Volite planinarenje? Otkrivamo jednu od najljepših ruta u BiH koju morate vidjeti. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Volite planinarenje? Otkrivamo jednu od najljepših ruta u BiH koju morate vidjeti.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
29.5.2023.

Budući da nam dolaze topliji dani, proljeće je već tu, vrijeme je za uživanje u rekreativnoj disciplini kao što je planinarenje i istraživanje posebnih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi u Bonjour.ba kroz rubriku Putovanja naglašavamo da možete uživati ​​u šetnji i planinaranju na divnim mjestima koje imamo u našoj zemlji, prilagođavajući rutu vašoj fizičkoj kondiciji. Naravno, mora se uzeti u obzir da će, stepen pripreme i potrebna oprema zavisiti od nivoa težine rute, ali uz prije svega, motivaciju, možete otkriti Bosnu i Hercegovinu pješice, staviti se na test izdržljivosti, diviti se prirodi i doći do naposebnijih mjesta… i pri tome ne pretjerujemo.

Iz tog razloga, podstičemo vas da se upustite u avanturu planinarenja do jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje  - Hajdučkih vrata koji je proglašen spomenikom prirode od 1985. godine.

 Na istočnom dijelu planine Čvrsnice, unikatan prsten u stijeni koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice je posebnost koju biste trebali staviti na vašu travel listu ove sezone. Smještena na 2000 m n/v kreiraju savršenu panoramu i prozor koji gleda na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj… a za sve je zaslužna priroda i urušavanje pećinskog stropa okapine.

 


 

Također, ljepota planinarenja savršeno se nadopunjuje baš kada znate da ima i kulturnu vrijednost. Naime, legenda kaže da su se na ovom mjestu proglašavali hajduci i da onaj ko prođe kroz „Hajdučka vrata“ postaje otporan na metke. Za sve ljubitelje čuvene trilogije Gospodar prstenova ovo je mustvisit lokacija jer je bilo nagađanja da će se jedan od dijelova snimiti na području planine Čvrsnice, tačnije na samom lokalitetu Hajdučkih vrata, no to se ipak nije desilo zbog nepristupačnosti.

 

 

 

Naglašavamo da za ovu rutu trebat će vam udobna odjeća i obuća (gojzderice) i ruksak u koji ćete uključiti užinu i, prije svega, vodu za održavanje hidratacije. Staza nije tehnički zahtjevna, ali jeste kondiciono. Pripremite se za otprilike 4 -5 sati penjanja.

 

 

 

Također, planinari i ljubitelji prirode stalno apeluju da se vodi računa o tome i da se ne penje na sami prsten zbog urušavanja.

 

 

 

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija ovog prirodnog savršenstva.


 ***
Naslovna fotografija: @emhuskic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno