TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 26.7.2019.

Uz #domkojivolim, Irmela na svom Instagram profilu simpatičnog naziva Kućica Slobodica već nekoliko mjeseci dijeli svakodnevne rituale, ali i najslađe kutke svoje obiteljske kuće u Visokom. Strastveni je zaljubljenik u cvijeće, bijelu boju, ali i DIY projekte.

Irmela Kadić

Naime, uz članove obitelji, redovito daje makeover već postojećim komadima namještaja, ali i kreira nove koji bude poseban osjećaj ponosa.

Popularno: Uz sjajan Instagram profil posvećen biljkama, ovaj student u Sarajevu ima i #interiorgoals dom

U njenom domu vladaju drvo, namještaj u bijelim tonovima i trendi dodaci, a sve o inspiraciji za uređenje i izazovima s kojima se susrela prilikom uređenja doma, otkrila nam je u nastavku.

***

Tko se krije iza profila @kucica.slobodica?

Ja sam Irmela Kadić iz Visokog, a profil @kucica.slobodica je nastao iz moje želje da podijelim svoju ljubav prema uređenju interijera s drugima. Sa mnom je tu i glavni izvođač radova, čovjek koji sve ideje pretvori u djelo, moj muž Kemal. Kada sam smišljala Instagram ime, sjetila sam se Ježeve kućice i ljubavi ježa prema svom domu i tako je nastala @kucica.slobodica


Uz #domkojivolim podijelili ste najdraže kutke iz vašeg obiteljskog doma. Kako biste ga vi opisali?

Moj dom je mjesto koje najviše na svijetu volim, otuda i sam taj hashtag. Ima li išta ljepše nego imati mjesto gdje se osjećaš svojim? U njega smo uložili dosta truda jer je ovo bila stara kuća i bila je potrebna kompletna adaptacija. To je jedan porodični dom u kojem se nas četvero družimo, svađamo, mirimo, igramo, pravimo nered, uvodimo red, bojimo i šaramo zidove, kreiramo prostor u kojem se osjećamo ugodno.

Gdje pronalazite inspiraciju za uređenje? Kako birate stil kojim ćete upotpuniti svaku prostoriju u domu?


Na Instagramu pratim mnogo profila koji se bave uređenjem, ali najveća inspiracija i motivacija mi je da ja uradim nešto sama. Nije mi toliki gušt kupiti novo, koliko me usrećuje kada nešto što je bilo doslovno za baciti, sredim i obnovim ili mu dam neku sasvim novu namjenu. Sebe smatram kreativnom i punom ideja, tako da inspiracija dolazi sama.  Volim da kombinujem različite stilove, moderna kuhinja i retro stolice npr., bijeli stolić i stolić od prirodnog drveta. Kad nađem nešto lijepo, nađem i način da ga uklopim u prostor.


Koliko dakle DIY projekti imaju ulogu u samom uređenju? 

Veliki sam obožavatelj DIY projekata, a moj muž još i veći. Mi sve radimo sami. Velika nam je sreća što se on bavi izradom namještaja po mjeri, pa možemo sve ideje provesti u djelo, ali i pored toga, sami smo pravili i garnituru za sjedenje. Kod nas to tako ide, javi se neka ideja, sjednemo uz kafu i izračunamo koliko čega treba, bacamo se u nabavku materijala i počinjemo. Tu garnituru smo pravili prije 9 godina, a platno šili na maloj Bagat mašini od moje mame. Također, trpezarijski sto i stolice sam našla na Olx-u za 280 KM. Na slikama se vidjelo da je sve u groznom stanju, ali usudili smo se i ta restauracija se pokazala kao pun pogodak. Dobili smo divan namještaj, neobične izrade koji se lijepo uklopio s kuhinjom i dnevnim boravkom jer je sve jedna prostorija. Jako mi je drag i pomoćni stolić od prerezanog panja koji sam sama napravila. 



Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli prilikom uređenja?

Što se tiče najvećeg izazova prilikom uređenja, to je definitivno izrada kamina. Od stare peći za centralno grijanje, moj muž je napravio ložište, koje smo poslije obložili rigipsom i ukrasnim kamenom.  Taj projekat je trajao više od mjesec dana, ali smo sve uradili sami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dobila sam nekoliko poruka sa pitanjima o nasem kaminu, pa cu sad ispricati kako je on nastao. Mom Kemi je sinula ideja kako bi bilo lijepo da napravimo kamin i ako znate nekog Ovna dobro, onda znate da kod njih ne moze za mjesec, sedmicu, nego odmah. Vec sutra je obisao sve firme od Zenice do Jelaha i dosao kuci kao pokisao. Ili je bilo preskupo ili niko nece da radi kamin na ovom mjestu jer je dimnjak na suprotnom zidu. Onda je moj Tesla rekao:"Ja cu to napraviti!" Sutradan je na otpadu kupio pec od centralnog grijanja i zapoceo sa varenjem, brusenjem, kuckanjem... Znaci, od te peci je napravio loziste za kamin sa komorama za skupljanje toplog zraka. Kad je loziste postavljeno u kucu, onda smo ga oblozili rigipsom i postavili kamen i keramicka stakla. Taj cijeli proces je trajao vise od mjesec dana, ali sve, doslovno sve, smo uradili sami. Kamin grije cijelu kucu, a najljepse je sto su sve tri strane u staklu, tako da je ugodjaj u svakom dijelu dnevnog boravka. Nasla sam neke slike kako je to bilo, jako su loseg kvaliteta, slikano je prije 11 godina, ali mozete ipak vidjeti. P.S. Zanemarite ono crvenilo, tada sam bila luda za crvenom bojom ?? . . . . . . . . #kamin #fireplacedecor #fireplace #doityourself #myhomeinterior #myhomedesign #myfireplace #interiordesignlovers #interiorforinspo #interiorandhome #interiordecorating #interiordesignblog #homedeco #homedetails #hometour #homeinterior #homestyle #myhomesense #kodkucejenajljepse #moja4zida #mojtoplidom #mojakuca #uredjenjedoma #uredjenjeenterijera #klubsretnihsmizli #topinaljudi #volimuređivati #uradisam #donotbuydiy

A post shared by @ kucica.slobodica on

Što je za vas ključno za toplu notu u domu?

Često na internetu vidim komentare da domovi sa bijelim namještajem djeluju sterilno i bez duše, a kuhinje su samo za slikanje.  To mi je potpuno besmisleno. Ja sam mama dvoje djece, a inače svi u kući smo veliki gurmani i kuha se svakodnevno. Pravim ajvar, sokove, džemove, zimnicu. DIY freak! Topao dom je dom u kojem se osjećaš lijepo. 


Najdraži kutak?

Imam zimski i ljetni najdraži kutak. Zimski je pored kamina, kad napolju pada snijeg, a ja gledam u vatricu, čitam knjigu, pijem kafu. Ljetni je, naravno, balkon. Volim cvijeće i veliko mi je zadovoljstvo raditi oko njega.


A gdje najčešće pronalazite ukrase za dom?

Kao veliki ljubitelj starina, ukrase najčešće kupujem na buvljacima i preko oglasa. Prije smo svake subote obilazili buvljake u potrazi za nekim zakopanim blagom. Mnogo lijepih stvari se može naći, da ljudi ne vjeruju kad kažem gdje je neka sitnica kupljena. Moj muž je kolekcionar starih mehaničkih satova i jedan zid smo dodijelili tom hobiju. Sitnice za kuću kupujem gdje god stignem, što javno što tajno. :)  Najčešće Jysk, Bingo, Fis za nove stvari, pijace za stare.

Što vam je bilo inspiracija za uređenje balkona?

Što se tiče balkona, moram reći da on još uvijek nije onakav kakav želim da bude, ali nadam se da ćemo do sljedećeg ljeta i njega srediti. Zamislila sam ga kao dnevnu sobu na otvorenom, s udobnim namještajem, puno biljaka i lampi. Htjeli smo napraviti neki namještaj od paleta, ali to će ostati za iduću godinu. Drago mi je da mi je saksijsko povrće uspjelo, pa ćemo imati koji kilogram svog paradajza, a blitvu, jagode i začinske biljčice već odavno beremo.

Irmeline interior projekte možete i dalje pratiti na @kucica.slobodica, a mi se veselimo zaviriti i u vaš dom uz #DoYouBONJOUR. Jednostavno, uz fotografije vašeg doma, u opis na društvenim mrežama dodajte ovaj hashtag. Veselimo se druženju i virtualnom ispijanju kave i u vašem domu. 


 


Bonjour

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

TEKST: Bonjour.ba

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.

Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog  restorana Kiren u sklopu hotela.

Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.

 



Smješten u srcu Baščaršije,  Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.

S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.




Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće? 

Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.


 



Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi? 

Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.

Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.




Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija? 

Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.

Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.

 



Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi? 

Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.

Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.

Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.




Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren? 

Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.

Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.

Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.




Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje? 

Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.

Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.


***
Foto: Kiren


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!