TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 17.9.2020.

Kažu da najbolje stvari dolaze u malim pakiranjima, a što se tiče mini pita sa jabukama, to je definitivno istina.

Bilo da su napravljene u kalupima za muffine ili u obliku mini tart kolača, ove pite od jabuka imaju savršenu veličinu za jednu porciju što ih čini idealnim za jesensko druženje sa prijateljima i obitelji.

Foto: biancazapatka.com

Ne sumnjamo da će vas obradovati činjenica da ih je prilično lako napraviti jer u osnovi postoje samo tri  glavna sastojka za nadjev i tri sastojka za koru.

Ukoliko želite možete sami napraviti domaću koru za pitu, ali koristiti i lisnato tijesto kupljeno u trgovini. Također, ovisno o sorti jabuka koju koristite, slatkoću možete prilagoditi svom ukusu. Dakle, ako koristite kisele ili krupne jabuke poput Granny Smith, možete dodati malo više šećera ili manje kad su slađe poput Gala jabuka.

Ovaj brz i jednostavan recept pronašli smo preko Instagram profila Biance Zapatke gdje možete pronaći još mnoštvo ukusnih recepata.

SASTOJCI:

Za koru:

  • 380 g brašna
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 225 g ohlađenog maslaca u kockicama
  • 4 žlice hladne vode

Za fil:

  • 320 g jabuka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • Prstohvat muškatnog oraščića po želji

PRIPREMA:

Kora:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i rukama lagano pomiješajte smjesu. Postepeno dodajite hladnu vodu, po žlicu i mijesite dok se tijesto ne formira. Podijelite tijesto na pola i oblikujte u lopticu. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat.

Punjenje:

U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane jabuke, šećer, kukuruzni škrob, mljeveni cimet i prstohvat muškatnog oraščića dok se ne sjedine. Staviti na stranu i zagrijte pećnicu na 180 ° C. Lagano podmažite standardnu ​​posudu za muffine (12 muffina).

Razvaljajte tanko 2/3 tijesta na lagano pobrašnjenu radnu površinu na debljinu od pola centimetra. Pomoću okruglog oblika otprilike deset cm (poput okrugle zdjelice, šalice ili staklenke) izrežite dvanaest krugova na tijestu. Pritisnite svaki krug tijesta na dno posude za muffine, a na vrhu neka viri malo ruba tijesta, kao na slici.

Foto: biancazapatka.com

Ponovite sa preostalim tijestom da napunite svih dvanaest muffina, a zatim tijesto ispunite sa punjenjem od jabuka, otprilike dvije ili tri žlice po mini piti.

Preostalo tijesto za pitu razvaljajte da stvorite gornju koru kojom ćete prekriti svaku pitu. Da biste napravili rešetkasti izgled, upotrijebite rezač za pizzu ili nož i nazrežite tanke trake tijesta, a zatim oblikujte rešetku kao što je prikazano na fotografiji ispod.

Foto: biancazapatka.com

Pažljivo postavite rešetku na vrh pite i prstima lagano pritisnite gornju koru na donju, pazeći da su bočne strane tijesta zatvorene.

Pecite oko dvadesetpet minuta ili dok kora pite ne postane lagano zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se hladi petnaest minuta. Zatim vrlo pažljivo nožem pređite po rubovima svake pite i nježno podignite iz kalupa za muffine. Poslužite same ili uz omiljeni sladoleda i sos od karamele. #mljac.

Foto: biancazapatka.com

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: biancazapatka.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Restorani Banja Luka: Spoj tradicije, ukusa i atmosfere

TEKST: Adelisa Mašić

Restorani Banja Luka: Spoj tradicije, ukusa i atmosfere Restorani Banja Luka: Spoj tradicije, ukusa i atmosfere

Restorani grada na rijeci Vrbas, poznatijeg kao Banja Luka, pričaju priču o mjestu gdje hrana nije samo potreba, već način života.

Ovdje su obroci trenutak za uživanje, razgovor i druženje. Grad miriše na svježe pečeno meso, domaće začine i jutarnju kafu u bašti uz rijeku.

