TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 26.5.2023.

Budući da nam dolaze topliji dani, proljeće je već tu, vrijeme je za uživanje u rekreativnoj disciplini kao što je planinarenje i istraživanje posebnih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Mi u Bonjour.ba kroz rubriku Putovanja naglašavamo da možete uživati ​​u šetnji i planinaranju na divnim mjestima koje imamo u našoj zemlji, prilagođavajući rutu vašoj fizičkoj kondiciji. Naravno, mora se uzeti u obzir da će, stepen pripreme i potrebna oprema zavisiti od nivoa težine rute, ali uz prije svega, motivaciju, možete otkriti Bosnu i Hercegovinu pješice, staviti se na test izdržljivosti, diviti se prirodi i doći do naposebnijih mjesta… i pri tome ne pretjerujemo.

Iz tog razloga, podstičemo vas da se upustite u avanturu planinarenja do jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje  - Hajdučkih vrata koji je proglašen spomenikom prirode od 1985. godine.

 



Na istočnom dijelu planine Čvrsnice, unikatan prsten u stijeni koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice je posebnost koju biste trebali staviti na vašu travel listu ove sezone. Smještena na 2000 m n/v kreiraju savršenu panoramu i prozor koji gleda na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj… a za sve je zaslužna priroda i urušavanje pećinskog stropa okapine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amra Turalic? (@anjatutuca)


 

Također, ljepota planinarenja savršeno se nadopunjuje baš kada znate da ima i kulturnu vrijednost. Naime, legenda kaže da su se na ovom mjestu proglašavali hajduci i da onaj ko prođe kroz „Hajdučka vrata“ postaje otporan na metke. Za sve ljubitelje čuvene trilogije Gospodar prstenova ovo je mustvisit lokacija jer je bilo nagađanja da će se jedan od dijelova snimiti na području planine Čvrsnice, tačnije na samom lokalitetu Hajdučkih vrata, no to se ipak nije desilo zbog nepristupačnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAJA (@maja_lasic)

 

 

Naglašavamo da za ovu rutu trebat će vam udobna odjeća i obuća (gojzderice) i ruksak u koji ćete uključiti užinu i, prije svega, vodu za održavanje hidratacije. Staza nije tehnički zahtjevna, ali jeste kondiciono. Pripremite se za otprilike 4 -5 sati penjanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JC (@jeanchristof_tof)

 

 

Također, planinari i ljubitelji prirode stalno apeluju da se vodi računa o tome i da se ne penje na sami prsten zbog urušavanja.

 

 

 

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija ovog prirodnog savršenstva.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana (@joylioness)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adna Karkelja (@adna33)



***
Naslovna fotografija: @emhuskic


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!