48 sati u Istanbulu: Otkrijte povijesna čuda i magiju Bosfora - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

48 sati u Istanbulu: Otkrijte povijesna čuda i magiju Bosfora

Tekst:

Bonjour.ba/PR

PUTOVANJA
2.2.2024.

Istanbul, jedan od najzavodljivijih gradova na svijetu, nudi fascinantnu historiju, prepoznatljivu kuhinju, živopisnu umjetničku i kulturnu scenu te mnoštvo mogućnosti za kupovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Najpoznatiji grad Turske posjetiteljima pruža bezbroj opcija tokom cijele godine i zadržavajući svoj živopisni ritam i tokom zime, ostaje ključna destinacija u tom periodu za fantastično iskustvo „gradskog odmora“. Provedimo 48 sati u Istanbulu istražujući historiju grada, susrećući se na najzanimljivijim atrakcijama i kušajući originalnu kuhinju s Mišelinovim zvjezdicama!
Petak – Dobro došli u prelijepi Istanbul!


Udoban i opuštajući smještaj

Bilo da putujete sami ili sa porodicom, Istanbul nudi niz hotela s prekrasnim pogledom na Bosfor, blizinom historijskih znamenitosti i luksuznim sadržajima. Većina ovih hotela ima certifikat o održivosti Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a mnogi uključuju luksuzne banje i hamame.
Subota – Počnimo!


08.00 - 10.00: Najbolji način za početak dana: Poseban turski doručak

Idealan način za početak dana je turski doručak, koji je bogat, obilan i ukusan. Kada naručite doručak u jednom od restorana na historijskom poluostrvu – od kojih mnogi imaju prekrasan pogled na Bosfor ili grad – možda ćete biti iznenađeni onim što stiže za vaš sto.

Ako još niste uživali u tradicionalnom turskom doručku, evo detalja: razni sirevi uključujući bijeli, tulum i kašar, čokelek ili mihalič; ukusne zelene i crne masline iz regiona Marmara, Egeja i Sjevernog Egeja; svježi krastavci, paradajz, paprika i zelje; med, domaći džemovi i kajmak.
Probajte menemen, nezaobilazno jelo za doručak od jaja, paprike i paradajza. Naravno, sve to prati obilje simita, toplog kruha i svježe skuhanog čaja u čašama u obliku lale.


10.00 - 14.00: Historijsko poluostrvo, muzej na otvorenom u srcu grada

Nakon doručka, možete istražiti historijsko poluostrvo, koje veličanstveno prikazuje historijsku strukturu grada. Vrhunci ovog muzeja na otvorenom su veličanstvena i neopisivo lijepa Aja Sofija, dramatična Plava džamija i intrigantna Cisterna bazilika, kao i Topkapi palata, gdje su boravili osmanski sultani i Istanbulski arheološki muzej u njenom vrtu.
Nekoliko koraka od Aja Sofije nalazi se Muzej historije i doživljaja Aja Sofije. Područje je također dom nekoliko historijskih aščinica u kojima možete napraviti pauzu za ručak i probati čuvene ćufte Sultanahmet.
14.00 - 16.00: Veliki bazar, koji vjekovima posjetiocima pruža „šoping terapiju“

Kratka šetnja vas dovodi do užurbanog Velikog bazara nakon ručka u Sultanahmetu. Dom gradskog blaga, Veliki bazar vas poziva da pronađete svoje među blistavim izborom tepiha, keramike i pločica, nakita – i još mnogo toga!


16.00 - 18.00: Divan zalazak sunca na Bosforu

Sada je vrijeme da se tramvajem uputite do Eminonua i posjetite Bazar začina. Šarena i aromatična, ova natkrivena pijaca ima tezge sa raznim namirnicama i ljekovitim biljem, začinima, sušenim voćem i rahatlokumom.

Od Bazara začina, pet minuta je hoda do trajektnih pristaništa i krstarenja Bosforom. Uglavnom polazak je na sat vremena, a ture se razlikuju po trajanju. Na kratkom krstarenju – oko devedeset minuta – možete vidjeti obje strane Istanbula sa Bosfora dok se divite zalasku sunca.

Prije nego krenete u obilazak, možete grickati riblji kruh sa nostalgičnih brodova u luci.
19:30 - 22:30: Očekuje vas odlična turska kuhinja

Nakon vožnje brodom po Bosforu, svoj prvi dan u Istanbulu krunišite ukusnom večerom u jednom od gradskih restorana s Mišelinovim zvjezdicama. Prepoznatljiva gastronomska scena Istanbula nudi užitke inovativnih i odvažnih kuhara koji su ponosni na svoju tradiciju. Uživajte u nezaboravnom obroku uz vrhunska turska vina.


Nedjelja - Ima toliko toga da se uradi prije nego se kaže zbogom!


10.00 - 14.00: Živite kao što nedjeljom žive stanovnici Istanbula 

Drugi dan u gradu možete započeti doručkom od hrskavih simita, bijelog sira i čaja u sporednim ulicama Karakoja, baš kao i stanovnici  Istanbula. Zatim uživajte u laganoj šetnji kroz Karakoj, koji je poznat po svojim boemskim kafićima i umjetničkim galerijama.

Put vodi do Galataporta Istanbul, obnovljene luke i centra atrakcija Karakoja. Možete napraviti pauzu za kafu u ovoj modernoj oazi, u kojoj se nalaze vrhunski restorani, kafići i prodavnice duž obale i doći do Istanbulskog modernog, prvog turskog muzeja moderne i savremene umetnosti.
Petospratna zgrada Istanbulskog muzeja moderne umjetnosti, koju je dizajnirao slavni arhitekta Renzo Piano, impresivna je kao umjetničko djelo. Nakon toga možete ući u dvorane obližnjeg Istanbulskog muzeja slikarstva i kiparstva, gdje možete vidjeti eksponate najboljih turskih umjetnika.


14.00 - 18.30: Ima se mnogo toga za vidjeti na Taksimu, u samom srcu grada

Historijski Tunel (tunel), prvi podzemni željeznički sistem u Turskoj i drugi najstariji na svijetu, povezuje Karakoj sa ulicom İstiklal. Izađite iz voza, skrenite niz cestu i popnite se na kulu Galata, jedan od najpoznatijih simbola Istanbula, za panoramski pogled na drevni grad.
Po povratku u ulicu İstiklal, ovu čuvenu šetnicu možete istražiti pješice ili nostalgičnim crvenim tramvajem. Veličanstvene zgrade, arkade, velike i male prodavnice, galerije, knjižare i poznate crkve, posebno Sv. Antuan, zajedno sa još mnogo toga...

Tokom svog uličnog obilaska Istanbula, grada poznatog po svojim uličnim ukusima, pokupit ćete miris mnogih ukusnih specijaliteta, uključujući mirisne pečene kestene i kukuruz na žaru, punjene ili pržene dagnje, kokoreč i druge ukusne grickalice.
19.00 - 23.30: Zabavite se kao Istanbuljanin

Vaša šetnja ulicom İstiklal završava se na trgu Taksim i jednom od velikih gradskih hramova umjetnosti, spektakularnom Ataturkovom kulturnom centru (AKM).

U veličanstvenoj sali Opere AKMa, kapaciteta više od dvije hiljade ljudi, održavaju se predstave i koncerti svjetske klase. Nakon predstave, možete se vratiti u ulicu İstiklal i završiti veče uz mezu, ribu i raki u jednoj od poznatih taverni u okolini.


* * *
Naslovna fotografija: @ucarakkesfet
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno