TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.2.2021.
#FEELGOODmajica projekt nas je povezao sa sjajnim ženama iz cijele BiH koje su ovu majicu nosile iz dana u dan, ali i darivale mamama, tetkama i sestrama i mamile nam osmijeh na lice fotografijama koje su nam slale.
Val pozitivne energije koju je projekt prilikom predstavljanja u 9. mjesecu prošle godine pokrenuo, nastavio se i kroz završne faze ove kreativne i poduzetne priče.
Podsjećamo, #FEELGOODmajica je kreirana od strane BONJOUR.ba u suradnji s dm drogerie markt, a njenom kupovinom, sve sjajne dame (i muškarci) su donirali 2 KM za projekt #poduzetneZajedno u potpisu domaće neprofitne organizacije Fondacija 787.
Nakon što smo krajem 2020. godine prikupili i donirali 10 000 KM za edukaciju i promociju više od 50 bh. poduzetnica, naša priča se ovaj mjesec nastavlja kroz intervjue s bh. damama koje vam kroz svoje priče otkrivaju kako započeti i razvijati svoju kreativnu ideju.
Aida Vražalica ručno izrađuje čokoladne poslastice od belgijske čokolade koje osvajaju aromom, izgledom, ali i kvalitetom sastojaka. Na naše druženje, stigla je s mamom i sestrom, koje su baš kao i Aida, strastveno razgovarale o čaroliji koju može pokrenuti jedna pralina izrađena s ljubavlju.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba i Aida Vražalica, osnivačica Choco Val
Aida nam je otkrila i kako nastaju njene slastice, što Choco val čini posebnim, a među prvima smo mogli i iskušati njihovu sjajnu antistres čokoladu koja uključuje razbijanje čokolade s čekićem. I naravno, smijeh je bio itekako poželjna nuspojava u cijeloj avanturi.
Više detalja donosimo kroz intervju i fotografije u potpisu Marka Jovančića.
***
Kada ste započeli svoj brend i koji je najveći poslovni izazov s kojim ste se susreli na početku?
Iskreno, čudna, spora javna uprava prilikom registracije biznisa koju morate savladati usporedno sa svom organizacijom početka proizvodnje.
Kako biste opisali Choco val u 3 riječi?
Sve je dobro ukoliko je napravljeno od čokolade.

Koje sve proizvode možemo naći u Choco val ponudi?
Sve čokoladne delicije se rade po starim tradicionalnim francuskim receptima te se ne koriste bilo kakve sirovine koje se inače danas masovno koriste u proizvodnji slatkih proizvoda. Naše čokoladne bombone se prave od čokolade koja sadrži samo kakao puter, svi filovi se rade samo od mliječnog vrhnja, putera, meda, orašastih plodova i džemova koji su također ručno rađeni. Veoma je bitno napomenuti da ne koristimo bilo kakve masnoće kao što su palmino ulje, margarin niti bilo kakve stabilizatore, emulgatore i aditive kao pojačivače okusa i produženje roka trajanja.
Kako izgleda jedan vaš radni dan?
Od kada sam krenula u ovaj biznis, svaki radni dan je drugačiji zavisno od obaveza koje morate stići uraditi, navečer se redaju prioriteti za naredni dan. Sada je to mnogo lakše nego na samom početku, jutro je uvijek rezervisano za administrativne poslove, odgovaranje na mailove, komunikacija sa kupcima i partnerima, nabavka repromaterijala, nakon toga obavezno ulazim u proizvodnju, jer jednostavno pored same proizvodnje morate često rješavati novonastale situacije, posebno kada uvodite neki novi proizvod. Veče je rezervisano za razrađivanje kreativnih ideja.
Što je ono što Choco val čini posebnim na domaćem tržištu?
Jedini smo na području Sarajeva koji radimo personalizovanu – brendiranu čokoladu sa logotipom, porukom kupca, što je fantastični korporacijski poklon ili poklon zahvala za svaku priliku. Nešto što uključuje vid, okus i miris je pun pogodak za ostavljanje dobrog utiska na poslovne partnere.
Naravno, lijepi su kao i suvenir koji turisti vole kupiti, posebno pored motiva Sarajeva, jako cijene ručni rad i tradicionalne recepte. U našem asortimanu možete naći antistres čokoladu. Ideja je nastala kao šala za poklon i ovaj proizvod se odlično prodaje. Priča je sljedeća: Ako ste ljuti, pod stresom, uzmite čekić, razbijte čokoladu i uživajte. Čokolada podstiče lučenje hormona sreće i time uklanja stres.

Kako se nosite s neuspjesima i što vas motivira da nastavite dalje raditi na ostvarenju ciljeva?
Vrlo jednostavno, jer neuspjeh ne smatram neuspjehom nego situacijom koja vas podstiče da nađete drugi način kako bi uspjeli.
Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?
Ne treba odustajati. Probajte nešto. Ako ne ide, probajte nešto drugo. Nema te ideje koja je previše luda.
Koliko su, po vašem iskustvu, ljudi u BiH upoznati s #MadeinBiH etiketom i koji su još koraci potrebni za edukaciju i podizanje svijesti?
Jako malo, nekada i sami domaći brendovi utiču na to, posebno održavanjem kvalitete proizvoda. Ono što je jako bitno kako bi se steklo povjerenje kupaca je održavanje kvalitete proizvoda, tek tada može se raditi još više na promociji. Uvjerena sam da se kroz nove kanale komunikacija mogu educirati mlađi potrošači da cijene domaće brendove.

Knjiga koja je na vas ostavila najviše utiska?
„Hiljadu žarkih sunaca“ od Khaleda Hosseinija.
Što birate kada se želite opustiti i napuniti baterije?
Šetnja i igra sa mojim psima.
Ovaj naš intervju rezultat je #FEELGOODmajica projekta koji realiziramo s dm drogerie markt i Fondacija 787. Jeste li kroz njega za svoj brend osjetili benefite i ako da, koje?
Mi smo tek ušli u projekat i vjerujemo da ćemo u narednom periodu osjetiti benefite istog. Jako mi je drago biti dio ove mlade ekipe jer udruživanje i saradnja - nužan faktor uspjeha biznisa, razmjena iskustava i ostvarivanje kontakata, to je najbolje što možete dobiti. Naravno, podrška i lijep razgovor, sa sada već prijateljicama koje dijele iste probleme je neprocjenjiv.
Što biste preporučili BONJOUR.čitateljicama kojima nedostaje hrabrosti da započnu svoju kreativnu priču?
Prvi korak ka uspjehu u poslu je naša posvećenost. To je prvi izvor energije koja će biti usmjerena ka drugima, a mora biti podržana našim riječima i našim djelima. Moramo biti profesionalni, sretni i puni samopouzdanja. To raspoloženje ćemo prenijeti na druge koji tako postaju stub napredovanja.

Sve o Choco Val proizvodima možete pronaći na Facebook stranici i Instagram profilu.
***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
Liderstvo ima mnogo oblika. Nekada je vezano za vidljive uloge, strateške odluke i vođenje timova. Nekada se ogleda u sposobnosti da povežete sistem, osigurate kontinuitet i gradite povjerenje u pozadini ključnih procesa.
U svim tim oblicima, žene danas igraju važne uloge, svakodnevno, profesionalno i s punom ekspertizom.
Zato je Bonjour.ba zajedno sa ASA Bankom pokrenuo zajednički serijal razgovora sa ženama koje oblikuju savremeno bankarstvo, liderkama koje upravljaju sektorima, timovima, projektima i ljudima.

Sabina Juzbašić, Sekretar ASA Banke
Jedna od njih je i Sabina Juzbašić, Sekretar ASA Banke, pravnica sa više od 20 godina iskustva u finansijskom sektoru i osoba koja upravlja procesima koji povezuju sve ključne tačke korporativnog upravljanja. Od pripreme sjednica i provođenja odluka najviših organa banke, do praćenja regulatornih okvira, Sabinin rad osigurava da sistem funkcioniše pouzdano, jasno i usklađeno.

5 nevidljivih pravila zbog kojih posao ne stane, a niko ti ih nikad ne kaže
Kroz razgovor sa Sabinom, izdvojili smo 5 profesionalnih pravila koja nećete naći u uputstvima za rad, ali su upravo ona razlog zbog kojeg posao teče bez zastoja.
Struktura ne nastaje sama od sebe
Pitali smo Sabinu: Šta bi se desilo da na jedan dan ne postoji uloga Sekretara Banke?
Odgovor je bio jasan. Ova funkcija ne djeluje iz prvog plana, ali je neizostavan dio korporativnog upravljanja. Upravo zbog toga, njena odsutnost bi se brzo osjetila u svakom segmentu poslovanja.

Sabina: "Uloga Sekretara u Banci je veoma značajna i ona utiče na rad korporativnog upravljanja u cijelini. Izostanak ove funkcije značajno bi uticao na dinamiku rada odnosno ne bi bila osigurana podrška organima banke i samim tim došlo bi do zastoja u određenim procesima."
‘Možda’ ne gradi povjerenje
Koju biste riječ izbrisali iz poslovne komunikacije?

Sabinin izbor otkriva način na koji posmatra odgovornost tj. kao nešto što mora biti jasno, precizno i direktno: "Izbrisala bih riječ ‘možda’ jer u poslovnom okruženju veoma je bitno da ste jasni i precizni. Riječ možda donosi nesigurnost, a u bankarstvu i u poslovnom svijetu potrebna je preciznost.“
Povjerenje u poslovanju gradi se upravo na toj vrsti dosljednosti u porukama, stavovima i odlukama.
Nisu svi za svaki sistem i to je u redu
Ko ne bi izdržao ni sedmicu u banci i zašto?
Odgovor nije bio ličan, već sistemski. Svaka organizacija ima svoju strukturu i ne može svako u njoj pronaći ritam. Za Sabinu, to je jednostavno pitanje prilagođavanja odgovornosti.

Sabina: „Rad u banci podrazumijeva rad u skladu sa procedurama, regulatornim zahtjevima i kompleksnim sistemima banke. Osobe koje nisu spremne da se prilagode da rade u skladu sa navedenim, brzo bi se našle u problemima.“
Povjerenje se gradi svakim kontaktom
Šta pomislite kada neko kaže “nervira me rad s bankama”?
Sabinin odgovor nije bio defanzivan. Umjesto toga, u fokusu je bilo razumijevanje tj. kako percepcija nastaje, ali i kako se može mijenjati svakodnevnim radom i pristupom klijentima. „To su uvijek pojedinačna loša iskustva ili predrasude. Mi u ASA banci svakodnevno nastojimo klijentima biti podrška u ostvarenju njihovih snova.“

Ekspertiza ne dolazi s etiketom
Šta Vam je najapsurdnije što ste čuli o ženama u bankarstvu, a još uvijek se ponavlja?
Njen odgovor nas je podsjetio da se određene predrasude uporno zadržavaju, iako svakodnevna praksa pokazuje suprotno. Umjesto da ih osporava, Sabina ih nadilazi radom, rezultatima i jasnim stavom: „Nakon više od 20 godina rada mogu potvrditi da znanje, analitičnost, donošenje odluka nije stvar spola. U mom okruženju žene svakodnevno donose kompleksne odluke, strateške odluke, vode velike timove i postavljaju visoke standarde.“

Biti Sekretar ASA Banke znači biti pouzdana, detaljna, sistematična osoba, ali i imati širu sliku, znati čitati između redova i predvidjeti posljedice odluka.
Sabina ne govori o liderstvu, ona ga živi jasno i odgovorno jer neki sistemi funkcionišu upravo zato što neko, poput nje, zna kako ih držati povezanim.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!