Posjeta gradu Stolac ne smije proći bez obilaska vodopada Provalije - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Posjeta gradu Stolac ne smije proći bez obilaska vodopada Provalije

Tekst:

Emina Smaka

PUTOVANJA
22.5.2023.

Stolac je grad u Hercegovini s ugodnom mediteranskom klimom, mjesto rođenje poznatog pisca Maka Dizdara, ali i mjesto zanimljivih građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Od brojnih kamenih mostova, preko nekropole stećaka, do Vidoškog grada na uzvisini iznad Stoca, brojni su razlozi za posjetu ovom gradu. Uz ugodnu klimu prirodno okruženje Stoca je zadivljujuće, šarmirat će vas kako svojim zelenilom tako i modrom rijekom Bregavom. S obzirom na to da je grad sa skoro najviše sunčanih dana u BiH, to ga čini idealnom lokacijom za proljetno vikend putovanje. 

 Nas je posebno dojmio vodopad Provalija, jedan od najvećih vodopada u Stocu. Rijeka Bregava snabdijeva ovaj vodopad, a zbog gore spomenutih sunčanih dana, u ljetnom periodu uslijed suše, vodopad iščezne. S toga je ovo još jedan znak da upravo ovog proljeća putevi treba da vode u Stolac. Vodopad Provalija ili kako ga još nazivaju 'Stolačka Nijagara' ispod svojih slapova krije i pećinu što privlači pažnju najmlađih. Uz vodopad se nalazi i mala plaža, idealna za odmor u toplijim danima.

 

* * * 
Naslovna fotografija: @ivana.kojovic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno