TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 16.9.2022.

Prvi kišni dani i nešto niža temperatura mnogima su razlog da vikend provedu u toplini svoga doma zajedno s najbližima.


Topla dekica, omiljeni napitak i kolač s jesenskim voćem, kombinacija su kojoj ne možemo odoljeti posebice tijekom subote i nedjelje, kada punimo energiju za nadolazeći tjedan. Ako ovako izgleda i vaš plan za vikend koji nam slijedi, pronašli smo kolač koji će začiniti jesensku atmosferu u vašem domu. Naime domaća food blogerica Lamija, koja se na društvenim mrežama krije iz profila @cherryontop_lt, za našu rubriku Gourmet otkrila je recept za čokoladni kolač s kruškama za koji smo sigurni da će oduševiti sve za trpezom.





Sastojci:
 

  • 4-5 krušaka srednje veličine
  • 150 g putera
  • 130 g brašna
  • 120 g šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike kakao praha
  • 2 jaja
  • 2 kašičice arome vanilije
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode
  • 1/4 kašičice soli


Priprema:
 

  • Sve sastojke osim čokolade izmiksati mikserom, puter treba biti sobne temperature
  • Kalup promjera 24 cm, obložiti papirom za pečenje, pa po dnu poredati očišćene kruške
  • Izmiksanu smjesu lijepo rasporediti preko kruškica
  • Peći na 180°, oko 30 minuta
  • Kada je gotovo sačekati da se prohladi, pa izvaditi iz kalupa. Zatim, istopiti čokoladu na pari, preliti preko kolača i to je to. Uživajte!

* * *
Foto: @cherryontop_lt 

FOTO: cherryontop_lt


Bonjour

Tajni sastojak iz vaše kuhinje: Svi će tražiti recept za ove kolačiće

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO:

Tajni sastojak iz vaše kuhinje: Svi će tražiti recept za ove kolačiće Tajni sastojak iz vaše kuhinje: Svi će tražiti recept za ove kolačiće

Ovi kolačići popularni su širom svijeta, a svojom jednostavnošću mnogima su među omiljenim i neizbježno je da na stolu vidite veliki izbor keksića i kolačića, a da rukom ne krenete upravo ka njima.


Krešenti kolačići su spoj prhkog tijesta i orašastih plodova, uz kremasti nadjev koji sve spaja u jednu novu kremastu harmoniju. Njihova priprema je veoma jednostavna, u različitim dijelovima svijeta postoje i drugačiji pristupi receptu gdje njegova suština u svakom ostaje ista. 




Maleni, sočni i hrskavi keksići u kojim uživaju svi, a naročito tokom praznika! Upravo su krešenti idealan izbor za vašu prazničnu trpezu sa kojim možete biti sigurni da nema greške i da će svi poželjeti imati recept




Ovi kolačići su savršen izbor za sve ljubitelje slastica koje spajaju prhko tijesto, lješnjake i kremasti nadjev. Priprema je jednostavna, a rezultat vrijedi svakog truda. Tajni sastojak? Ok, ovo ne morate čuvati kao strogu tajnu, dopuštamo vam da recept podijelite s voljenima!




Prilikom odabira orašastih plodova koje dodajete u svoj miks za kolačiće, obavezno birajte proizvode u čiju svježinu ste sigurni. Ovo će doprinijeti maksimalnom uživanju u punoći okusa i aromi svih sastojaka. 


Sastojci 
 

  • 200g maslaca
  • 150g šećera
  • Vanilin šećer
  • 350g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • Korica limuna
  • Rum šećer/aroma ruma
  • 2 bjelanceta
  • 150g Perfect Day lješnjaka
  • Krem namaz po želji

 


 

Priprema tijesta 

U većoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac s običnim i vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jedno cijelo jaje i dva žumanca, pa nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini.

Postepeno dodajte brašno, koricu limuna i rum šećer ili aromu ruma. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 - ak minuta da se stegne.




Priprema nadjeva 

Umutite dva bjelanca u čvrst snijeg, a zatim pažljivo umiješajte mljevene lješnjake. Po želji možete dodati malo šećera u prahu da nadjev bude slađi.

Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na debljinu od oko 5 mm. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Na polovini izrezanih oblika nožem napravite male otvore ili rupice (za gornji sloj).




Na pleh obložen papirom za pečenje poredajte osnovne oblike (bez otvora), premažite ih nadjevom od lješnjaka i poklopite oblicima s otvorima. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 12 do 15 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.




Kada se kolačići ohlade, između slojeva možete dodati krem namaz (čokoladni, lješnjak ili neki drugi). Po želji ih možete posuti šećerom u prahu za dekoraciju.



Za koga vi jedva čekate pripremiti ovu prazničnu poslasticu? 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!