TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.7.2015.
Na aukciji kuće Christie's, od 14. do 23.7. naći će se i tri para slavnih Alexander McQueen i u ograničenoj seriji proizvedenih cipela koje su napravile veliku prekretnicu u radu slavnog britanskog dizajnera. Cipele kreirane davne 2010.godine, rađene su isključivo za potrebe revije u svega 21 par, te za par bliskih prijateljica dizajnera, čitajte: Daphne Guiness i Lady Gaga.
„Svijetu je potrebno malo fantazije, ne realnosti. Imamo dovoljno realnosti danas.“ – komentirao je Alexander inspiraciju za kreiranje ovih teatralnih cipela.
Cipele na sebi imaju mikroskopski precizno printerom nanesene detalje životinjske kože, a odlično su se uklopili sa volumeniziranim haljinama naglašenih rukava i futurističkom verzijom tulip kroja na sebi, za koje je ovaj modni genij inspiraciju pronašao u egzotičnom podmorju.
Najbolje od svega jeste što će Alexander McQueen kuća cjelokupni iznos od prodaje donirati UNICEF-u u cilju podrške žrtvama potresa u Nepalu. Divno.
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!