 



Restorani su sastavni dio svakodnevnog života, to je mjesto gdje se spajaju tradicija i savremeni ukusi. Banja Luka je poznata po svom opuštenom duhu, a upravo se on najbolje osjeti za stolom. U svakom dijelu grada pronaći ćeš sjajna mjesta: od skrivenih bašti do modernih prostora u centru.


restorani_banja_luka9bonjour_ba


Restorani Banja Luka nude raznolikost kakvu rijetko koji grad ima. Domaća kuhinja, mediteranski okusi, fusion meniji, sve se ovdje susreće u savršenoj ravnoteži. Bilo da dolaziš prvi put ili si redovan gost, restorani u Banja Luci uvijek imaju novi ukus koji vrijedi otkriti.


restorani_banja_luka11bonjour_ba

Zato u nastavku otkrivamo četiri restorana koji savršeno prikazuju zašto se o restoranima u Banja Luci priča s toliko topline i entuzijazma, mjesta zbog kojih se u ovaj grad uvijek rado vraćaš.

Mala Stanica – spoj elegancije i tradicije  

Na mjestu gdje se duh prošlosti diskretno susreće s modernim životom Banje Luke, nalazi se Mala Stanica, restoran koji odiše toplinom, stilom i dugogodišnjom tradicijom. 

 



Smještena u prepoznatljivoj zgradi s kraja 19. stoljeća, Mala Stanica spaja eleganciju starog vremena i udobnost savremenog ambijenta, kakvi su obično restorani grada Banja Luka.

 



Unutrašnjost odiše profinjenošću, zidovi u toplim tonovima, veliki zlatni okvir ogledala i klasični lusteri stvaraju poseban ugođaj. 

 



Terasa okružena zelenilom pruža mir i atmosferu idealnu za večeru uz vino ili popodnevnu kafu. Upravo ta kombinacija čini da se Mala Stanica izdvoji među restoranima u Banja Luci kao jedno od onih mjesta gdje se osjeća duh grada.

 



Kuhinja je pažljivo oblikovana i inspirisana sezonskim sastojcima. Na meniju su domaće tjestenine, pažljivo pripremljeni mesni specijaliteti i bogata vinska karta. 

 



Svaki tanjir izgleda kao priča o gastronomiji i ljubavi prema detalju. Ovakvi restorani čine da Banja Luka održi svoju tradiciju, ali i da istovremeno korača u korak s modernim svjetskim trendovima. 

 



Upravo zato, Mala Stanica ostaje jedno od onih mjesta gdje se svaka posjeta pretvara u posebno iskustvo.

Kazamat – tradicija na obali Vrbasa  

Smješten među starim kamenim zidinama tvrđave Kastel, Kazamat je restoran koji već godinama čuva duh autentične Banja Luke.

 



Ovdje se historija osjeća na svakom koraku: u pogledu na Vrbas, u mirisu pečenja s roštilja, u toplini drveta i kamena koji krase enterijer.

Restorani Banja Luka poznati su po domaćinskoj atmosferi, ali malo koji tako vješto spaja tradiciju i prirodu kao što to radi Kazamat.

 



S prostrane terase pruža se pogled na rijeku, pa svaki obrok postaje doživljaj koji uključuje sva čula. To je mjesto gdje se vrijeme usporava, a hrana vraća u djetinjstvo: topla, iskrena i bez žurbe.

 



Na meniju dominiraju jela spremljena na tradicionalan način. Uz čašu vina ili rakiju iz lokalnih podruma, razumiješ zašto su restorani grada Banja Luka simbol gostoljubivosti.

 



Ovdje se svakodnevno pripremaju jela koja spajaju mirise dima i domaćih začina. Svaki detalj, od posluge do posuđa, podsjeća na to da ovakvi restorani zaista njeguju kulturu stola.

 



Ljeti, terasa postaje jedno od najljepših mjesta u gradu, uz žubor rijeke i hladovinu tvrđave Kastel, večera se pretvara u trenutak koji traje duže nego što planiraš.

Kazamat je dokaz da Banja Luka zna čuvati svoje korijene kroz ukus i atmosferu. Ovakvi restorani podsjećaju nas koliko je važno zadržati jednostavnost i toplinu, ono što ovaj grad čini prepoznatljivim.

Appetito – moderno lice banjalučke gastronomije  

Appetito donosi novu energiju u svijet koji čine restorani Banja Luka. Elegantno uređen prostor s toplim svjetlima, zelenilom i modernim detaljima stvara atmosferu koja je istovremeno opuštena i sofisticirana. 

 



Svaki kutak odiše pažljivo osmišljenim dizajnom: od drvenih elemenata do raskošnih lampi koje prostoru daju posebnu toplinu.

Meni je raznolik i moderan, s naglaskom na svježim sastojcima i maštovitim kombinacijama. Burgeri s domaćim pecivom, kreativne salate, paste i deserti koji izgledaju poput malih umjetničkih djela, sve je pripremljeno s mjerom i stilom. 

 



Uz bogatu koktel kartu i pažljivo birana vina, svaka posjeta Appetitu postaje iskustvo vrijedno ponavljanja.

Ambijent tokom dana odiše mirnoćom, dok se u večernjim satima pretvara u elegantno mjesto susreta, razgovora i dobrog raspoloženja.

 



To su restorani u kojima se Banja Luka dokazuje i pokazuje da gastronomska scena grada ide u korak s evropskim trendovima, a da pritom ne gubi svoj prepoznatljivi duh.

 



Ovakvi restorani pokazuju kako Banja Luka raste i mijenja se, otvarajući prostor za nova iskustva, a istovremeno čuvajući onu poznatu toplinu zbog koje se gosti uvijek vraćaju.

Integra – elegancija iznad grada  

Na četrnaestom spratu hotela Integra, iznad živih ulica Banja Luke, nalazi se restoran koji odiše profinjenošću i smirenom energijom. To nije samo mjesto za večeru, već prostor u kojem se uživa u pogledu, ukusu i trenutku.

 



Ambijent je raskošan, ali s mjerom: baršunaste stolice, topla rasvjeta i veliki prozori kroz koje se grad prostire kao pozadina savršene večeri. Svaki detalj je promišljen, od dekoracije do muzike, stvarajući atmosferu u kojoj se osjeća pažnja i elegancija.

 



Kuhinja restorana Integra oslanja se na savremene tehnike i lokalne sastojke. Na meniju su pažljivo pripremljena jela poput fileta bifteka u crvenom vinu, svježe ribe i deserta koji izgledaju kao mala umjetnička djela. Uz čašu vina, večera ovdje lako preraste u ritual koji se pamti po jednostavnosti i stilu.

 



Ovakvi restorani pokazuju zašto je Banja Luka grad koji zna spojiti hedonizam i toplinu. Integra je simbol tog balansa, mjesto gdje se osjeti duh metropole, ali i ona blaga, poznata gostoljubivost po kojoj se grad prepoznaje.

 



Ovi restorani pokazuju zašto je Banja Luka grad u kojem se ukus, atmosfera i gostoljubivost pretvaraju u način života. Svaki od njih, bilo da čuva tradiciju, spaja kulture ili donosi moderni pristup gastronomiji, otkriva dio priče o gradu koji zna uživati u trenutku.


restorani_banja_luka2bonjour_ba

U Banja Luci, odlazak u restoran nije samo obrok, nego ritual. To su mjesta na kojima se dan završava uz čašu vina, započinje uz miris svježe kafe, ili produžava kroz razgovore koji traju duže od planiranog.


restorani_banja_luka3bonjour_ba

Zato se s pravom kaže da su restorani Banja Luka ogledalo njenog karaktera: topli, otvoreni i puni života. I svaki od njih, na svoj način, dokazuje da je ovaj grad istinski gastronomski biser Bosne i Hercegovine.

Foto: unsplash.com


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!