Brat i sestra iz Sarajeva će vam pomoći da organizujete vaše vjenčanje iz snova! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Brat i sestra iz Sarajeva će vam pomoći da organizujete vaše vjenčanje iz snova!

Tekst:

Nevena Divčić

VJENČANJA
19.1.2024.

Od 8 do 16 radite, a od 16 do 8 sami planirate vlastito vjenčanje? Naoružali smo se strpljenjem i zajedno s vama krećemo u organizaciju vjenčanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kroz Bonjour.ba rubriku Vjenčanja uz zavirivanje na druge proslave i razgovor s mladencima o njihovim romantičnim pričama, jasno smo dali do znanja da uživamo u svemu što se odnosi na ovaj romantični aspekt života. No, zavirivanje u finalne verzije proslava nije nam dovoljno, želimo biti dio vaše priče i poput najbolje prijateljice držati vas za ruku dok planirate najsretniji dan koji je pred vama. Jeste li već odabrali vjenčanicu? Pjesmu za prvi ples? Znate li lokaciju proslave i kako će izgledati pozivnice? Želimo biti dio svakog od ovih detalja.


Nevena Divčić, novinarka Bonjour.ba, Džana Kapić Herenda i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba


Kako bismo što bolje razumjeli izazove s kojim se susrećete, u saradnji sa Džan Weddings timom kreirat ćemo vodič kojim ćemo obuhvatiti tri različite vrste izazova.


Džan Weddings tim

Tim Džan Weddings čini sada već treća generacija koja se krije i iza dobro poznate Džan cvjećare, a ta priča prerasla je u organizaciju vjenčanja i evenata. Sa Džan Weddings timom smo proveli jedan dan u studiju Sanele Zukić u Sarajevu te smo zajedno uživali u kreiranju fotografija putem kojih ćete ih bolje upoznati kroz priče koje su pred nama. Na snimanju nam se pridružila i Zara, koja predstavlja četvrtu generaciju Džan tima, a kojoj predviđamo blistavu budućnost ispunjenu kreativnošću.


Nermina Kapić, Zara i Džana Kapić Herenda


Zabavu i kreativnost sa ovom porodicom zaokružili smo razgovorima o izazovima organizacije vjenčanja. Organizatorica vjenčanja Džana Kapić, iz prve ruke nam otkriva da sezona vjenčanja ove godine počinje mnogo ranije te u skladu s tim vjerujemo da ovaj vodič nekima od vas stiže u pravom trenutku!


Tradicionalno vs. Moderno

Jedan od većih izazova pri organizaciji vjenčanja u posljednjih nekoliko godina predstavlja organizovati isto, tako da napravite spoj tradicionalnih momenata u kojim uživate uz moderni pristup.

Kako najlakše možete pristupiti ovakvoj organizaciji vjenčanja i je li ovo zaista jedan od većih izazova – pitali smo Džanu Kapić iz Džan Weddings tima. Kako napraviti kompromise kojim će mladenci zadovoljiti svoje, a i potrebe porodice da naprave balans između tradicionalnih detalja i moderno organizovanog vjenčanja? Želite modernu vjenčanicu, ali mama ili nana žele da nosite nešto njeno? Želite mnogo muzike i dobre zabave, ali niste sigurni kako ugoditi ukusima porodice, prijatelja i kolega? Možemo vam pomoći da prevaziđete ove izazove. 


Džana Kapić Herenda - Džan Weddings


Najvažnija stvar je da mladenci ispune svoje želje za taj dan. Nažalost, nije moguće udovoljiti svima i često svi mi izgubimo sebe tražeći način da udovoljimo drugima. Tradicionalni detalji najbolje začine vjenčanje i dodaju notu tog nečeg posebnog, što spaja dvije porodice. To može biti nanin najdraži cvijet kao što smo radili sa lijepom katom, bakin prsten ili izložba maminih umjetnina.

Kada smo imali zadatak organizovati vjenčanje pod morem, pored svih detalja na koje smo morali misliti, taj momenat tradicionalnog smo unijeli kroz tkaninu koja je mladoj značila, a prožeta je bijelim biserima. Tim materijalom smo obmotali dršku bidermajera i mlada ga je bez problema imala sa sobom u vrijeme održavanja ceremonije pod morem. Nismo svjesni koliko malo može dati poseban šarm.
S obzirom da sam ja treća generacija našeg porodičnog zanata cvjećare Džan, usudit ću se reći zanata jer je ovo umjetnost, najdivniji momenti kombinacije tradicionalnog i modernog uistinu predstavljaju trenuci kada smo radili vjenčanje nane, mame, a onda na red dođe i kćerka. Taj spoj svih generacija, energija koju donesu na sastanak, bude riječima neopisiva i sve onda ide mnogo lakše. U tim trenucima na najbolji mogući način možemo unijeti detalje tradicije, posebno tradicije jedne porodice sa primjesama svih novih trendova i detalja o kojima ćemo svakako pričati.

Danas se vjenčanja najčešće održavaju u restoranima i hotelima, pa se dosta tog tradicionalnog nažalost izgubilo. Mlada zna donijeti šerbe u restoran, pa na taj način zadržati taj dio običaja. Sa druge strane u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine običaj je da mladenci pojedu po kašikicu meda, da im život bude slađi i med nema rok trajanja, pa se zato mladenci odlučuju za mediće kao poklon za goste i na taj način ispoštuju tradiciju, a imaju praktičan poklon za goste.


Postoji li nešto što bi trebali izbjegavati pri ovakvoj kombinaciji?

Naravno da je brak kompromis, ali najvažnije je da se mlada i mladoženja ne odreknu sebe na taj dan. Da raspored ne smije biti prenatrpan i da se na taj način opterete mladenci. Što se tiče same dekoracije teško je ovako reći šta treba izbjegavati, jer nekome nešto što je pretjerano, drugome je sasvim dovoljno. Zato je važno uistinu upoznati mladence i da jasno razumijemo njihove želje, jer ono što je nama lijepo nije svima. To nam je teško prihvatiti, ali trudimo se :). 

Jedini savjet je da se izbjegava cvijeće jakih mirisa u malim zatvorenim prostorijama, jer postoji objektivni rizik da će nekoga glava zaboljeti. Sve drugo je dozvoljeno. :)


Džana i Džan Kapić - Weddings tim


Koji su to sitni detalji pri organizaciji na koje mladenci trebaju obratiti pažnju, a koji će unijeti jedinstvenost i poseban šarm u cijeli događaj?

Tradicionalna kićanka je ružmarin, daje mirisnu notu, a zadržava nešto izvorno odakle su same kičenke i krenule. Mnogo su elegantnije nego bilo koja kićanka napravljena od umjetnog ili svilenog cvijeća. Knjiga uspomena, koja ne mora biti u obliku knjige. Može biti gramofonska ploča, globus ili nešto što obilježava mladence, a kasnije će predstavljati detalj u novom zajedničkom domu. Također, pri odabiru konfeta za sam čin ceremonije, savjet je da budu prirodne konfete, mnogo su mirisniji, a i na slikama izgledaju famozno, za razliku od standardnih kupovnih konfeta.

Mnogo je tu detalja koje uvijek prilagodimo samim mladencima, da cijela tema vjenčanja i svaki mogući detalj odiše njihovim životnim stilom. Naš je to nekako moto, da ne postoji ista dekoracija, mi uvijek pravimo nešto slično prethodnom, ali apsolutno je uvijek drugačije, jer je ručni rad i veže dvije osobe, pretvarajući ih u novo zajedničko nešto.

* * *

Vjerujemo da ste uživali u našem prvom razgovoru s Džanom Kapić te da ste već počeli s kreiranjem zabilješki i dobili inspiraciju za vjenčanje koje je pred vama. U narednim danima pomoći ćemo vam da riješite zadatak organizacije vjenčanja po vlastitom ukusu uz izazov da ugodite svim svojim gostima. Ono što nas posebno raduje je i činjenica da je pred nama mnoštvo novih vjenčanja i priča koje će sa sobom donijeti i mnogobrojne trendove, a mi vam prvi otkrivamo koji su to detalji u dekoraciji i organizaciji vjenčanja koje ćete vidjeti na skoro svim proslavama u godini koja je pred nama.

Stay tuned!

* * *
Foto: Sanela Zukić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno