TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 15.6.2025.

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Kafa i tonik? Zvuči čudno, ali Italijani su rekli da i više niko ne sumnja!

TEKST: Adelisa Mašić

Kafa i tonik? Zvuči čudno, ali Italijani su rekli da i više niko ne sumnja! Kafa i tonik? Zvuči čudno, ali Italijani su rekli da i više niko ne sumnja!

Kafa i tonik? Na papiru djeluje kao neobičan spoj, ali u stvarnosti – espresso tonic je upravo ono što ti treba kada poželiš osvježenje koje ne kompromituje kofeinski užitak.

Iako se ne veže za italijansku tradiciju, ovaj osvježavajući napitak brzo je dobio simpatije i onih najvjernijih espressu. Čak su ga i Italijani uvrstili na meni, a to se ne dešava često.

 



Osnovni recept je jednostavan: čašu napuniš ledom, dodaš oko 150 ml tonika, a zatim pažljivo uliješ jedan shot svježe pripremljenog espressa preko stražnje strane kašike, kako bi zadržao prepoznatljivu slojevitost. Po želji dodaj krišku limete ili naranče, i imaš piće koje je jako ukusno.
 



A gdje ga popiti u Sarajevu?

 



U Mrvici, espresso tonic već ima svoju malu publiku, pripremaju ga pažljivo, koristeći pored espressa i tonika čak i sirup od višnje, koji daje onu savršenu gorko-slatku notu. 

 



Druga nezaobilazna adresa je KAWA, gdje ovaj napitak dolazi kao minimalistički statement: jednostavno, efektno i ljetno do maksimuma.

 



Za ljubitelje kafe koji žele probati nešto novo bez potrebe za dodatnim šećerom ili mlijekom – espresso tonic je savršen izbor. 

 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Naslovna fotografija:  @spolu_pecemeslaskou

 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!