TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 24.11.2023.
Riješili smo sve izazove pronalaska najbolje lokacije za fotkanje, druženje s prijateljima i dejt i to za naredna tri mjeseca!
Sarajevo je po prvi put obogaćeno za ovaj magični događaj. Festival svjetla Sarajevo će se više od tri mjeseca održavati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja već je ispunjen raznovrsnim svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i hiljadama lampica.
Autorica koncepta Festivala je Nataša Musa, a o organizaciji Festivala, inspiraciji, reakcijama i očekivanjima smo razgovarali s glasnogovornikom Adnanom Čomorom koji nam je rado otkrio kako ova priča izgleda "iza scene".
Kako je došlo do ideje da se prvi put organizuje Festival svjetla u Sarajevu? Šta je potaknulo ovu inicijativu?
Sve počinje od svjetla. Svjetla ideje.
Želja nam je bilo kreirati novu atrakciju, a pri tome je vezati za instituciju koja je jedna od najvećih postojećih atrakcija Bosne i Hercegovine i to već gotovo 136 godina – Zemaljski muzej BiH. Želja nam je bilo kreirati događaj koji je zabavan, namijenjen svima, a da opet ima integritet, jer veoma poštujemo instituciju u kojoj radimo i smatramo da ona zaslužuje da se na nju baci najveće svjetlo i da se svi oko nje okupimo kao oko izvora svjetlosti.
Kako se nadate da će Festival utjecati na lokalnu kulturu i umjetničku scenu Sarajeva?
Nadamo se da ćemo potaknuti kreativnu scenu i motivirati je da više koristi svjetlost kao medij izražavanja. Naš partner, globalna kompanija MK Illumination, upravo se i stavlja na raspolaganje domaćim kreativcima, kako bi skupa realizirali različite kreativne koncepte utemeljene na svjetlu.
Također, Festival svjetla Sarajevo nudimo kao platformu za kreativnu industriju, medije, studente, influensere… - da osmisle vlastiti sadržaj unutar Festivala svjetla Sarajevo.
Imat ćemo tri mjeseca osvijetljen Zemaljski muzej BiH, koji je najveća kulturno - naučna institucija u BiH i koji će zbog Festivala svjetla Sarajevo raditi i „drugu smjenu“. Kompletan koncept je složen za realizirati, ali jednostavan za raditi na njemu i namijenjen je svima - od djece do odraslih, od domaćih do stranaca. Zaista osjećamo, mislimo, znamo, da svi mogu uživati u novom svjetlosnom ruhu i Sarajeva i Muzeja.
Također, smatramo da je fluidni koncept programa prilika svima da ovaj festival i Botanička bašta Zemaljskog muzeja BiH budu pozornica i mjesto za sve, mjesto gdje će se osjećati lijepo i sretno.
Koje su posebne karakteristike ovog Festivala koje ga razlikuju od sličnih manifestacija u drugim gradovima?
Festival svjetla Sarajevo inspirisan je lightscaping događajima koji svjetlom oblikuju prostore širom svijeta, ali je poseban, specifičan, jer ga određuje grad u kojem se dešava, kao i mjesto na kojem se održava. Namjera nam je bila da sve bude na neki način povezano sa Zemaljskim muzejom BiH, da komunicira ono što se već nalazi u Muzeju i po čemu je ta institucija poznata.
Poseban je i po svom trajanju, od 25. novembra do 1. marta, između dva najveća državna praznika. Želja nam je bilo da na taj način slavimo našu domovinu na jedan drugačiji, univerzalan i nepretenciozan način. Želja nam je bila kreirati događaj inspirisan našim naslijeđem, za sadašnjost i budućnost.
Kakav je dosadašnji odaziv umjetnika i publike na prvi Festival svjetla u Sarajevu?
Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim interesovanjem, budući da u momentu kada odgovaram na ova pitanja nismo ni otvorili Festival. Mediji su vrlo zainteresovani za ovo što radimo, umjetnici također, pogotovo jer je u pitanju nešto novo.
Ne sumnjamo da ćemo biti atraktivna lokacija i mjesto za posjetiti u večernjim satima, mjesto gdje će se ljudima javljati ideje, gdje će uživati i provoditi lijepe trenutke. Računamo na to da je možda nekome od kreativaca do sada možda trebao samo jedan ovakav prostor i momenat da krene realizovati ono što mu se kuha u glavi.
Ako barem jednu osobu potaknemo na stvaralaštvo - vjerujem da smo ostvarili vrlo važan cilj. Jer svjetlo i treba da inspiriše i prosvjetljava.
Kako se osjeća organizacijski tim povodom prvog Festivala? Koje su najveće nade i očekivanja za tri mjeseca koji su pred nama?
Ne bih se usudio govoriti u svačije ime, jer smo svi dosta različiti. Kao glasnogovornik i osoba kojoj su kultura i umjetnost primarni identitet ne bih radio nešto ovako, a da ne vjerujem u to. Mislim da svaki pojedinac koji je uključen u projekat razmišlja slično ili isto. Znamo svi, bez da to iko kaže, da radimo dobru i veliku stvar i naše je da to dokazujemo svake sedmice za vrijeme trajanja festivala.
Želimo svakako da unesemo novi život Muzeju, novi život centru Sarajeva, a čim se prva svjetla upale 25. novembra - znat ćemo na čemu smo i to će biti vidljivo javnosti i svima onima koji prođu pored Zemaljskog muzeja, prije nego uđu u njega i vide sve ono na čemu se vrijedno i ćutljivo radilo mjesecima.
Festival svjetla Sarajevo vrata otvara u subotu 25. novembra 2023. godine u 18:30 sati, a trajat će sve do 1. marta 2024. Simbolično je da će Festival biti otvoren od Dana državnosti do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
* * *
Foto: Festival svjetla Sarajevo
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!