TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.4.2021.

Sočan, ukusan i sladak desert koji smo obožavali i u djetinjstvu i dalje je jedan od naših odabira za vikend poslasticu.

Brzo se priprema, vole ga gotovo svi i jednako brzo nestaje s tanjura.

Iako danas možete pronaći bezbroj varijacija ovog kulinarskog klasika, našu pažnju ukrao je recept u potpisu Erne Mršo.
Erna je zaljubljenica u kuhanje u koje redovito unosi dašak ljubavi i kreativnosti, vlasnica je food profila @studiobaked.a, a s nama je podijelila svoj recept za čokoladne hurmašice. Sigurni smo da ćete na ovoj gourmet adresi pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela za cijelu obitelj, a u nastavku donosimo detaljne upute za pripremu ovog kolača.

Tijesto:

250g maslaca
2 jaja
2 pune kašike milerama
2 kašike šećera
pola praška za pecivo
400 gr brašna
100g čokolade u prahu
2 kašike kakaa

Fil:

120g bijele čokolade
40g maslaca
150g mljevenih oraha

Agda:

800g šećera
600 ml vode

Priprema:

Mikserom dobro umutiti omekšali maslac ,jaja ,šećer i mileram. Izvagati brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo, čokoladom u prahu, kakaom i polako dodavati u umućenu smjesu, prvo mutiti mikserom pa onda rukom zamijesiti tijesto. Trebate dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Fil pripremiti tako da na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu i maslac pa u to umiješate mljevene orahe.
Od tijesta otkidati komade veličine male mandarine i na ribaču ih rastanjiti. Zatim puniti pripremljenim filom. Zatvoriti i lagano valjati preko ribača da dobijemo šaru i da formiramo oblik hurmašice.
Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok blago porumene.
Kada hurmašice stavimo peći, pravimo agdu .Šećer i vodu prokuhamo i onda smanjimo temperaturu. Neka kuha još 5 minuta pa sklonimo sa vatre.
Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo 5-10 minuta, zatim ih zalijemo agdom i to malo po malo u par navrata. Ohlađene prekrijte folijom i ostavite u frižider. Dobar tek!

 

***
Foto: @studiobaked.e
Tekst: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!