TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 27.8.2021.
Kestenje, supa od tikve, cimet i jabuke su samo neke od slastica i mirisa koji nas podsjećaju na jesen.
A pomisao na miris koji se širi iz rerne dok se peče pita od jabuka, instant nam budi divna sjećanja i osjećaj prijatne i udobne atmosfera jesenjih dana.
Kako nas je sama pomisao na pitu od jabuka usrećila, odlučili smo naći i recept za istu.

Foto: pexel.com
Na Instagram profilu @tamara_whatfordessert smo pronašli predivnu fotografiju ove slastice tačno ono kako je i zamišljamo, te smo od nje preuzeli i recept.
PITA OD JABUKA BEZ GLUTENA
TIJESTO:
Sastojci:
NADJEV:
Sastojci:
PRIPREMA:
Maslac utrljajte u brašno da dobijete grube mrvice te dodajte šećer jaja i kiselo vrhnje i zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u ovalni oblik te stavite u frižider.
Tijesto izvadite iz frižidera. 2/3 tijesta razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje (ostatak tijesta vratite u frižider) i obložite kalup za pitu. Jabuke ogulite i narežite na tanke listiće, dodajte šećer i cimet po želji.
U jabuke umiješajte mljevene lješnjake pa ih rasporedite na tijesto. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice pa dekorativno postavite na nadjev u obliku mreže. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

photo: pexel.com
Uživajte i pravljenju ali i degustaciji pite od jabuka, a vaše recepte možete sa nama podijeliti na društvenim mrežama uz #DoYouBonjour!
* * *
Naslovna fotografija: @tamara_whatsfordessert
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Bonjour.ba - PR
Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru?
Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj. 


Šta zapravo znači biti „drugi tim“?
To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka.
Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu:
Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu
Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”…
Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.
Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.
U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala.
Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom
Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar.
Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.
Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.
Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.

Opcija 3: Solo, ali namjerno
Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.
Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom.
Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?
Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:
Ako vam je važno da:
večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',
imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,
onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.
Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu.
Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.
Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu?
Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.
Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!