Vikend preporuka: Kameni most sa pogledom na Vrbas je panorama koju ne želite propustiti - BONJOUR.ba - bh.lifestyle mag...

Vikend preporuka: Kameni most sa pogledom na Vrbas je panorama koju ne želite propustiti

PUTOVANJA
18.6.2021.

Prirodni most sa pogledom na Vrbas, kod zaselka Kovačići, nedaleko od Krupe na Vrbasu i na oko 25 kilometara južno od Banje Luke, u posljednje vrijeme osvojio je sve simpatije ljubitelja prirodnih fenomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po legendi, jedna je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila sa ovog mosta, te je zato među mještanima dobio i naziv Djevojački most.

Zanimljivo je da je oblik stijena nastao prirodnim putem i čine svod u obliku mosta. Visina najvišeg dijela Kamenog mosta je oko 70 metara i rezultat je rada erozionih sila, prije svega vode i vjetra. Također, za sve ljubitelje penjanja na ovom lokalitetu se nalazi nekoliko penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog vidikovaca i panoramskog pogleda na dolinu rijeke Vrbas.

Vjerujemo da će vas obradovati i činjenica da je moguće popeti se i stazom na sam vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu.

***

Naslovna fotografija: @marija_vr
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 18.6.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@marija_vr

Podijeli:

Posljednje objavljeno