Limfna drenaža lica: Kako se izvodi i koji su njeni benefiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Iza kulisa ljepote: Limfna drenaža lica

Tekst:

Nevena Divčić

BEAUTY SAVJETI
20.1.2024.

Nikad nam nije dosta novih beauty trikova koje možemo raditi sami, a koji donose super rezultate!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zavirujući Iza kulisa ljepote, ne možemo bez toga da ne zavirimo i u beauty rituale koje možemo uraditi i u vlastitom domu. U posljednje vrijeme našu pažnju privlači limfna drenaža lica kroz facial cupping gua sha tehniku. Svi smo sigurno barem jednom vidjeli jedan od videa zanimljive masaže lica koja izgleda veoma opuštajuće. Možda ste jednu od ovih tehnika već uvrstili u svoju beauty rutinu i već neko vrijeme uživate u rezultatima. 

No, dodatno znanje prije ili nakon uvođenja nove tehnike u beauty rutinu uvijek je dobrodošlo. Je li samo stereotip da na ovaj način možete poboljšati zdravlje kože? Da li postoje greške koje možete napraviti prilikom korištenja gua sha kamena? Donosimo odgovore na sve vaše nedoumice.
Šta je limfna drenaža? 

Najbolje je opisati je kao nježnu tehniku masiranja lica koja potiče pokretanje limfnog sustava na licu, tako što smanjuje oticanje te poboljšava tonus i izgled kože. Poticanje limfnog sustava možete postići masažom vlastitim prstima, gua sha kamenom ili vakuumskim čašicama. Limfna drenaža se može raditi na cijelom tijelu. No, ovaj put ćemo se fokusirati samo na lice. Cilj ovakve vrste masaže je pokretanje limfe što smanjuje zadržavanje tečnosti i otečenosti organizma.

Koje su prednosti limfne drenaže lica? 

Pored toga što će smanjiti otečenost lica, pomoći će pri uklanjanju toksina iz organizma te ranije pomenutog viška tečnosti. Proces limfne drenaže ima opuštajuće dejstvo te će na taj način imati pozitivan uticaj i na opuštanje, smanjenje napetosti i izazove sa stresom. Važno je napomenuti i da redovno praktikovanje limfne drenaže doprinosi poboljšanju tonusa kože.

 Kako da sami odradite limfnu drenažu lica? 

Online svijet je preplavljen raznim tehnikama i savjetima. No, preporučljivo je da ove tehnike detaljno istražite zbog nuspojava do kojih može doći pogrešnim praktikovanjem ove beauty rutine. Pripremite kožu odgovarajućim serumom, uljem ili kremom za lice kako biste smanjili trenje i izbjegli povrede. Ovisno o tome kakve su vaše potrebe masažu lica možete odraditi svakog jutra ili nekoliko puta sedmično.

Facial cupping tehnika koristi male vakuumske čašice koje se stavljaju na lice kako bi se stvorio efekat usisavanja, a ima pozivan uticaj kada je riječ o limfnoj drenaži lica, tačnije uklanjanja toksina i viška tekućine iz organizma. Male čašice se stavljaju na kožu i zatim se stvara vakuum koji podiže tkivo lica u čašicu, što može stvoriti osjećaj povlačenja ili istezanja. S obzirom na to da čašice postoje u različitim veličinama iste prilagodite vlastitom licu. Na primjer, manje koristite na području oko usana.

 Gua sha i prsti djeluju sistemom blagog pritiska na kožu. Krenite od sredine lica. Postavite prste na sredinu čela, nosa i brade te blago pritisnite i pomaknite prste (ili gua sha kamen) prema rubovima lica. Nježno ponavljajte ove pokrete. Spustite se niz vrat koristeći prste ili gua sha u smjeru prema ključnoj kosti. Izbjegavajte jak pritisak i fokusirajte se na blagu stimulaciju.

 S obzirom na to da limfna drenaža pomaže pri smanjenju otečenosti i tamnih kolutova ispod očiju nemojte zanemariti blage pokrete i na okoloočnom području.
Bilo da uživate u uvođenju i testiranju novih rutina o kojim govorimo u beauty svijetu, vjerujemo da je ovo jedna od onih na koje ćete pomisliti već večeras kada budete nanosili svoju noćnu kremu.

* * *

Sigurni smo da kroz svoje istraživanje svijeta ljepote i vas inspirišemo na testiranje novih beauty proizvoda i tretmana. Uz istraživanje benefita LED maski za lice kroz našu priču vjerovatno ste jednu već uvrstili u svoju beauty rutinu ili dodali na wish listu. Da biste sa uživanjem i razumijevanjem pratili i svaku od narednih priča koje donosimo kroz serijal članaka Iza kulisa ljepote, važno je da se uputite u osnove u koje smo vas uveli putem ovog, ali i prethodnog članka. Znate li već razliku između plastičnih operacija i estetskih zahvata

* * *
Foto: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno