TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.4.2021.

Sočan, ukusan i sladak desert koji smo obožavali i u djetinjstvu i dalje je jedan od naših odabira za vikend poslasticu.

Brzo se priprema, vole ga gotovo svi i jednako brzo nestaje s tanjura.

Iako danas možete pronaći bezbroj varijacija ovog kulinarskog klasika, našu pažnju ukrao je recept u potpisu Erne Mršo.
Erna je zaljubljenica u kuhanje u koje redovito unosi dašak ljubavi i kreativnosti, vlasnica je food profila @studiobaked.a, a s nama je podijelila svoj recept za čokoladne hurmašice. Sigurni smo da ćete na ovoj gourmet adresi pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela za cijelu obitelj, a u nastavku donosimo detaljne upute za pripremu ovog kolača.

Tijesto:

250g maslaca
2 jaja
2 pune kašike milerama
2 kašike šećera
pola praška za pecivo
400 gr brašna
100g čokolade u prahu
2 kašike kakaa

Fil:

120g bijele čokolade
40g maslaca
150g mljevenih oraha

Agda:

800g šećera
600 ml vode

Priprema:

Mikserom dobro umutiti omekšali maslac ,jaja ,šećer i mileram. Izvagati brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo, čokoladom u prahu, kakaom i polako dodavati u umućenu smjesu, prvo mutiti mikserom pa onda rukom zamijesiti tijesto. Trebate dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Fil pripremiti tako da na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu i maslac pa u to umiješate mljevene orahe.
Od tijesta otkidati komade veličine male mandarine i na ribaču ih rastanjiti. Zatim puniti pripremljenim filom. Zatvoriti i lagano valjati preko ribača da dobijemo šaru i da formiramo oblik hurmašice.
Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok blago porumene.
Kada hurmašice stavimo peći, pravimo agdu .Šećer i vodu prokuhamo i onda smanjimo temperaturu. Neka kuha još 5 minuta pa sklonimo sa vatre.
Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo 5-10 minuta, zatim ih zalijemo agdom i to malo po malo u par navrata. Ohlađene prekrijte folijom i ostavite u frižider. Dobar tek!

 

***
Foto: @studiobaked.e
Tekst: Bonjour.ba


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!