Trnovačko jezero: planinsko jezero u obliku srca koje vrijedi posjetiti! - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Trnovačko jezero: planinsko jezero u obliku srca koje vrijedi posjetiti!

PUTOVANJA
14.3.2021.

U podnožju planine Maglić, na 1520 m/nv, nalazi se jedno od najljepših, kristalno čistih jezera do kojeg se može doći samo pješke i upravo zbog toga obećava pravi odmor za one koji vole prirodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ono što najviše privlači posjetitelje Trnovačkom jezeru jeste činjenica da je jezero u obliku srca, okruženo stijenama, obgrljeno padinama Maglića, Bioča i Volujaka gdje uistinu izgleda kao da je priroda u dosluhu sa svim što je okružuje kako bi kreirala bajkovit pogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Trnovačko jezero se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore u neposrednoj blizini granice sa BiH, a sam dolazak do lokacije nije lagan, ali prizor koji sa prvim dolaskom ugledate osvojit će vas svojom unikatnošću koja će izbrisati svaki trag umora koji ste uložili u proteklih par sati na putu do njega. Pogled na površinu jezera koja oslikava okolne planine kreira divnu panoramu koja doziva da zastanete, sjednete ispred i jednostavno posmatrate prirodu. Konji koji uživaju na okolnim proplancima dočaravaju cijelu, opuštajuću atmosferu.

Također, okolina jezera nudi mogućnosti višednevnih planinarskih tura i uspona na razne vrhova, od kojih je uspon na Maglić, kao najviši vrh BiH sa svojih 2386 m/nv možda i najposjećeniji jer staza koja vodi sa jezera do njegovog vrha je jedan od najlakših smjerova penjanja.

Foto: @__dajanar__

Foto: @almerisa_joldic

Foto: @frkadela

U ljetnim mjesecima svakako ne propustite priliku okupati se u jezeru jer je prosječna temperatura tada, bez obzira što se nalazi na 1520 mnv, 20 i više °C.

Foto: @vaske13

Prilaz Trnovačkom jezeru sa početkom staze na teritoriji BiH moguć je iz više polazišta, ali ukoliko niste sigurni da možete sami pronaći put savjetujemo da se javite nekom od planinarskog društva za više detalja. Najkraći prilaz je iz pravca sjevera, točnije sa Tjentišta (magistralnog puta Gacko - Foča ), zatim Sutjeska - Suha - Suva Jezerina - Trnovačko jezero, Prijevor - Maglić Bosanski - Maglić Crnogorski - Carev do - Trnovačko jezero, Dernječište - Maglić Crnogorski - Carev do - Trnovačko jezero, i Papin do - Krvavac - Ljubota - Bojanska vrata ( Volujak ) - Trnovačko jezero.

U nastavku uživajte u još nekoliko fotografija ove divne lokacije za koje smo sigurni da će vas povesti u neka bajkovita razmišljanja.

Foto: @nicola_7200

Foto: @igor_milicevic

Foto: @emma_pavlovic

***

Naslovna fotografija: @aidadzafic
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 14.3.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@aidadzafic

Podijeli:

Posljednje objavljeno