Elma i Faris: Priča putoholičara iz BiH koji su se odlučili vjenčati na Baliju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Elma i Faris: Priča putoholičara iz BiH koji su se odlučili vjenčati na Baliju

Tekst:

Ana Rotim

VJENČANJA
9.3.2023.

Zapanjujući zalazak sunca, plavetnilo mora i očaravajuća priroda bili su savršena kulisa romantične priče Elme i Farisa koji su se odlučili vjenčati na Baliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, Elma i Faris su avanturisti i zaljubljenici putovanja te istraživanje nekih novih lokacija. U razgovoru s našim uredništvom otkrili su nam da su se upoznali u Portugalu, zaručili na Zanzibaru tako da destinacijsko vjenčanje za njih je bio prirodan nastavak ljubavne priče.

Vidjevši fotografije romantične ceremonije u nama se probudila želja da otkrijemo nešto više o samom događaju, pripremama te detaljima koje su ovo vjenčanje učinili posebnim. Stoga smo u našu rubriku Vjenčanja ugostili Elmu Delalić koja nam je otkrila brojne zanimljivosti, ali i zašto je upravo Bali bio njihova destinacija iz snova.

Fotografije vašeg vjenčanja instant su nam ukrale pažnju. Možete li nam otkriti detalje vaše romantične ceremonije? Kako ste se odlučili da Bali bude lokacija za vaš romantični događaj?

Naravno!

Kada smo inicijalno počeli razmišljati o organizaciji vjenčanja, imali smo mnogo različitih ideja i planova i sve su se odnosile na Sarajevo, grad u kojem živimo. Međutim, kako smo oboje po prirodi avanturistični i volimo putovati, ubrzo smo došli na ideju organizacije destinacijskog vjenčanja.

Naredni korak bio je odabrati destinaciju, te u finalnom izboru su bili Porto, Portugal i Bali, Indonezija. Porto za oboje ima posebno značenje, jer smo se tu upoznali i započeli našu priču, dok je Bali "rajski otok" koji smo već dugo željeli posjetiti i prepustiti se svim ljepotama koje nudi. Kako smo željeli iskusiti nešto novo i drugačije, izbor je bio jasan - Bali!

Njegova mističnost, nestvarna priroda, predivni ljudi, te bogata kultura i spiritualnost su jednostavno magični. Odlučili smo se za intimnu, romantičnu ceremoniju u kojoj smo zaista uživali od početka do kraja i koju ćemo uvijek pamtiti kao jedan od najljepših doživljaja.

Sada definitivno možemo reći da je Bali savršena lokacija za jednu ovakvu avanturu, kao i medeni mjesec koji može započeti odmah nakon vjenčanja.


Što je bila inspiracija za uređenje?

Ono što sam znala na samom početku jeste da želim nešto opušteno, lepršavo i razigrano - kakav je i sam Bali. Rekla bih da je uređenje bio spoj različitih stilova - željela sam poljsko cvijeće u bojama, ali i nježan "dreamy touch" sa elementima boho stila u buketu.

Nisam se držala nekih posebnih pravila, pronašla sam nekoliko primjera koji mi se sviđaju na Instagramu, dok je ekipa sa Balija koja potpisuje cvjetne dekoracije zaista pronašla savršeni balans između svega toga.

Za svoje izdanje odabrali ste raskošnu vjenčanicu koja nježno ističe siluetu u struku. Kako je izgledao odabir vašeg bridal looka?

Potraga za vjenčanicom je bila pomalo izazovna, jer sam isprva željela kupiti gotovu vjenčanicu, međutim kako često znam biti perfekcionista, ništa od onoga što sam pronašla nije bilo "ono pravo". U konačnici sam se, nekoliko sedmica prije vjenčanja, odlučila za šivanje haljine u sarajevskom krojačkom salonu kod drage Advije Alihodžić Pršeš.

Željela sam dugu, lepršavu haljinu laganijih tkanina koja će naglasiti struk, ali imati i dozu ležernosti. Adviji sam pokazala nekoliko fotografija haljina koje mi se sviđaju i koje želim iskombinirati, a ona je uradila sve ostalo. Ležernost smo postigli kroz spuštena ramena, dok je čipka u gornjem dijelu sa prozirnim dijelovima od tila svakako dodala poseban romantični i profinjeni touch.

S obzirom da sam se prvi put ikad odlučila za šivanje nekog odjevnog komada, nisam znala šta očekivati, te bila sam nestrpljiva otkriti kako će izgledati finalni proizvod. Međutim, haljina je zaista ispunila moja očekivanja i uživala sam nositi je!

Kada je riječ o makeupu, odlučila sam se za prirodni look uz laganu šminku i nježne boje, dok je odabir za frizuru bila opuštena punđa sa svježim cvijećem kao ukrasom u kosi. Vlažnost zraka na Baliju je dosta visoka, pa je dobro imati i to u vidu pri odabiru šminke, frizure i haljine.

Sigurni smo da mnoge naše čitateljice razmišljaju o destinacijskom vjenčanju. Što biste izdvojili kao izazove s kojima ste se susreli tijekom planiranja?

Najveći izazov destinacijskog vjenčanja jeste što zapravo za vrijeme planiranja niste tamo ha-ha! :) Iz tog razloga, od iznimne pomoći je pronaći nekoga lokalnog ko će vam pomoći u organizaciji kako bi taj dan protekao baš onako kako ste i zamislili.

To može biti organizator/ica vjenčanja ili lokalni prijatelj/ica koji su otvoreni pomoći sa aktivnostima poput papirologije koju je potrebno finalizirati prije dolaska ukoliko želite legalno sklapanje braka na toj destinaciji, provjere lokacije, odabira cvijeća i sl.

Online je moguće pronaći mnogo agencija i individualaca koje se bave organizacijom vjenčanja na Baliju, a na vama je odabrati ono što vama odgovara u zavisnosti od preferencija, lokacije i budžeta. Primjerice, neke agencije ne rade legalno sklapanje braka, već samo organizuju ceremonije vjenčanja, neke su fokusirane na samo određene dijelove Balija, neke imaju već kreirane pakete koje vi ne možete personalizirati i slično.

Mi smo zaista željeli da i legalni dio obavimo tu, pa je bio izazov pronaći nekoga ko je imao prethodnog iskustva u tome, te imati povjerenja i osloniti se da će ta osoba zaista uraditi sve što je dogovoreno s obzirom da se određena plaćanja obavljaju unaprijed.

Odlučili smo neke aktivnosti prepustiti organizatorici vjenčanja od kojih je najznačajnija upravo pomenuta papirologija i proces legalnog sklapanja braka koje će nakon toga biti priznato u BiH, dok smo neke željeli organizovati i realizovati samostalno, kao što je npr. odabir lokacije, odabir fotografa itd. To je u konačnici bila savršena kombinacija koja je rezultirala danom koji ćemo zauvijek pamtiti.

Iz ove perspektive, nakon uloženog dosta vremena u istraživanje i provjeru različitih segmenata organizacije vjenčanja u inostranstvu, mogu reći da proces legalnog vjenčanja u praksi zaista nije komplikovan kako to možda mnogi percipiraju, ali je dugotrajan upravo ovaj proces istraživanja. Opis istog je vjerovatno preobiman za ovaj članak, ali vaše čitateljice mogu biti slobodne javiti mi se za bilo kakve dodatne informacije u vezi sa organizacijom vjenčanja na Baliju.


Možete li nam otkriti reakcije vaših dragih osoba kada ste im podijelili informaciju o vjenčanju na Baliju?

Naše porodice su nam zaista dale punu podršku u ostvarenju naše zamisli i to nam je bilo od iznimne važnosti. Prijatelji su također u potpunosti podržali naš plan, pomogli u organizaciji gdje je to bilo moguće, te bili sretni i uzbuđeni zbog nas. Neki od njih su rekli da su tako nešto i očekivali od nas, jer nam naprosto pristaju takve, kako to oni kažu, "inovativne i nesvakidašnje" ideje. Također, ono što smo dodatno organizovali jeste prenos vjenčanja "uživo" na livestreaming platformi kako bi nama drage osobe koje nisu mogle biti tu, pratile ceremoniju i radovali se sa nama online.

Međutim, kako ste i sami rekli, sada je sve više destinacijskih vjenčanja, te i neki od naših prijatelja i kolega se sada odlučuju za isto, a pojedini baš biraju Bali. Zaista mi je drago što su parovi sve više otvoreni ka tome da ovaj dan provedu onako kako to oni istinski priželjkuju i priušte sebi jedan nezaboravan doživljaj kroz destinacijsko vjenčanje.

Vjenčanje na otvorenom katkad može biti izazovno zbog vremenskih uvjeta. Jeste li u nekom trenutku dvoumili oko svoje odluke?

Oboje smo željeli vjenčanje na otvorenom i to je od početka bio must. Ono oko čega smo se dvoumili jeste koji dio otoka odabrati - da li jug Balija sa bajkovitim plažama i stijenama sa pogledom, da li neki od predivnih vodopada ili pak Ubud regiju kao srce Balija - duhovno, umjetničko i kulturno središte sa prirodom koja oduzima dah.

U konačnici smo odabrali jednu predivnu vilu Udaya skrivenu u džunglama Ubuda, u blizini raskošnih polja riže po kojima je regija poznata. Imali su venue kakav smo zamislili i bili su savršen odabir za našu intimnu ceremoniju. Ova središnja regija u odnosu na jug Balija jeste poznata po kišovitim periodima, ali smo odlučili rizikovati jer nas je lokacija oduševila.

Nasreću, iako je dan prije i poslije u Ubudu padala kiša, na dan našeg vjenčanja je osvanulo divno, sunčano jutro te smo uživali u ugodnom ljetnom danu.

Drugi dio fotografija koji ste vidjeli smo ipak napravili na jugu otoka u gradu Uluwatu, na prelijepoj skrivenoj plaži koju su nam otkrili lokalci. Nismo željeli propustiti ni romantične plaže i slikovite zalaske sunca na jugu Balija, pa smo odlučili napraviti fotografije na obje lokacije.

Vjerujemo da se s osmijehom na licu sjetite ovog dana. Možete li izdvojiti neki trenutak koji vam se posebno urezao u pamćenje?

Zaista moram priznati da je svaki momenat tog dana bio posebno i uzbudljivo iskustvo. Također, ono što me iznenadilo jeste da je dan prošao bez ikakvog stresa, što zasigurno ne bi bio slučaj da smo se odlučili za veliko vjenčanje u Sarajevu koje smo isprva planirali.

Teško je odrediti jedan momenat, ali možda bih izdvojila trenutak na kraju dana kada je ceremonija bila finalizirana te kada smo završavali i photoshooting na plaži, a Faris je spontano odlučio da nas oboje "baci" u okean potpuno odjevene u vjenčanici i odijelu. Nismo se mogli prestati smijati, a dobili smo i cool fotke i video. :)

Definitivno predivan trenutak za kraj dana ispunjen osjećajima radosti, uživanja, opuštenosti, slobode i avanture.


* * *
Foto: @cm.creators

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno