TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 25.11.2023.

Kolač sa orasima uvijek pruža mnogo mogućnosti. Orah kao dodatak desertima funkcionira odlično jer se tako lako slaže sa mnogo drugih okusa. Upravo zato ne iznenađuje da smo mogli pronaći mnoštvo recepata za kolač sa orasima.


No, naravno, nismo ih mogli izdvojiti baš sve. Neki od najboljih koji će se svidjeti svim uzrastima kriju se u našem užem izboru ispod. Od brownie kolača zbog kojeg će se otimati za zadnji komad pa sve do torte koja će oduševiti goste, orasi su glavna tema ovih deserta.

Najbolje je to što i izgledaju primamljivo pa će tako zadiviti sve koje želite impresionirati. S druge strane, sjajni su i za druženje uz kavu ili čaj.

 



Kolač sa orasima tako lako možemo i vezati za hladniji period, kao što je jesen i zima. Zajedno sa kolačima od jabuka i omiljenim pitama automatski je podsjetnik na blagdanski period, također. Uz to, teško je ne reći kolač sa orasima, a pri tome se ne prisjetiti sjajnih kolača koji nas vraćaju u djetinjstvo.

Za inspiraciju koji kolač sa orasima praviti danas, otkrijte naše favorite u nastavku.

 

Brownie sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca
  • 170 g čokolade
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice kakaa u prahu
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 šalica prženih nasjeckanih oraha
  • Malo soli (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli otopite maslac i komadiće čokolade.

Smjesi zatim dodajte šećer, jaja i vaniliju i promiješajte sve kako bi se sjedinilo. Nakon toga možete dodati brašno, kakao i prašak za pecivo ponovno miješajući kako bi nastala kompaktna smjesa. 

Na kraju umiješajte usitnjene pržene orahe i smjesu izlijte u namašćeni pleh za pečenje.

Pecite 30-35 minuta, a sve na kraju za intenziviranje okusa možete posuti sa malo krupne soli. Na zaboravite brownie kolač ohladiti 20 minuta prije rezanja.

 



 

Banana kruh sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca (otopljenog)
  • 1 šalica bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice kiselog vrhnja
  • ½ šalice nasjeckanih oraha
  • 2 srednje banane (zgnječene)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, i namastite kalup za pečenje kruha.

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju i limunov sok te dobro promiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte u smjesu sa maslacem i miksajte dok ne postane glatko.

Banane zgnječite vilicom, a zatim pomiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Tako pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup za kruh.

Pecite 60 minuta i napravite test sa čačkalicom. Ako na čačkalici ništa ne ostaje, kruh je pečen i možete ga izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta. Kruh zatim izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

 



 

Torta sa orasima
 

Sastojci (za koru):

  • 225 g (2 štapića) maslaca, sobne temperature (ako koristite neslani, dodajte 1/4 žličice soli)
  • 225 g (1 šalica) šećera
  • 4 jaja, po mogućnosti organska, slobodan uzgoj
  • 30 ml (2 žlice) jake espresso kave
  • 1/2 žličice espresso praha (koristio sam malo mužara i tučka da bude super fino)
  • 225 g (2 šalice) samodizajućeg brašna
  • 50 g (1/3 šalice) sitno nasjeckanih oraha

Sastojci (za kremu)

  • 145 g (1 1/4 štapića) neslanog maslaca, omekšalog
  • prstohvat soli
  • 500 g (4 1/2 šalice) slastičarskog šećera/šećera u prahu
  • oko 75 ml (oko 4 žlice) jake espresso kave

Sastojci (za dekoraciju):

  • 8 do 12 oraha za vrh torte

Priprema (kore):

Namastite dva kalupa za tortu, dno obložite papirom za pečenje, a zatim cijeli kalup pospite brašnom.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. U smjesu maslaca i šećera dodajte jaje i dobro umutite.

Dodajte otprilike četvrtinu brašna i miješajte dok smjesa ne dobije svijetlu boju, i sve ponovite s preostalim jajima i brašnom dok ne potrošite jaja i brašno.

Smjesa za koru će biti lagana i kremasta, a u nju zatim dodajte nasjeckane orahe, umiješajte espresso prah u tekući espresso i sve zatim dodajte u smjesu.

Dobro izmiješajte, a zatim podijelite smjesu za kolače u pripremljene kalupe za kolače, pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude u potpunosti čista kad ju postavite u središte kolača.

Ostavite kore da se ohlade u kalupima 10 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i stavite na rešetke za hlađenje, a papir uklonite.

Priprema (krema):

Pomiješajte sve sastojke za kremu od maslaca dok ne dobijete glatku i kremastu glazuru.

Priprema (ukrašavanje):

Pola kreme namažite na prvu koru, poklopite kremu sa drugom korom, a na vrh stavite ostatak kreme.

Na vrhu možete postaviti čitave ili polovice oraha, ali i posuti površinu isjeckanim orasima.

 

***
Foto: Pexels, Unsplash


Bonjour

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

TEKST: Bonjour.ba

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana. 3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

Svi znamo onaj osjećaj kada stanete ispred ogledala u kabini i pomislite: „Ovo je to.“ Ta neopisiva, tiha sigurnost da ste pronašli nešto što vas prati kroz dan, prati kroz raspoloženje i kroz grad.

Upravo to smo tražili u novoj proljetnoj stajling avanturi, istražujući ponudu modnih brendova Mango, DeFacto, UPIM i Amiamo. Sve u okviru jednog mjesta, ARIA mall, gdje je svaka kombinacija postala mali scenarij za životne trenutke koje tek trebamo doživjeti.

Krenimo sa shopping pričom koju ćete željeti ponoviti.


bonjour_ba_aria_0_GIF_66


Mango: Popodnevna ekspresija stava  

Zebra print možda ne govori tiho, ali ne mora ni da viče. U Mango setu s crno-bijelim zebra uzorkom, modna priča se mijenja, ulazimo u dan s više samopouzdanja, više izražajnosti, više igre.

Ovaj set fluidno prati tijelo, a crvena pletena torba i sunčane naočale sa crvenim okvirom u retro stilu dodaju sloj karaktera i akcenat čitavom looku.


bonjour_ba_aria_0_GIF_1


Ovo je kombinacija za gradski ručak, poslijepodnevni sastanak ili samo hodanje bez plana, ali s puno stila. Zlataste sandale s finim detaljima savršeno zatvaraju vizualnu kompoziciju, bez da odvlače pažnju. Umjesto toga, oni postaju tihi akcent.


bonjour_ba_aria_05

bonjour_ba_aria_09


DeFacto: Jutarnji minimalizam s dozom razigranosti  

Dan započnite kombinacijom koja miriše na prvo sunce, prvu kafu na terasi i laganu šetnju prema obavezama. DeFacto donosi ženstven, ali ležeran look u formi bež blejzera, kratkih hlača i topa s tačkicama. Tonovi su nježni, teksture mekane, a dojam moderan i promišljen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_2


Ono što ovu kombinaciju čini posebnom jeste ravnoteža između poslovnog i ležernog. Idealna je za one dane kada nemate vremena za presvlačenje, ali želite ostaviti dojam. U paru s bijelom torbicom i nježnim bijelim sandalama, ovaj outfit nosi energiju optimizma.


bonjour_ba_aria_015

bonjour_ba_aria_017


UPIM: Večernja jednostavnost s daškom Italije  

Kako dan odmiče, styling postaje tiši, elegantniji. UPIM predlaže look koji odaje dojam lakoće i sofisticiranosti: crni pleteni top, bijele cropped hlače i slamni šešir kao poziv na večernju šetnju ili piće s prijateljima. Ovaj outfit ne pokušava da dominira prostorom, ali ostaje zapamćen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_3


Kontrast između tekstura igra važnu ulogu. Pletenina na gornjem dijelu dodaje dubinu, dok su hlače čiste i prozračne. Sve odiše ravnotežom između ležernosti i urbanosti.


bonjour_ba_aria_026

bonjour_ba_aria_022


Amiamo: Cipele koje su postale priča same za sebe  

Svaki par Amiamo modela priča svoju mikro-priču: metalik plave sandale za dane kad vam treba doza energije, pletene sandale s remenčićima koje podsjećaju na italijanske ulice i ljetne dane, te crene klasične otvorene sandale koje pristaju uz gotovo sve.



bonjour_ba_aria_0_GIF_4


Ono što ih povezuje jeste osjećaj da ste "složili" cijeli look tek kada obujete pravi par. Detalji su promišljeni, udobnost je ozbiljna, a vizualni dojam nikad nije slučajan. Bez obzira na to jeste li u blejzeru, zebri ili crnoj pletenini, Amiamo vas neće iznevjeriti. 


bonjour_ba_aria_0_GIF_5

bonjour_ba_aria_0_s1


Tri outfita, tri raspoloženja spojeni kroz iskustvo koje je blisko, spontano i beskrajno inspirativno. Sljedeći put kad krenete u šoping, ne tražite samo komad odjeće. Tražite trenutak u kojem ćete se prepoznati.
 
 

 

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto/Video: Marko Jovančić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!