S vlasnicom Instagram profila @foxicaaa razgovarali smo o fotografiji, aplikacijama za uređivanje i Instagram trikovima...

S vlasnicom Instagram profila @foxicaaa razgovarali smo o fotografiji, aplikacijama za uređivanje i Instagram trikovima

Tekst:

Marija Perić

POSAO & ŽIVOT
18.8.2021.

Dama koja na Instagramu rado dijeli recepte, isječke sa putovanja, outfite, ali i uvijek pozitivnu vibru svakako je Lejla Fox-Foxica koju i rado pratimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U želji da saznamo više dodatnih trikova i savjeta za uređivanje uz pomoć alata unutar Instagram aplikacije, razgovarali smo sa Lejlom koja je s nama podijelila svoje savjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lejla je social media managerica koja također kreira svoje presetse i svakodnevno dijeli koristan i zanimljiv sadržaj. Upravo zato nam je ona bila idealan sugovornik kad su u pitanju savjeti o kreiranju odlične fotografije i pronalasku zanimljive lokacije. Pored toga, otkrila nam je gdje pronalazi inspiraciju za svoje kadrove, u kojim aplikacijama uređuje fotografije, ali i kako snimiti dobar Reels koji je trenutno popularan.

Foto: @foxicaaa

Upravo ovi savjeti pomoći će vam kreirati zavidno dobre fotografije za obiteljski album, ali i podići izgled Instagram profila na novu razinu. Otkrijte ih u nastavku.

Što misliš da su tri ključne stvari koje trebamo imati na umu prije nego što uslikamo neku fotografiju?

Ja zaista nisam neki profesionalac kada je fotografija u pitanju, ja sam vam jedan jako dobar amater. Smatram da je to sasvim ok priznati jer baš kako mi je jedan ugledni bosanskohercegovački fotograf jednom prilikom rekao, da biti amater ne znači ništa loše, biti amater znači da nešto radite s ljubavlju i cijelim srcem.

Mnogo faktora utiče na kvalitetu fotografije, ali ako moram izdvojiti samo tri onda bi to bile: svjetlost (naaajbitnija), pozadina i opuštenost. Možete fotografije praviti najboljim fotoaparatima, ali ako svjetlost nije prikladna datom trenutku koji pokušavate ‘uhvatiti’ onda ćete se trebati više potruditi oko edita, zato se okrenite prema izvoru svjetlosti i olakšajte sebi posao kasnije.

Foto: @foxicaaa

Kada je pozadina u pitanju tu sam baš mnogo griješila prije jer sam iskreno smatrala da sam ja u ‘fokusu’ na toj fotografiji, međutim uvijek se nađe neka prepreka poput smeća, nereda, drugih ljudi.. pa samim tim oko posmatrača sa vas bježi na njih.

Ukoliko želite zaista dobru fotku za vaš feed onda prvo provjerite i prilagodite pozadinu sebi, svom stilu i na kraju i svom feedu.

Foto: @foxicaaa

I za kraj opuštenost! Bilo da vas fotka prijateljica, rodbina ili profesionalac jako je bitno da ste oboje opušteni. Uživajte u kreiranju, mašite kosom, okrećite se u mjestu, smijte se, glupirajte se i svaka fotografija će vam biti savršena, mnoge će biti mutne, ali će ipak biti prelijepe.

Koje aplikacije nam najbolje mogu pomoći da uredimo slike na mobitelu? A koje aplikacije koristiš za uređivanje videa?

Koju god aplikaciju da odaberete za edit fotografija najbitnije vam je to da znate kako želite da je uredite, tj. da imate viziju u glavi te da imate neki svoj stil.

Kunem se u Lightroom aplikaciju u kojoj imam svoje, sada već slobodno mogu reći, prepoznatljive presetse kojima ukrašavam i usavršavam svoje fotografije i vizije. Pored Lightrooma za edit fotografija imamo dobri stari VSCO koji vjerujem da je poznat svima, a tu je i aplikacija Snapseed koju sam baš dugo koristila za edit, dok je danas koristim s vremena na vrijeme da popravim osvjetljenje na nekim fotografijama nakon čega ih uređujem u Lightroomu za feed. Jako mi je bitno osvjetljenje kao što ste mogli primijetiti.

Foto: @foxicaaa

Tvoj profil uvijek je pun zanimljivih kadrova i fotogeničnih mjesta? Gdje pronalaziš inspiraciju za fotografije?

Znam da će zvučati kao kliše, ali zaista inspiraciju pronalazim u životu, u ljubavi, u svakodnevnim sitnicama, putovanjima, voljenim ljudima i naravno u samoj sebi. Volim putovati i istraživati, volim hvatati najljepše kadrove svakog grada kojim prošetam i da prenesem energiju, ljubav i sreću koju osjetim u tom gradu, što vjerujem da barem ponekad i uspijem.

Foto: @foxicaaa

Reels postaju izuzetno popularni, a i sama si se okušala u njihovom snimanju. Koje savjete imaš za početnike u ovom alatu na Instagramu?

Ako neko ima savjet neka ga i meni proslijedi (smijeh). Tu sam zaista poprilično nova, još uvijek se učim i tjeram da malo više snimam. Ja sam zaljubljenik u fotografije, ali se trudim da zavolim i videa. Imaju zaista tu neku čar kada uhvatite prelijep kadar, pa dodate neku lijepu pjesmu koju uskladite sa raspoloženjem i pokretima.. ehh.

Mislim da bih ovdje podijelila iste savjete kao i za fotografiju, samo bih dodala planiranje kadrova ukoliko snimate neki Travel Reel video poput mog iz Turske koji sam cijelim putem snimala po planu, od aerodroma do hotelske sobe.

Ujednačen feed na Instagramu – jedni ga vole i uređuju fotografije tako da se slažu, a drugi baš i ne. Koje je tvoje mišljenje i koje savjete imaš za ujednačen feed?

Mislim da je svima već jasno da sam ja zaljubljenik u estetičan feed. Nema mi ništa draže nego kad uđem na nečiji ili čak i svoj profil pa vidim da je sve uredno, u lijepim bojama i estetično. Moram da naglasim i to da ako moram birati između pojedinačne fotografije i feeda, kakva se dilema jako često vodi kod vođenja Instagram profila danas, ja biram ipak fotografiju ma kolika ljubav bila prema feedu.

Smatram da treba imati lijep feed ali ne po svaku cijenu, te da svaka fotografija treba da ima priču za sebe, da bude kvalitetna, ali eto ako može i da se barem malkiiice uklapa u feed.

Foto: @foxicaaa

Od kako sam 2014. napravila svoj profil na Instagramu sanjala sam da imam profil kakav baš sada imam, i ne mogu opisati nikome koliko mene to čini sretnom, što sam sama ispunila svoja očekivanja.

Moj feed se svakim danom poboljšava, a mijenja sezonski kako napravim nove paketiće presetsa kojima uređujem svoje fotografije. U Lightroom aplikaciji imam svoje presetse koje pravim namjenski za sebe, za svoj feed i po svom ćejfu, ali za koje sam odlučila i da budu dostupni i za kupovinu kako bih drugim ljudima olakšala edit i lijep feed.

Foto: @foxicaaa

Pored kupovine presetsa, mojih ili od bilo koga drugog, kojim sami sebi olakšavate edit fotki, moj savjet je da pronađete svoj stil i viziju, a da se držite 1-3 efekta kojim ćete uređivati fotografije jer feed mnogo ljepše izgleda i mnogo ga je lakše održavati kada imate ‘dominantne’ boje kojih se držite.

Uživajte u životu, putujte, dobru hranu jedite, volite i ljubite, a ako na sve to budete dovoljno sretni da uspijete te predivne trenutke uhvatiti kamerom onda je to to, onda je baš to savršena fotografija, zapravo savršen trenutak zauvijek uhvaćen u jednom kadru!

Foto: @foxicaaa

***

Naslovna fotografija: @foxicaaa
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno