TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 9.9.2022.
Nerijetko nam se dogodi da listajući društvene mreže našu pažnju ukrade gastro lokacija koja se nalazi na sasvim drugom kraju svijeta. Jedan od takvih kolača sigurno je i San Sebastian cheesecake.
Ako ste i vi posljednjih mjeseci istraživali neke neodoljive deserte, vjerojatno ste naišli na nešto drugačiji cheesecake poznatiji pod nazivom San Sebastian cheesecake. Naime, radi se o primamljivom desertu koji izvorno potječe iz Baskije, a kojeg je u posljednje vrijeme popularizirala slastičarnica u Istanbulu - Viyana Kahvesi. Riječ je o zapečenom cheesecakeu, nešto drugačije teksture i okusa kojem posebnu notu daje preljev od čokolade. Ova prepoznatljiva slastica bila je razlog da ovog puta našu rubriku Gourmet ugostimo domaću food blogericu @Cooking.Alisa koja nam je podijelila recept za baskijski cheesecake za koji smo sigurni da će svi tražiti komad više.
Priprema:
* * *
Foto: @cooking.alisa
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!