TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.5.2024.

Emporia Boutique Resort nadomak Mostara, impozantne arhitekture u avangardnom stilu, spoj je tradicionalnog suhozida i modernih materijala.


Harmonično je uklopljen u prirodno okruženje i predstavlja idealnu lokaciju za vaš odmor. S nama ste već imali priliku zaviriti u interijer Emporie, dobili ste uvid u okuse svih delicija i tako smo vas proveli kroz dane Bonjour.ba uredništva. Topli dani su tu, a pri planovima i kreiranju prijedloga za putovanja i odmore ne možemo odoljeti i mislima o Emporia Boutique Resortu.




Dizajn hotela sa 12 unikatno dekoriranih soba u pastelnim bojama pružit će vam toplinu doma, a vanjski bazen postat će vaše idealno mjesto za opuštanje uz impresivne zalaske sunca. Sa svakog prozora se pruža idiličan pogled na vinograde, veličanstveni lanac krečnjačkih planina koji se prostire prema jugu ili na jedan od voćnjaka imanja zasađenih kajsijama, maslinama, narom, lavandom i ružmarinom.

Ispod hotela i bazena nalazi se srce Emporie - vinarija Carski Vinogradi Mostar. Vinarija poput muzeja, posjeduje barik drvene bačve za odležavanje, amfore i visoko mineralne sorte vina napravljene u betonskim jajima.




Fine - dining slow food restoran okupan je suncem, svako jelo je kreacija nastala od lokalnih sastojaka koja pruža specifičan gastronomski doživljaj, s dodatkom modernih gourmet izraza.

Pravi gurmani u svoje planove trebaju dodati i rezervaciju svog mjesta kako bi uživali u show cookingu pored bazena vikendom. Restoran Emporia može primiti do 50 osoba, a kamenom popločana terasa s pogledom na vinograd i do 100 osoba u ljetnom periodu.




3 gourmet preporuke

  • Tartar od svježe tune i avokada sa hrskavom rukolom uz Selekciju 022
  • Teletina sporo pečena sa pireom od krompira, peršuna i crnih maslina uz Blatina Limited Edition
  • Emporia souffle od palente, mozzarelle i tartufa, sa kozicama i kremom od avokada i neizostavni White Mist Cuvee
     



Vinski podrum, terase oko bazena i terasa s pogledom na vinograd su mjesto brojnih dešavanja svake godine - eventi,  zabave, boutique koncerti, promocije, PR eventi. Zašto i vi onda ne biste bili dio ove hedonističke priče?

* * *
Foto: PR


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!