TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 2.11.2021.
Ukoliko ste u potrazi za jesenskim putovanjem, na nekoj od bližih destinacija, pravo je vrijeme za Beč.
Sa sve pristupačnijim cijenama letova, Beč je još poželjnija turistička destinacija, a jesen je savršeno vrijeme za obilazak mnogobrojnih muzeja, vrtova, kafea, ali i zanimljivih uličica ovog grada.
Ukoliko se odlučite za posjetu Beču ili uskoro putujete u ovaj grad, donosimo vam 3 zanimljive ali i nešto drugačije lokacije, koje trebate posjetiti.
Hundertwasserova kuća
Baš kako su Guadijeve građevine zaštitni dio Barselone, i Beč ima jedno takvo mjesto a to je Hundertwasserova kuća.
Ova građevina je prepoznatljiva po mnoštvu boja, nepravilnih linija (za koje je Hunderwasser govorio da su prirodnije ) i mozaika.
Iako je mjesto pomalo udaljeno od poznatih Bečkih atrakcija, nezaobilazno je mjesto mnogih turista.
Ne trebamo ni spominjati kakve sve fotke ovdje možete napraviti.
* * *
Muzej čokolade
Ovaj muzej, neobične tematike ali svima drage, pruža uvid u proizvodnju čokolade i slastica.
Kroz razgledanje muzeja i njegove zanimljive ponude, imat ćete priliku i sami kreirati čokoladnu poslasticu, naučiti nešto o historiji čokolade, te kreirati zabavne i cool fotografije.
* * *
Paviljon Palmi
Ukoliko se odlučite za posjetu Schönbrunn palači, trebate znati da ćete tamo ostati cijeli dan.
Pored palače, labirinta, i raznih vrtova, nas je oduševio paviljon palmi.
Imat ćete priliku vidjeti mnoge vrste palmi i uživati u prekrasnom vrtu, a dijelu paviljona se nalaze i spiralne stepenice koje zaista plijene pažnju mnogih, a posebno onih koji žele kreirati prekrasne uspomene u vidu fotografija.
* * *
* * *
* * *
Naslovna fotografija: @captured_w_passion
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Ada Ćeremida
Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.
Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.
Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.
Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.
Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.
Počnite skromno i sadite pametno
Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.
Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa
Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.
Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat
Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
Foto: @ellosofficial
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!