TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 16.9.2022.

Prvi kišni dani i nešto niža temperatura mnogima su razlog da vikend provedu u toplini svoga doma zajedno s najbližima.


Topla dekica, omiljeni napitak i kolač s jesenskim voćem, kombinacija su kojoj ne možemo odoljeti posebice tijekom subote i nedjelje, kada punimo energiju za nadolazeći tjedan. Ako ovako izgleda i vaš plan za vikend koji nam slijedi, pronašli smo kolač koji će začiniti jesensku atmosferu u vašem domu. Naime domaća food blogerica Lamija, koja se na društvenim mrežama krije iz profila @cherryontop_lt, za našu rubriku Gourmet otkrila je recept za čokoladni kolač s kruškama za koji smo sigurni da će oduševiti sve za trpezom.





Sastojci:
 

  • 4-5 krušaka srednje veličine
  • 150 g putera
  • 130 g brašna
  • 120 g šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike kakao praha
  • 2 jaja
  • 2 kašičice arome vanilije
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode
  • 1/4 kašičice soli


Priprema:
 

  • Sve sastojke osim čokolade izmiksati mikserom, puter treba biti sobne temperature
  • Kalup promjera 24 cm, obložiti papirom za pečenje, pa po dnu poredati očišćene kruške
  • Izmiksanu smjesu lijepo rasporediti preko kruškica
  • Peći na 180°, oko 30 minuta
  • Kada je gotovo sačekati da se prohladi, pa izvaditi iz kalupa. Zatim, istopiti čokoladu na pari, preliti preko kolača i to je to. Uživajte!

* * *
Foto: @cherryontop_lt 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!