TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 5.12.2023.

U godišnje druženje Bonjour.ba tima zakoračili smo s poletom, ali i s posebnim očekivanjima, spremni na gastronomski podvig u ekskluzivnom okruženju Emporia Wine Dine Hotela.


Ovo nije bio samo obrok - to je bio višeslojni doživljaj, spoj vrhunskog kulinarstva i beskrajnog uživanja u luksuznom ambijentu koji je odisao elegancijom i pažljivošću prema detaljima.

 



 

Interijer i eksterijer: Savršen sklad estetike i komfora

Već pri koracima kroz ulazna vrata Emporia Wine Dine Hotela, dočekao nas je profinjeni interijer koji je ujedno bio predstavnik vrhunskog dizajna i udobnosti.

 



Svaki detalj, od pažljivo odabranih boja do elegantnog namještaja, stvarao je atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje. Eksterijer hotela, s bazenom i okolišem koji smo na Bonjour.ba slavno prozvali mini Toskanom, dodatno je upotpunjavao dojam ekskluzivnosti i skladne integracije s prirodom.

 



Avantura gourmet okusima

U skladu s iznimnim okruženjem, kulinarski virtuozi Emporia Wine Dine Hotela premašili su naša očekivanja i priredili nam pravu gourmet simfoniju.

 



Predjela su nas uvukla u svijet maštovitih kombinacija

Mousse od kozjeg sira i pašteta od pačje jetre - delikatnost kozjeg sira savršeno se spojila s paštetom od pačje jetre, dok je ulje od taragona dodalo dodatnu dubinu okusa, kome su mikro bilje i domaće pecivo bili savršen pratitelj.

 



Teleći carpaccio bio je pravo osvježenje, a kombinacija kore od naranče i papra dodala je neočekivanu notu. Burata, ulje od bosiljka, pinjoli te kompot od marelice i cherry paradajza zaokružili su ovu eksploziju okusa.

 



Rižoto je bio pravo čudo okusa, s muškatnom tikvom koja je donijela toplinu i aromu, a Jakobove kapice pridonijele su sofisticiranosti.

 




Glavna jela su nas odvela na kulinarsko putovanje


Teletina, savršeno pripremljena, očarala nas je mekoćom, a pire od krompira, peršuna i crnih maslina dodatno je naglasio raznolikost okusa.





Delikatna pureća rolada bila je poput praznika za naša nepca, s punjenjem od feta sira, meda, pistacija i mente. Pire od cikle, ulje od taragona i cvjetovi brokule dodali su sofisticiranost.





File oborite ribe oduševio nas je bogatstvom okusa, a prateći prilozi stvarali su savršenu ravnotežu.

 



Najslađi dio ovog menija

Naša gourmet avantura završila je s mini pralinama i macaroonsima, dodajući notu slatkog završetka ovom neponovljivom jelovniku.




Vrhunska Vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée

U skladu s jelima, vrhunska vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée bila su poput muzike koja je pratila svaki zalogaj, čineći kulinarsko iskustvo potpunim.

Od 9 iznimno specifičnih i vrhunskih vina kreiranih od strane vinskog Emporia tima kušali smo i posebno izdvajamo kupaže autohtonih sorti kombiniranih s renomiranim svjetskim sortama. Ovo su kompleksne kupaže iznimno specifičnog i modernog izražaja.

 



White Mist Cuvée je autohtona kupaža Žilavke, Pošipa, Chardonnaya i što je jako specifično Chanin Blanca. Vinograd Emporia Wine Dine Hotela jedan je od rijetkih vinograda u Evropi u kojoj je zastupljen Chanin Blanc, svjetska plemenita sorta bijelog grožđa.
Ovo je jedina kupaža Žilavke sa navedenim sortama u svijetu.

 

Deep Red Cuvée je ponovo autohtona, donekle zaboravljena sorta hercegovačkog Trnjka u fantastičnoj sinergiji s Merlot Syrah i Cabernet Sauvignon.
Sve sorte se uzgajaju kod u vinogradu hotela. 

Kulinarski Emporia tim je kreativni food art house koji pri pripremanju svih jela vodi brigu u uparivanju sa vinima koja izlaze iz Emporia vinarije.


 




Emporia Wine Dine Hotel ne samo da nas je očarao svojom kulinarskom virtuoznošću, već je i pružio nezaboravan doživljaj kroz spoj luksuza, estetike i iznimne usluge.

 




Ova ekskluzivna gurmanska ekspedicija ostat će urezana u našem pamćenju kao nešto neponovljivo, potičući nas na nova istraživanja i uživanje u vrhunskim gastronomskim užicima. Emporia Wine Dine Hotel – mjesto gdje se svaki trenutak čini savršenim.

 

* * * 
Foto: Nađa Pandur za Bonjour.ba 


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!