Hurmašice punjene bijelom čokoladom i orasima su desert za koji će se tražiti tanjur više
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETSočan, ukusan i sladak desert koji smo obožavali i u djetinjstvu i dalje je jedan od naših odabira za vikend poslasticu.
Brzo se priprema, vole ga gotovo svi i jednako brzo nestaje s tanjura.
Iako danas možete pronaći bezbroj varijacija ovog kulinarskog klasika, našu pažnju ukrao je recept u potpisu Erne Mršo.
Erna je zaljubljenica u kuhanje u koje redovito unosi dašak ljubavi i kreativnosti, vlasnica je food profila @studiobaked.a, a s nama je podijelila svoj recept za čokoladne hurmašice. Sigurni smo da ćete na ovoj gourmet adresi pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela za cijelu obitelj, a u nastavku donosimo detaljne upute za pripremu ovog kolača.
Tijesto:
250g maslaca
2 jaja
2 pune kašike milerama
2 kašike šećera
pola praška za pecivo
400 gr brašna
100g čokolade u prahu
2 kašike kakaa
Fil:
120g bijele čokolade
40g maslaca
150g mljevenih oraha
Agda:
800g šećera
600 ml vode
Priprema:
Mikserom dobro umutiti omekšali maslac ,jaja ,šećer i mileram. Izvagati brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo, čokoladom u prahu, kakaom i polako dodavati u umućenu smjesu, prvo mutiti mikserom pa onda rukom zamijesiti tijesto. Trebate dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Fil pripremiti tako da na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu i maslac pa u to umiješate mljevene orahe.
Od tijesta otkidati komade veličine male mandarine i na ribaču ih rastanjiti. Zatim puniti pripremljenim filom. Zatvoriti i lagano valjati preko ribača da dobijemo šaru i da formiramo oblik hurmašice.
Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok blago porumene.
Kada hurmašice stavimo peći, pravimo agdu .Šećer i vodu prokuhamo i onda smanjimo temperaturu. Neka kuha još 5 minuta pa sklonimo sa vatre.
Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo 5-10 minuta, zatim ih zalijemo agdom i to malo po malo u par navrata. Ohlađene prekrijte folijom i ostavite u frižider. Dobar tek!
***
Foto: @studiobaked.e
Tekst: Bonjour.ba