U blizini Gruda nalazi se oaza koja nudi terensko jahanje s konjima, a ovdje možete i prespavati. Upoznajte Stinu - BONJ...

U blizini Gruda nalazi se oaza koja nudi terensko jahanje s konjima, a ovdje možete i prespavati. Upoznajte Stinu

PUTOVANJA
21.4.2021.

Kad se poželite stopiti s prirodom i dubinski osjetiti da ste dio iste, svakako preporučujemo da iskusite blagodati jahanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su ravnoteža, koordinacija i motorika odlike koje ćete dodatno usavršiti nakon što uspostavite suradnju s ovim plemenitim životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ćete ojačati sve grupe mišića, razbistriti um, rasteretiti se briga i uživati u povezanosti s konjima, nakon jahanja ćete osjetiti i pravi terapijski učinak za sebe.
Istražujući zanimljiva mjesta za boravak u prirodi i druženje sa životinjama, otkrili smo lokaciju koju doista vrijedi posjetiti. Riječ je o Konjičkom klubu "Stina" koji uspješno vode sestre Melani i Marija Pejić. Vidno uživaju u poslu koji rade i svoju ljubav prema konjima šire i prenose na svakog koga upoznaju.

Tako nam je Marija, jedna od sestara, koja je ujedno i trenerica jahanja, kroz intervju otkrila sve detalje o uzgoju i održavanju konja, jahanju i ostalim sadržajima koje nudi ovaj konjički klub. Vodimo vas u "Stinu". 

Konjički klub „Stina“ osnovan je 2009. godine i nalazi se u zaseoku Sovići, općina Grude i zbilja ga je lako pronaći. Smješten je svega 500-tinjak metara od glavne magistralne ceste. 
„Naziv 'Stina' odabrali smo simbolično kao simbol Hercegovine ali i čvrstoće i postojanosti. Zaštitna, crvena boja kluba simbolizira ljubav s kojom svakodnevno radimo“, ističe trenerica Marija.

Foto: Konjički klub "Stina" 

Na naše pitanje, koje usluge Konjički klub nudi svojim posjetiteljima Marija odgovara:
"Naša najtraženija ponuda je terensko jahanje (kako mu i sam naziv kaže), jašemo kroz prirodu po prkosnim terenima i bajkovitim pejsažima Bekijskog polja.
Napominjemo kako za aktivnost terenskog jahanja prethodno iskustvo nije neophodno. Zahvaljujući mirnim i školovanim konjima te profesionalnom osoblju svatko se može upustiti u terensku avanturu s nama. Škola jahanja je dio naše stalne ponude, a otvoreni smo i za upis novih članova."

Foto: Konjički klub "Stina"

Terapijsko jahanje je također naša svakodnevna aktivnost. Želimo napomenuti kako ovu vrstu aktivnosti ne naplaćujemo, to je samo mali doprinos od nas za roditelje djece s poteškoćama u razvoju i najmanje što mi možemo učiniti za njih. Ovim putem pozivamo sve potrebite da nam se jave ukoliko žele terapiju konjima.

Foto: Konjički klub "Stina"

Također, organiziramo i izlete s konjima u prirodi, a veseli nas biti domaćin školskih i vrtićkih ekskurzija. Pri rezervaciji jahanja možete rezervirati i obrok, koji će vas čekati spreman i topao nakon što se vratite s jahanja. Osim navedenih ponuda, na imanju se nalaze kamena konoba „Stina“ i kuća za odmor s unutarnjim bazenom, slobodne za iznajmljivanje i priređivanje raznih vrsta događaja, od team buildinga, rođendanskih proslava, djevojačkih večeri...

Foto: Konjički klub "Stina"

Koliko konja Konjički klub „Stina“ trenutno broji i kako se mogu izvršiti rezervacije za jahanje?

Konjički klub „Stina“ trenutno na imanju ima 15 konja. Osim toga, tu su i naši psi, koze i mace, tako da posjetitelji imaju dosta toga za vidjeti. Rezervacije primamo putem profila Konjičkog kluba „Stina“ na društvenim mrežama Instagram i Facebook kao i na broj 063/832-997.

Foto: Konjički klub "Stina" 

Sigurni smo da je jedan radni dan osobe koja brine o konjima ispunjen obvezama i brigom o ovim plemenitim životinjama. Možete li opisati što radite od trenutka kada dođete u klub pa dok sve ne napustite isti?

Da, uistinu svaki naš dan je potpuno ispunjen obavezama, ali kada radimo ono što volimo onda apsolutno svaki dan radimo s osmijehom i zadovoljstvom. Često se zezamo kako imamo najljepši „ured“ na svijetu koji ne bismo mijenjale ni za jedan drugi.

Foto: Konjički klub "Stina" 

Rano jutro započinje hranjenjem naših konja i ostalih životinja. Nakon toga se timare i čiste, a u ljetnim mjesecima kupaju kako bi bili dotjerani za naše goste.
Konji koji ne rade s gostima idu na pašnjak s društvom i tako naizmjenično.
Dan se završava hranjenjem konja i čišćenjem opreme. Konji odmaraju u svojim štalama a mi se, u zimskim mjesecima opuštamo uz vatru u kaminu, a ljeti uživamo na terasi naše kamene konobe uz hladno piće i zvuk cvrčaka.

Foto: Konjički klub "Stina"

Što sve mogu očekivati osobe koje rezerviraju termin i požele iskusiti čari jahanja?

Iskreno, nama je jako nezahvalno da hvalimo same sebe, ali ono što naši gosti kažu kada im postavimo pitanje o njihovom iskustvu s nama, obično dobijemo pregršt komplimenata za naše divne konje mirne naravi i općenito za opuštenu i veselu atmosferu u klubu.

Nama je najveći kompliment taj što se naši gosti nakon prvog jahanja vraćaju, povedu prijatelje, obitelj, i onda smo sigurni da im je iskustvo jahanja s nama bilo nezaboravno. Generalno, iskustvo jahanja je čarobno, osjetite mir i opuštenost, rasteretite se briga i uživate u prekrasnim konjima i prirodi.

Osim toga, jahanje je odlična tjelovježba, za vrijeme jahanja aktivirane su sve grupe mišića, jahanje blagotvorno djeluje na ravnotežu, koordinaciju te poboljšanje motorike. 

Druženje sa životinjama posebno veseli one najmlađe. Jesu li vaši konji prilagođeni i mališanima i pamtite li neku nezaboravnu anegdotu koju rado prepričavate?

Mališani su uvijek dobro došli. Za njih imamo poseban „Šumski krug“ koji traje 20-ak minuta a mališani idu uz pratnju vodiča na našim posebno mirnim konjima.
Bitnije od samog jahanja je to što djeca kod nas ne koriste mobitele, uživaju sa životinjama i igraju se s ostalom djecom. Sama briga oko konja uči ih odgovornosti i samostalnosti, tako da boravak djece kod nas ima više blagodati.

Oduvijek su interesantna imena životinja pa bismo rado saznali neka koja nose konji iz vašeg kluba.

Moramo istaknuti da smo posebno ponosni na naš vlastiti uzgoj konja, ali kada dođe do dijeljenja imena onda je to vrlo zapetljana priča. Naime, čistokrvni konji nose prvo slovo imena oca/majke, ovisno o spolu ždrijebeta.
Tako se na primjer sin našeg Saabicha (najtrofejnijeg konja BiH) zove Scarlet. Osim toga imamo i Spirita (poznati lik konja iz istoimenog crtića), Atilu iz Grčke mitologije, naše divne kobile rodice Hibu i Hanu, a tu su još i Kadija, Farah, Azar, Disney, Gray, Kalif, Kaan, Kadir, Sait...

Za sve posjetitelje koji prvi puta dolaze jahati i željeli bi znati više informacija, recite nam nekoliko osnovnih smjernica koje trebaju znati.

Pri samom dolasku u klub dočekati će vas vodič koji će vam se predstaviti i objasniti sve osnove koje su vam dovoljne za početak. Konji vas čekaju spremljeni i s opremom, tako da odmah možete krenuti u avanturu, a po povratku s jahanja možete prošetati po imanju i popiti piće sa svojom ekipom u našoj konobi.

Foto: Konjički klub "Stina" 

Možemo li konjima donijeti i neku hranu i ako da, koju?

Apsolutno da, naši konji će se razveseliti poklonima u vidu poslastica. Najviše vole mrkve i jabuke u beskonačnim količinama, a našim curama vodičima slobodno možete donijeti čokoladu. (smijeh)

Što odjenuti za jahanje?

Najbolje je odjenuti nešto u čemu se ugodno osjećate, ali budući da u ponudi imamo i fotografiranje mladenaca, iskusni smo i sa svim varijantama haljina i haljinica, iako za terenska jahanja prakticiramo udobnu i ležernu odjeću.
Budući da nam dolaze topliji mjeseci bitno je napomenuti kako se na jahanje dolazi obavezno u zatvorenoj obući (tenisice, gojzerice) i u dugim hlačama.

***

Naslovna fotografija: @konjickiklubstina
Tekst: Ana Bošnjak 

PUTOVANJA , 21.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Foto by:

@konjickiklubstina

Podijeli:

Posljednje objavljeno