Udobno se smjestite, pustite muziku i proslavite svjetski dan ove sorte vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Udobno se smjestite, pustite muziku i proslavite svjetski dan ove sorte vina

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
17.5.2023.

Svakog 17.5. se obilježava Internacionalni dan Pinot Grigio-a, a tim Fina Vina vam donosi nešto više o ovoj sorti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iz kojeg regije nam dolazi Pinot Grigio?

Ova bijela vinska sorta potiče iz sjeverne Italije, ali danas se uzgaja i širom svijeta. U ovom predjelu se često naziva Pinot Gris, dok u Francuskoj Tokay Pinot Gris

Postoje mnoge regije u svijetu koje uzgajaju ovu sortu, pored Italije i Francuske, a to su SAD, Australija, Novi Zeland i Njemačka. Svaka od ovih regija ima svoj jedinstveni okus i stil, što ovisi o klimi, tlu i različitim tehnikama.

Jedan interesantan podatak jeste da ova sorta u svakoj zemlji ima drugačiji naziv, a nama je poznata pod nazivom Sivi Pinot.


Da li uticaj ima klima?

Naravno, na svaku sortu utiču klimatske promjene, tako i kod Pinot Grigio-a. Uzgaja se u umjerenoj klimi, na plodnom tlu koja omogućava da grožđe dostigne optimalnu zrelost i kvalitetu. Berba se obično odvija krajem devetog ili početkom desetog mjeseca, kada grozdovi dostignu željenu zrelost.


Kako da prepoznamo sortu Pinot Grigio?

Grožđe je obično malo do srednje veličine i ima svijetlo zelenu boju koja može varirati od blijedo zelene do žućkaste. Vino koje se proizvodi od ovog grožđa obično ima svijetlu boju i osvježavajući okus s notam citrusa, zelene jabuke i breskve.
Uz koju hranu se preporučuje?

Često se pije kao aperitiv, ali se odlično slaže uz lagana jela poput ribe, plodova mora, salata i laganog mesa. Također se može uživati samostalno ili uz sir i voće.

Koja vina preporučujete iz Vašeg asortimana?

Imamo velik asortiman vina koji upravo sadrže ovu sortu, a to su vinarije Edi Simčič, Erdevik, Movia, Marjan Simčič i Ščurek. Idealan Pinot Grigio možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.

 Sretan Internacionalni dan Pinot Grigio-a. Cheers!

* * * 
Fotografije: Fina Vina PR

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno