12 preporuka za odličan vikend u BiH za 12 mjeseci u godini - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

12 preporuka za odličan vikend u BiH za 12 mjeseci u godini

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
13.1.2023.

Jedna od aktivnosti kojoj se posebice radujemo su izleti u novog godini koji sa sobom nose jedne od najdivnijih prizora prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga smo odlučili preporučiti vam 12 lokacija u BiH koje će vas ostaviti bez daha, a koje možete posjetiti svaki mjesec u ovoj godini.

Naravno, vi birajte raspored koji vam najbolje odgovara, a mi se radujemo vašim #DoYouBonjour tagovima na Instagramu. 


Kameni most ili Djevojački most

Prirodni most sa pogledom na Vrbas, kod zaselka Kovačići, nedaleko od Krupe na Vrbasu i na oko 25 kilometara južno od Banje Luke, u posljednje vrijeme osvojio je sve simpatije ljubitelja prirodnih fenomena.

Zanimljivo je da je oblik stijena nastao prirodnim putem i čine svod u obliku mosta. Visina najvišeg dijela Kamenog mosta je oko 70 metara i rezultat je rada erozionih sila, prije svega vode i vjetra.

 

 

 

Veliki i Mali vodopad na rijeci Ilomskoj

 

U zimskim mjesecima vodopad izgleda posebno veličanstvno jer je zaleđen, a ljeti je odlično mjesto na kojem se možete rashladiti i osvježiti.
 

 


Štrbački buk

Vrhunac posjete Nacionalnom parku Una nedvojbeno će biti Štrbački buk, zapanjujući vodopad visok dvadeset pet metara, okružen razglednim vidikovcima gdje možete posmatrati i fotografisati kristalno čiste slapove koji kaskadno ulazi u vrtložne bazene.

 Prokoško jezero

Jezero koje pripada općini Fojnica nalazi se na nadmorskoj visini od 1636 metara na planini Vranica, a zasigurno je jedno od najljepših mjesta u BiH.

Proglašeno je parkom prirode 2005.godine. i naš savjet je svakako da izdvojite vikend za posjetu i odlučite se za jedan od smještaja kako biste mogli doživjeti jutro na ovako divnoj lokaciji.

 Slapovi Kozice u Fojnici

Ovaj uistinu divan prizor nalazi se 10-ak kilometara od Fojnice, a asfaltirani put proteže se do raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići odakle počinje makadamski put. Ne sumnjamo da će vas prvi pogled na slapove ostaviti sa #wow dojmom jer u hladu šume, niz strme stijene obrušava se kristalno čista voda sa tri manja i dva veća slapa, visine otprilike oko dvadeset metara. Savršen mir koji možete doživjeti samo u šumskom okruženju narušavaju tek zvuci slapova koji gotovo harmonijski se spuštaju niz planinske stijene.

 Bijambare

Zaštićeno prirodno područje pećinskog kompleksa Bijambare, koje se nalazi 40-ak kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli, je jedno od najljepših mjesta u okolini Sarajeva za odmor u prirodi.

Ukoliko želite u svoj dnevnik putovanja zabilježiti još jedno divno iskustvo, Bijambare su jako dobra ideja.

 Japodski otoci
 

Ova turistička destinacija smještena nedaleko od Bihaća krade simpatije turista iz BiH, ali i cijelog svijeta već godinama.

Pet prekrasnih unskih otoka povezani su drvenim mostićima, a uz smaragdno zelenu rijeku, uživat ćete u zelenilu te brojnim aktivnostima koje nude u bilo koje doba godine.

 

Foto:@ditisbosnieHutovo blato
 

Park prirode „Hutovo blato“ nalazi se 8 kilometara jugoistočno od Čapljine i poznati je rezervat bogat pticama močvaricama. Ovdje možete uživati u foto safariju, ribolovu, raznim edukativnim stazama, ali i samo u zvuku prirode i ptica koje slobodno lete pored vas.

 Kamene kugle u Zavidovićima
 

Fenomen kamenih kugli otkriven je na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, ali onaj koji najviše privlači pažnju avanturista zasigurno je onaj u Zavidovićima.

Ono što je posebno zanimljivo je da su mnoge kugle poredane uz potok u šumi što ih čini dodatno primamljivim za posjetiti i uvijek se nalaze veoma blizu jedna druge.

 Vodopad Bliha
 

Ovaj vodopad visine 50 metara poznat i kao Blihin skok, nalazi se 14 kilometara od Sanskog Mosta. Odlična destinacija za turiste i izletnike koji uz posjetu ovom prirodnom fenomenu mogu uživati i u ostalim aktivnostima koje nudi ovo područje, poput planinarenja i jahanja.

 Spomenik prirode Tajan


Između općina Zavidovići i Kakanj smjestila se prekrasna, šumovita destinacija Spomenik prirode Tajan koji doista vrijedi vidjeti i doživjeti uživo.

Ukoliko odlučite detaljnije istražiti Tajan, uživati ćete u beskrajnim šetnjama mirisnom šumom, kao i vožnji biciklom, raftingu, ronjenju ili planinarenju. Ako ste pak odlučili usporiti tempo, onda će za vas izležavanje biti glavna obveza tijekom boravka na Tajanu.

 


Vodopad Kravica
 

Ovo je jedna od onih lokacija na kojima, kada dođete, ne možete, a da ne poželite zadržati se malo duže. Točnije, vodopadi Kravica je mjesto na kojem vrijedi provesti čitav, sunčan dan uz rijeku Trebižat, gdje se voda slijeva u duboke smaragdne bazene. Prizor je apsolutno čaroban jer gusta nadstrešnica mahovine i zelenila uokviruje vodopad koji se najbolje vidi sa jedne od okolnih pješačkih staza ili iz čamca. Svakako je interesantna lokacija i za vrijeme hladnijih mjeseci.

 


***

Naslovna fotografija:@never_bored_girl 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno