TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 28.1.2025.
Mjesec proslava je iza nas, ali to ne znači da februar ne želimo ispuniti jednako zabavnim i interesantnim aktivnostima i događajima. Zavirili smo u pozorišta, muzeje, sportska i party dešavanja i donosimo vam sve što ne želite propustiti.
Krenimo od početka mjeseca. 1.2. u Zemaljskom muzeju BiH održavaju se brojne radionice koje će posebno obradovati školarce i njihove roditelje.
Edukativno - kreativna radionica pod naslovom „Memory game“ predstavlja igru pronalaženja dvije iste slike s predmetima ili motivima iz zbirki Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Održat će se 1.2. u Muzeju u periodima od 13:00 do 14:00 i 16:00 do 17:00h. Više detalja potražite u objavi ispod.
Jeste li u potrazi za novim hobijima? Onda imamo 2 sjajna prijedloga za vas!
Već dan kasnije, 2.2. održat će se Kreativna radionica: Slikanje na staklu. Pod stručnim vodstvom imate priliku naučiti tehnike oslikavanja stakla i izraditi unikatna umjetnička djela za vaš dom ili poklon.
Jeste li čuli za Katkus shop? Naravno da jeste, nekoliko puta smo vas upoznali sa ovom kreativnom pričom. Na adresi Buka 4, u Katkus shopu vas 6.2. očekuje radionica izrade terarija. Naučit ćete kako kombinovati prirodne elemente i biljke u biljnoj dekoraciji koja će obogatiti vaš prostor. Broj prijava za ovu radionicu je ograničen, a to znači jedno - požurite!
Spremni da zaplešete?
Sarajevo Matinée donosi karnevalsku magiju u Sarajevo. Vijećnica će u subotu, 8. februara, kada će se održati ovaj posebni događaj, navući karnevalsko ruho – šuškave baldahine, ukrase, a svi posjetioci dobit će maske poput onih koje ste viđali na ulicama Venecije za vrijeme karnevala.
Za lineup će biti zaduženi dobro poznati 2odd & Alain & Coem. Šta je karneval bez egzibicionista i umjetnika? Cirkus Exclusive izvest će, uživo, do sad neviđene akrobacije na ovim prostorima, a umjetnička izložba i live act Emine Mujanović donijet će poseban umjetnički dodir.
Game on!
Sarajevo Olympic Week 2025 je jedinstveni festival sporta i kulture koji će biti održan od 15. do 22. februara u Sarajevu na šest lokacija.
Događaj je inspirisan bogatom olimpijskom tradicijom Sarajeva i okupit će mlade, sportske entuzijaste i kulturne radnike kako bi, pod sloganom “Keep The Flame Alive“, zajedno slavili olimpijske vrijednosti: izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje. Zvanično otvaranje festivala planirano je za subotu, 15. februar na Bjelašnici gdje će svečano biti zapaljen olimpijski plamen. Otvaranje će pratiti muzički program na Chill & Thrill stageu, stvarajući nezaboravnu atmosferu za sve posjetitelje.
Kultura
Još uvijek nestrpljivo čekamo sve detalje o predstavama u gradu, no, već u ovom trenutku možemo izdvojiti događaje koje ne želite propustiti.
14.2. ljubav proslavite uz koncert Sarajevske filharmonije i koncert "Love" koji će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20h. Ah, da! Požurite kupiti kartu.
Pored ovog koncerta u Narodnom pozorištu vas čekaju još i "Homo Theatralis", "Madama Butterfly", "Uhvati Zeca". U Kamernom teatru 55, ako još niste imali priliku, odgledajte popularne predstave "Ljubavnice" i "Potpuni stranci".
Izbora je mnogo, vi samo odaberite termin!
* * *
Naslovna fotografija: @sm.kris
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!