TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.6.2018.
Muškarcima strogo zabranjen pristup! Ženske su torbice prava Alibabina pećina i u njima nema čega nema. Ali prava žena dobro zna da se bez najosnovnijih stvari ne izlazi iz kuće. Sasvim je drugo pitanje što svaka od nas smatra "osnovnim". Nakon što u nju ubacimo novčanik, maramice, najdraži ruž, sunčane naočale, telefon i još pokoju nužnu dranguliju, torbica prestaje biti samo spremnik. Ona post
Serve your dream! Budite samosvjesni, usudite se maštati, krenite ususret neizgovorenim maštarijama. Snovi su dohvatljivi jedino sanjarima i nitko ih ne može ispuniti osim onoga koji zna kako sanjati. S laganim vilinskim krilima, u nježnim baletnim papučicama, sa zaigranom torbicom na ramenu... Ciklama, žuti narcis, nježni breskvin cvijet - okićene bojom omiljenog cvijeta - poletite prema snovima. Dovoljno je samo - usuditi se! MOA baggeek torbe, kao i haljine možete potražiti na Facebooku i Instagramu.
Tekst: Ankica Tomić
Fotografija: Anna Lukenda
Set: Helena Bubalo > PEEK A BLOOM
Svijet stolica
Dulce slastice
Model: Petra Mijatović
Šminka: Gabriela Perić > Make up artist Gabriela
Frizura: Katja Šimić > CutYa
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!