Bonjour.Retreat: Ekskluzivna gourmet rapsodija Emporia Wine Dine Hotela - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.Retreat: Ekskluzivna gourmet rapsodija Emporia Wine Dine Hotela

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
7.12.2023.

U godišnje druženje Bonjour.ba tima zakoračili smo s poletom, ali i s posebnim očekivanjima, spremni na gastronomski podvig u ekskluzivnom okruženju Emporia Wine Dine Hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo nije bio samo obrok - to je bio višeslojni doživljaj, spoj vrhunskog kulinarstva i beskrajnog uživanja u luksuznom ambijentu koji je odisao elegancijom i pažljivošću prema detaljima.

  

Interijer i eksterijer: Savršen sklad estetike i komfora

Već pri koracima kroz ulazna vrata Emporia Wine Dine Hotela, dočekao nas je profinjeni interijer koji je ujedno bio predstavnik vrhunskog dizajna i udobnosti.

 Svaki detalj, od pažljivo odabranih boja do elegantnog namještaja, stvarao je atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje. Eksterijer hotela, s bazenom i okolišem koji smo na Bonjour.ba slavno prozvali mini Toskanom, dodatno je upotpunjavao dojam ekskluzivnosti i skladne integracije s prirodom.

 Avantura gourmet okusima

U skladu s iznimnim okruženjem, kulinarski virtuozi Emporia Wine Dine Hotela premašili su naša očekivanja i priredili nam pravu gourmet simfoniju.

 Predjela su nas uvukla u svijet maštovitih kombinacija

Mousse od kozjeg sira i pašteta od pačje jetre - delikatnost kozjeg sira savršeno se spojila s paštetom od pačje jetre, dok je ulje od taragona dodalo dodatnu dubinu okusa, kome su mikro bilje i domaće pecivo bili savršen pratitelj.

 Teleći carpaccio bio je pravo osvježenje, a kombinacija kore od naranče i papra dodala je neočekivanu notu. Burata, ulje od bosiljka, pinjoli te kompot od marelice i cherry paradajza zaokružili su ovu eksploziju okusa.

 Rižoto je bio pravo čudo okusa, s muškatnom tikvom koja je donijela toplinu i aromu, a Jakobove kapice pridonijele su sofisticiranosti.

 
Glavna jela su nas odvela na kulinarsko putovanje


Teletina, savršeno pripremljena, očarala nas je mekoćom, a pire od krompira, peršuna i crnih maslina dodatno je naglasio raznolikost okusa.

Delikatna pureća rolada bila je poput praznika za naša nepca, s punjenjem od feta sira, meda, pistacija i mente. Pire od cikle, ulje od taragona i cvjetovi brokule dodali su sofisticiranost.

File oborite ribe oduševio nas je bogatstvom okusa, a prateći prilozi stvarali su savršenu ravnotežu.

 Najslađi dio ovog menija

Naša gourmet avantura završila je s mini pralinama i macaroonsima, dodajući notu slatkog završetka ovom neponovljivom jelovniku.
Vrhunska Vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée

U skladu s jelima, vrhunska vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée bila su poput muzike koja je pratila svaki zalogaj, čineći kulinarsko iskustvo potpunim.

Od 9 iznimno specifičnih i vrhunskih vina kreiranih od strane vinskog Emporia tima kušali smo i posebno izdvajamo kupaže autohtonih sorti kombiniranih s renomiranim svjetskim sortama. Ovo su kompleksne kupaže iznimno specifičnog i modernog izražaja.

 White Mist Cuvée je autohtona kupaža Žilavke, Pošipa, Chardonnaya i što je jako specifično Chanin Blanca. Vinograd Emporia Wine Dine Hotela jedan je od rijetkih vinograda u Evropi u kojoj je zastupljen Chanin Blanc, svjetska plemenita sorta bijelog grožđa.
Ovo je jedina kupaža Žilavke sa navedenim sortama u svijetu.

 

Deep Red Cuvée je ponovo autohtona, donekle zaboravljena sorta hercegovačkog Trnjka u fantastičnoj sinergiji s Merlot Syrah i Cabernet Sauvignon.
Sve sorte se uzgajaju kod u vinogradu hotela. 

Kulinarski Emporia tim je kreativni food art house koji pri pripremanju svih jela vodi brigu u uparivanju sa vinima koja izlaze iz Emporia vinarije.


 
Emporia Wine Dine Hotel ne samo da nas je očarao svojom kulinarskom virtuoznošću, već je i pružio nezaboravan doživljaj kroz spoj luksuza, estetike i iznimne usluge.

 
Ova ekskluzivna gurmanska ekspedicija ostat će urezana u našem pamćenju kao nešto neponovljivo, potičući nas na nova istraživanja i uživanje u vrhunskim gastronomskim užicima. Emporia Wine Dine Hotel – mjesto gdje se svaki trenutak čini savršenim.

 

* * * 
Foto: Nađa Pandur za Bonjour.ba 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno