Najljepše knjižare na svijetu: Zavirimo u Daunt books - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Najljepše knjižare na svijetu: Zavirimo u Daunt books

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
28.1.2023.

"Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku.", rekao je Horhe Luis Borhes i vodeći se tom mišlju, odlučili smo istražiti djeliće raja koji nas okružuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamišljen kao svojevrsni putokaz za najljepše biblioteke/knjižare svijeta, lokacije koje ćemo navoditi vjerujemo da će oduševiti sve ljubitelje knjiga, bez obzira na žanr.

 Prva koju smo odlučili izdvojiti jeste Daunt books, šarmantna edvardijanska knjižara u Londonu specijalizirana za putopisne knjige i književnost. 

Osnovana 1990. godine Daunt books je prvi put otvorila svoja vrata u Maryleboneu i iako izvana izgleda možda kao svaka druga jednostavna knjižara kada uđete unutra ovo je jedno od onih mjesta na kojima se osjećate kao da ste u nekom filmu. 

 S obzirom na popularnost ove knjižare, sada postoji 9 Daunt Books knižara u Londonu, ali čini nam se da ova u Marylebone nije samo najstarija, već i najljepša od svih Daunt knjižara. Osjećat ćete se kao da ste se vratili u prošlost čim uđete u ovu prekrasnu knjižaru.

 Možda ćete primijetiti veliki ulazni sef dok ste ovdje gdje su svoje mjesto nekada prije pronašli skupi tomovi knjiga.

U srcu knjižare je duga galerijska glavna prostorija koja se prostire na 3 etaže: glavni sprat, podrum i 2 galerije iznad glavnog sprata. Glavna prostorija je okružena velikim staklenim prozorima i prekrasnim krovnim prozorom koji prostoriju uljepšava prirodnim dnevnim svjetlom.

 Ova knjižara je poznata i po svojim dugim policama za knjige pravljenim od hrasta, a zanimljivo je da su sve knjige promišljeno raspoređene po zemljama bez obzira na žanr. Ovdje ćete pronaći sve, od beletristike, publicistike, biografija, historije, turističkih vodiča, recenzija restorana širom svijeta, raznih putopisa do mapa.

 


Lako možete provesti sate samo gledajući okolo ili sjesti i pročitati nekoliko stranica vaše nove knjige u ovoj jedinstvenoj knjižari u Londonu.

 Kako posjetiti Daunt Books Marylebone u Londonu?

Marylebone je dio zapadnog Londona u gradu Westminster, sjeverno od Oxford Streeta, a Daunt Books se može naći u Marylebone High Street. Najlakši način putovanja po Londonu je mix hodanja i podzemne željeznice. Najbliža stanica podzemne željeznice Daunt Books Maryleboneu je Baker Street. Možete pristupiti Baker Streetu na linijama Circle, Bakerloo, Jubilee, Hammersmith & City i Metropolitan. Odatle je udaljeno samo deset minuta hoda do Daunt Booksa. Osim toga, u blizini imate neke glavne atrakcije kao što su muzej Sherlocka Holmesa i Madame Tussaud's.

Adresa Daunt Books-a je 83-84 Marylebone High Street, London W1U 4QW.

***
Naslovna fotografija:@aleks_london_diary

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno