TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 7.9.2021.

Šljive su itekako sočno voće koje nam je trenutno dostupno na svakom koraku što je idealna prilika da pripremimo ovaj neodoljivi recept za knedle.

Recept se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka za pripremu, a potrebna vam je nekolicina sastojaka koje vjerojatno već imate u smočnici.

Sočne šljive tako će se naći u srcu hrskavih knedli koje su ekstremno sočne iznutra, a šljive će postati slatko iznenađenje pri svakom zalogaju.

Foto: lilvienna.com

Recept otkrijte u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 8-12 šljiva
  • 2 žlice granuliranog šećera za punjenje šljiva (po želji)
  • 1 šalica (125 g) univerzalnog brašna
  • 3 žlice (37 g) griza
  • 1/4 žličice soli + prstohvat
  • 1 žlica maslaca, otopljenog
  • 1 veliko jaje

Za premaz od krušnih mrvica:

  • 3 žlice (42 g) neslanog maslaca
  • 1/2 šalice (50 g) mrvica
  • 1/2 šalice (50 g) mljevenih lješnjaka (ako nemate pri ruci, upotrijebite druge mljevene orahe ili više mrvica)
  • 2 žlice (30 g) granuliranog šećera
  • 1/4 žličice cimeta (po izboru)
  • Šećer u prahu za posipanje (po izboru)

Priprema:

Skuhajte krumpir i kuhajte dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se ohlade dovoljno za rukovanje, ogulite ih i procijedite, a zatim narendajte. Pazite da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Ribani krumpir zatim ohladite.

U međuvremenu operite šljive. Svaku šljivu prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da možete ukloniti koštice. Ako volite više slatke knedle, možete šljive napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti cijele s košticom unutra - na taj način lakše ćete omotati tijesto. Šljive ostavite sa strane.

U veliku zdjelu stavite naribani krumpir. Pospite solju i maslacem, pa dodajte brašno i griz. Miješajte dok se ne obradi većina brašna. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, a zatim kratko zamijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.

Podijelite tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su vam šljive prilično velike, podijelite tijesto na 8 dijelova. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom.

Foto: lilvienna.com

Svaki dio poravnajte u okrugli oblik s dobro pobrašnjenim rukama i u sredinu stavite šljivu.

Tijesto čvrsto omotajte oko šljive, oblikujući rubove te stvarajte kuglu. Ako se rub ne lijepi jer ste upotrijebili previše brašna, umočite prst u vodu i namočite rub da zatvorite tijesto oko šljive. Pazite da ne zarobite zrak unutra ili knedla neće potonuti na dno posude kako je trebalo, već će plutati na početku. (Bez brige ako se to ipak dogodi, ali bolje je da potonu jer će se tijesto pravilno skuhati i manja je mogućnost pucanja.)

Foto: lilvienna.com

U velikom loncu zagrijte slanu vodu. Okruglice od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - trebali bi isplivati ​​pred kraj vremena kuhanja. Pazite da se ne lijepe za dno posude.

U međuvremenu napravite krušne mrvice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene orahe/lješnjake. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok krušne mrvice i orasi malo ne potamne i lijepo mirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite tavu s vatre i pripazite na mrvice premazane maslacem jer ih preostala toplina može lako zagoriti (redovito miješajte).

Izvadite okruglice i prebacite ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljajte okruglice u mrvice dok se ne premažu. Pospite ih slastičarskim šećerom i poslužite odmah.

Foto: lilvienna.com

Uživajte!

***

Naslovna fotografija: lilvienna.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa.

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa. Mostar ima novi coffee lab, ali nije samo riječ o kafi. Iza svega stoji poznata ekipa.

Jeste li spremni za novo omiljeno mjesto koje miriše na specialty kafu i izgleda kao scena iz Tarantinovog filma?

Mostarska kafanska scena upravo je dobila ozbiljno pojačanje, kultni Von Herzog otvorio je vrata svog novog prostora, VH Coffee Lab, na adresi Ante Starčevića bb, ali ovo nije još jedan običan “sister café”. 

Ovdje se sve vrti oko kafe s karakterom, prostora s dušom i koncepta koji nisu spremni odmah otkriti sve karte.


bonjour_ba_von_herzog_h_07

bonjour_ba_von_herzog_01


Kafa kao laboratorijska ljubav: Craft, Kawa i mnogo više

VH Coffee Lab nije samo još jedno mjesto gdje ćete naručiti kafu, ovdje je kafa iskustvo. Kako? Fokus je na premium ponudi specialty kafa, s pažljivo biranim zrnima i metodama pripreme koje više podsjećaju na eksperiment nego na rutinu. 


bonjour_ba_von_herzog_03

bonjour_ba_von_herzog_05


Ljubitelji craft pristupa odmah će prepoznati vibe. Naime, početkom mjeseca Von Herzog je gostovao na Food & Mood  KAWA popup eventu u Sarajevu, a upravo taj susret bio je povod za početak nove saradnje. 

Rezultat te priče sada možete kušati u VH Coffee Labu, jedna od prvih kafa na meniju dolazi iz KAWA specialty bara, čiji je pristup već neko vrijeme prepoznatljiv. Ovo je tek početak jer u planu je redovna rotacija craft brendova koji će uvijek donositi nešto novo i uzbudljivo u laboratorij kafe.


bonjour_ba_von_herzog_h_02


Ako ste ranije voljeli čuda iz kuhinje Von Herzoga, dobra vijest je da se ovdje sada magija odvija punom parom i bez ograničenja, kuhinja je veća, tim spremniji nego ikad.

 



Interijer bez pravila, sa stilom

Koncept “Saso Mange” izraz čije je značenje “mnoštvo različitosti i mogućnosti” ovdje je itekako vidljiv u svakom detalju. Prostor odiše industrijskom estetikom, s bakrenim cijevima, retro elementima, vintage kasom i teatralnim svjetlom koje pada na crne stolove i šarene stolice. 

U jednom kutu kao da sjedite u jazz baru iz 50 - ih, u drugom ste u cyberpunk filmu, a sve to zaokruženo domaćinskom toplinom koju Von Herzog majstorski zna izgraditi.


bonjour_ba_von_herzog_h_04

bonjour_ba_von_herzog_06


Mostar ima novi spot. Kafa? Brutalna. Enterijer? Filmski. Vlasnici? Vi ih već znate. 

VH Coffee Lab je mjesto kojem ćete se vraćati, bilo zbog mirisa svježe mljevene kafe, industrijske romantike prostora ili one posebne energije koju Von Herzog ekipa zna stvoriti. 
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @vhcoffeelab


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!