Recept za najukusniju hokaido krem čorbu podijelila nam je Alisa
Tekst:Ana Rotim
GOURMETOvih dana sve što nam je potrebno je topao obrok koji će nas okrijepiti nakon dugog i hladnog dana.
Nakon što nam je službeno počela jesenja sezona, stigle prve kiše, te temperatura se znatno spustila poželjeli smo napraviti jelo koje će nas ugrijati. S obzirom da nam jesenju sezonu obilježavaju ukusne i neodoljive hokaido tikve ovog puta zvijezda naše kulinarske teme bit će upravo ta namirnica. Naime, Alisa Salkić koja se krije iza profila @cooking.alisa i koja nam je podijelila recept za ukusni San Sebastian cheesecake ovog puta za našu Gourmet rubriku kreirala je recept za čorbu od hokaido tikve koju ćete pripremiti već danas.
Priprema:
Jednu glavicu crvenog luka sitno isjeći, a zatim propržiti na malo ulja. Isjeći i jednu mrkvu, te dodati u šerpu. U šerpu dodati i 3 veća krompira koja ste prethodno isjekli na manje komade, te 500g hokaido tikve. Kada se sve to fino izdinstalo, preliti sa 1L vode, te dodati jušnu osnovu ili jednu povrtnu kocku za supu. Ostaviti da se kuha na laganoj vatri, a na samom kraju dodati začine. Od začina sam koristila sol, peršun i vegetu.
Kada se povrće skuha, izblendati ga, dodati 150ml vrhnja za kuhanje i na kraju servirati po želji.
* * *
Foto: Alisa Salkić za Bonjour.ba