Cooking.Alisa: Recept za baskijski cheesecake koji je veoma popularan i u Istanbulu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Cooking.Alisa: Recept za baskijski cheesecake koji je veoma popularan i u Istanbulu

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
13.9.2022.

Nerijetko nam se dogodi da listajući društvene mreže našu pažnju ukrade gastro lokacija koja se nalazi na sasvim drugom kraju svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako ste i vi posljednjih mjeseci istraživali neke neodoljive deserte, vjerojatno ste naišli na nešto drugačiji cheesecake poznatiji pod nazivom San Sebastian cheesecake. Naime, radi se o primamljivom desertu koji izvorno potječe iz Baskije, a kojeg je u posljednje vrijeme popularizirala slastičarnica u Istanbulu - Viyana Kahvesi. Riječ je o zapečenom cheesecakeu, nešto drugačije teksture i okusa kojem posebnu notu daje preljev od čokolade. Ova prepoznatljiva slastica bila je razlog da ovog puta našu rubriku Gourmet ugostimo domaću food blogericu @Cooking.Alisa  koja nam je podijelila recept za baskijski cheesecake za koji smo sigurni da će svi tražiti komad više.

Priprema:

  • Sjediniti 750g mascarpone sira sa 160g šećera. Kada se smjesa dobro sjedinila dodati 4 cijela jajeta i 500ml vrhnja za šlag. Smjesa mora biti kremasta, bez grudica. Na samom kraju dodati ekstrakt vanile (1 malu kašikicu) i 40g brašna. 
  • Smjesu izliti u kalup promjera 22 cm koji predhodno obložite pek papirom.
  • Peći na temperaturi od 250 stepeni, a kada kolač dobije finu boju smanjiti temperaturu na 220 stepeni. Peći kolač sve ukupno 40-50 minuta u zavisnosti od pećnice. Kolač kada ispečete i izvadite iz rerne biti će jako mekan. Tako treba biti. Kolač ostavite da se dobro ohladi i nakon toga ga prelite sa čokoladom.

     

* * *
Foto: @cooking.alisa

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno