Komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola” konačno u kinima! Donosimo sve detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyl...

Komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola” konačno u kinima! Donosimo sve detalje.

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

FILMOVI & SERIJE
15.11.2021.

Komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, počinje prikazivanje u kinima u Bosni i Hercegovini, regiji i većim evropskim gradovima od 2.12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine.

Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine.

Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada.

Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

“Deset u pola” premijeru u Hrvatskoj će zabilježiti 20. novembra na Zagreb Film Festivalu, a premijera u Srbiji uslijedit će 28. novembra na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu izvan konkurencije.

Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola”  je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

***

Naslovna fotografija: @sarajevofilmfestival

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno