Zavirite na jedinstveno gourmet druženje Bonjour.uredništva u restoranu 4 sobe gospođe Safije - Bonjour.ba - bh.lifestyl...

Zavirite na jedinstveno gourmet druženje Bonjour.uredništva u restoranu 4 sobe gospođe Safije

Tekst:

Bonjour.ba

BONJOUR.CLUB
13.12.2022.

Nije tajna da u Bonjour.uredništvu volimo kreirati iskustvene događaje s ciljem da u osobi probudimo posebne emocije koje će svaki ovakav događaj spremiti duboko u knjigu nezaboravnih životnih uspomena koje nosimo sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, u doba kada je mnogo toga instant i brzo prolazno, vjerujemo da su unikatna iskustva ono što čini svu razliku i ono što će oplemeniti svaku osobu. Imajući to na umu, na sasvim poseban način prilazimo organizaciji događaja u Bonjour.potpisu, bilo da se radi o eventu za naše prijatelje i partnere, bilo da se radi o našem rođendanu ili, kao što je bilo prije par dana, o proslavi još jedne uspješne godine koja je iza nas.

Veoma ozbiljno doživljavamo zajedništvo i činjenicu da ćemo jedni drugima pokloniti ono najvrjednije, naše vrijeme, stoga ulažemo i posebnu energiju kako bismo osmislili i organizirali naša druženja i dali im, sada već prepoznatljiv, Bonjour.pečat. 

 Bonjour druženja za tim predstavljaju cjelovito iskustvo koje započinje pozivnicom koja stiže na adresu članova uredništva i u kojoj su istaknuti samo datum, vrijeme i lokacija, čineći tako iskustvo tajnovitim sve do dolaska na lokaciju kada otkrivamo sve što ih čeka. 

 Razmišljajući o ambijentu u kojem želimo proslaviti kraj godine, nije bilo potrebno dugo da se odlučimo za našu, sada već godinama dugu ljubav, restoran 4 sobe gospođe Safije u Sarajevu. Jedinstveno dizajniran restoran će ostaviti nezaboravan trag u svakome tko ga posjeti, a pored estetike, zadivit će vas i posebna energija ovog restorana koju ćete dugo nositi sa sobom. 

Tim 4 sobe gospođe Safije, na čelu s vlasnicom Dalilom Lakomica je oduševljeno prihvatio ideju Ane Ćavar, Bonjour.ba osnivačice i vlasnice, da za naš tim pripreme jedinstveno gourmet iskustvo. S obzirom na to da je 4 sobe gospođe Safije restoran gdje je svako jelo jedna posebna, sadržajna priča, bio je poseban izazov kreirati iskustvo koje će nadmašiti sve ono što smo do sada vidjeli. 

 „Svoj tim uvijek motiviram da izađe iz zone ugode, motiviram ih da istražuju i da poteškoćama pristupe iz drugačijeg ugla, stoga sam bila oduševljena kada mi je Dalila predložila da kreiramo veganski meni od tri slijeda koji će zasigurno izazvati naše nepce i povesti nas na gourmet putovanje na kojem do sada nismo bili. Kao veliki foodie, preostalo mi je samo reći jedno veliko DA i prepustiti kreiranje jela Dalilinom fenomenalnom timu kojeg okuplja unutar 4 sobe gospođe Safije. I dok smo ja i ona u jednoj od soba u restoranu uživale u tamnoj čokoladi uz kavu i čaj od majčine dušice, u malo vremena započevši velike teme poput one da najbolje godine za ženu dolaze u njenim četrdesetim, do toga kako i same nakon ovoliko iskustva i dalje imamo potrebu izaći iz svojih zona komfora, čula sam kako njezin tim u kuhinji oduševljeno već počinje kombinirati meni za naše druženje.“, uzbuđeno nam je opisala Ana početak organizacije ovog druženja. 

 „Na Bonjour.ba često pišemo o iskustvima, o savršeno dekoriranim večerama, o novim okusima i o svemu onome inspirativnom što djevojke iz uredništva tako marljivo kreiraju svaki dan za naše čitatelje. Druženje organizirano u ovom stilu je i još jedan moj način da im kažem Hvala za sve što čine svaki dan i da pokažem da uistinu stojim iza izjave da se snovi ostvaruju, jer ovo je druženje izgledalo baš tako, poput jednog gourmet sna.“, dodala je Ana. 

 

Dijana Ćavar

Ilda Lihić–Isović 

Emina Smaka

Marija Perić 

Ana Rotim

Marko Jovančić


Visoka estetika u svemu što radimo je upisana duboko u Bonjour.ba DNA, stoga smo i stol za ovo druženje smjestili u zasebnu sobu unutar restorana, sobu koju s jedne strane krasi mramorni kamin dok je zid pretvoren u police s vinskim buteljama sa svih strana svijeta, no ono što daje dodatnu magiju prostoru je stakleni krov s kojeg se pušta raskošni luster sačinjen od kristala i bisera. 

 Već sami ulazak u prostoriju je dao naslutiti da nas čeka druženje i iskustvo kojeg ćemo se rado prisjećati, a pogledavši kompleksan i iznimno kreativan meni, od Dalile smo saznali i tko stoji iza svakog jela te kako teče proces od ideje do finalne prezentacije. 

„Odgovorni urednik za kreiranje našeg jelovnika je Chef Adis Doljančić, mladi Sarajlija, koji je zbog svog posvećenog pristupa kulinarstvu napravio ozbiljne pomake na našoj gastro sceni u gradu. Osim neiscrpne kreativnosti, Adis svakodnevno ulaže napore u edukaciju izuzetno mladog tima, koji je trenutno uposlen u našem restoranu. Nakon smjernica i inspirativnih kontinuiranih razgovora na temu uvođenja noviteta u našem jelovniku i konceptu, izrode se nove kreacije koje obavezno degustiramo, te nakon toga timski usuglasimo i prikladno imenujemo, pa tek onda predstavimo na zvaničnom jelovniku restorana. Svako jelo ima naziv po nekom književnom djelu, pjesmi ili nazivu filma. I tako skoro 15 godina.“, otkrila nam je Dalila. 

 I uistinu bio je to meni koji nas je poveo na jedinstveno gourmet putovanje koje je počelo pozdravom iz kuhinje uz interpretaciju falafela u potpisu chefa kuhinje, Adisa Doljančića.

 Uz pozdrav iz kuhinje Adis nam se u ovom trenutku pridružio za stolom kako bi nam detaljnije predstavio ideje koje stoje iza ovog menija.

 

Adis Doljančić


Adis nas je detaljno proveo kroz kreiranje svakog jela, otkrivši kako su veganska jela sve zastupljenija na meniju restorana 4 sobe gospođe Safije. 

 

Tartar od bundeve, biljni krem sir, palačinka od bundeve, pečene sjemenke od bundeve
 

„Ono što je značajno za današnji dan je to da ste vi prvi gosti koji će probati odrezak od celera, koje je novo signature dish restorana 4 sobe gospođe Safije. Uskoro ćete ovo jelo moći pronaći na našem jelovniku pod nazivom “Hundred foot journey”, inspirativnom filmu o kulinarskom dvoboju, kroz koji se provlači jedna jako važna poruka o bitnosti autentičnog življenja i pronalasku sopstvene svrhe.“, naglasio je Adis.

 

Hundred foot journey


I uistinu odrezak od celera je jelo koje nas je odvelo na putovanje od stotinu koraka i jednako toliki broj slojeva okusa. Vizualno iznimno primamljivo jelo gdje uz navedene komponente dolazi kapsula ulja od peršina i koje 'završavamo' za samim stolom dodavanjem umaka od celera je u punom smislu riječi signature dish dosljedno jednog restorana kakav je 4 sobe gospođe Safije. 

 

Odrezak od celera u crnom i bijelom sezamu, majoneza od indijskih oraha s hrenom, tapenada od maslina, fritirane rižine nudle, umak od celeraTijekom ručka nam se kratko pridružila i Dalila, a novinarski duh u nama nije odolio da od nje ne saznamo kako je započela ljubav između namirnica biljnog podrijetla i 4sgs? 

„Širok je spektar razloga zašto smo odlučili da našim posjetiteljima približimo specijalitete napravljene isključivo od namirnica biljnog porijekla. Jedan od najbitnijih je to što smo prepoznali koliko se u današnje vrijeme nesvjesno konzumiraju velike količine mesa, bez da se napravi osvrt odakle to meso dolazi i šta sve štetno sadrži u sebi. Potpuno nam je jasno kakve su prehrambene navike većine ljudi kod nas i baš zbog toga smo poželjeli da ovom ponudom razbijemo predrasude kojima je okružen ovakav način ishrane. Pored zdravstvenih aspekata, biljna ishrana budi kreativnost u pripremi, jer vas pomjera od ustaljenih načina kuhanja. I sami smo se iznenadili kakvi su potencijali mnogih povrćki i voćki, a o orašastim plodovima i da ne govorimo. Našem vege brunchu, koji je postao veoma popularan, prisustvuju gosti različitih senzibiliteta, ali ono što je zajedničko svima je da nakon obroka konstatuju da se osjećaju laganije i rasterećenije. Duboko vjerujemo da je u veganstvu budućnost.“

 

Sirova torta s kremom od manga, pistacije, marmelada od manga, pečeni kokos, fileti limuna


Nama preostaje samo reći kako je ovo gourmet iskustvo ostalo zapisano duboko u nama te se nadamo da ćete i vi za sebe do kraja ove godine napraviti nešto što će vas odvesti izvan zone vašeg komfora, napraviti nešto nezaboravno, nešto bonjourastično! 

Vaš Bonjour.ba 
 

***
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci