TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 9.9.2022.

Nerijetko nam se dogodi da listajući društvene mreže našu pažnju ukrade gastro lokacija koja se nalazi na sasvim drugom kraju svijeta. Jedan od takvih kolača sigurno je i San Sebastian cheesecake.


Ako ste i vi posljednjih mjeseci istraživali neke neodoljive deserte, vjerojatno ste naišli na nešto drugačiji cheesecake poznatiji pod nazivom San Sebastian cheesecake. Naime, radi se o primamljivom desertu koji izvorno potječe iz Baskije, a kojeg je u posljednje vrijeme popularizirala slastičarnica u Istanbulu - Viyana Kahvesi. Riječ je o zapečenom cheesecakeu, nešto drugačije teksture i okusa kojem posebnu notu daje preljev od čokolade. Ova prepoznatljiva slastica bila je razlog da ovog puta našu rubriku Gourmet ugostimo domaću food blogericu @Cooking.Alisa  koja nam je podijelila recept za baskijski cheesecake za koji smo sigurni da će svi tražiti komad više.

Priprema:

  • Sjediniti 750g mascarpone sira sa 160g šećera. Kada se smjesa dobro sjedinila dodati 4 cijela jajeta i 500ml vrhnja za šlag. Smjesa mora biti kremasta, bez grudica. Na samom kraju dodati ekstrakt vanile (1 malu kašikicu) i 40g brašna. 
  • Smjesu izliti u kalup promjera 22 cm koji predhodno obložite pek papirom.
  • Peći na temperaturi od 250 stepeni, a kada kolač dobije finu boju smanjiti temperaturu na 220 stepeni. Peći kolač sve ukupno 40-50 minuta u zavisnosti od pećnice. Kolač kada ispečete i izvadite iz rerne biti će jako mekan. Tako treba biti. Kolač ostavite da se dobro ohladi i nakon toga ga prelite sa čokoladom.

     

* * *
Foto: @cooking.alisa


Bonjour

Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju

TEKST: Adelisa Mašić

Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju Sitnice koje čine razliku: Sinsay detalji za urednu i estetski uređenu kuhinju

U kuhinji su detalji ti koji čine razliku, ne samo u estetici, nego i u svakodnevnom ritmu. Uz nekoliko pažljivo odabranih dodataka, i najmanji prostor može postati funkcionalan, pregledan i ugodan za boravak.

U Sinsay ponudi ove sezone izdvajaju se organizatori za ladice i radne površine, kutijice za začine, stalci za kapsule kafe, kao i male police i korpice koje unose red i dozu minimalizma u svaku kuhinju.

 


 

Praktični su, jednostavni za održavanje i dolaze u neutralnim tonovima: bijeloj, sivoj i bež, što ih čini savršenim izborom za sve koji vole uredan, ali topao prostor.

 



Od metalnih polica i staklenih posuda, do drvenih kutija i organizatora za kuhinjski pribor, svaki komad izgleda moderno i uredno, bez gubljenja osjećaja domaće topline.

 



Sinsay tako ponovo dokazuje da pristupačni komadi mogu izgledati elegantno i pomoći ti da svakodnevni ritual kuhanja postane ljepši i jednostavniji.

 



U nastavku izdvajamo Sinsay dodatke za kuhinju koji će svaki kutak učiniti urednijim:


sinsay_kuhinja10bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja9bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja8bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja7bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja5bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja6bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja4bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja3bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja2bonjour_ba
 

Kupi ovdje



sinsay_kuhinja1bonjour_ba
 

Kupi ovdje

 

Foto: @therocksidehome


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!