. Vremenom, oštećeni folikuli više ne mogu proizvoditi zdravu kosu.


Foto: @leyla__hayauri

 

Upotreba previše proizvoda

Upotreba previše proizvoda može štetiti kosi na duže staze. No, s obzirom na to da su nam neophodni, pokušajte dozirati količinu te birajte proizvode koji njeguju kosu i vlasište

 Uvođenje jednostavnih promjena u rutinu njege kose može značajno smanjiti ove rizike i pomoći vam da sačuvate zdravlje vaše kose dok i dalje uživate u omiljenoj frizuri.

* * *
Naslovna fotografija: @junesixtyfive

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno