TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.2.2021.
#FEELGOODmajica projekt nas je povezao sa sjajnim ženama iz cijele BiH koje su ovu majicu nosile iz dana u dan, ali i darivale mamama, tetkama i sestrama i mamile nam osmijeh na lice fotografijama koje su nam slale.
Val pozitivne energije koju je projekt prilikom predstavljanja u 9. mjesecu prošle godine pokrenuo, nastavio se i kroz završne faze ove kreativne i poduzetne priče.
Podsjećamo, #FEELGOODmajica je kreirana od strane BONJOUR.ba u suradnji s dm drogerie markt, a njenom kupovinom, sve sjajne dame (i muškarci) su donirali 2 KM za projekt #poduzetneZajedno u potpisu domaće neprofitne organizacije Fondacija 787.
Nakon što smo krajem 2020. godine prikupili i donirali 10 000 KM za edukaciju i promociju više od 50 bh. poduzetnica, naša priča se ovaj mjesec nastavlja kroz intervjue s bh. damama koje vam kroz svoje priče otkrivaju kako započeti i razvijati svoju kreativnu ideju.
Aida Vražalica ručno izrađuje čokoladne poslastice od belgijske čokolade koje osvajaju aromom, izgledom, ali i kvalitetom sastojaka. Na naše druženje, stigla je s mamom i sestrom, koje su baš kao i Aida, strastveno razgovarale o čaroliji koju može pokrenuti jedna pralina izrađena s ljubavlju.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba i Aida Vražalica, osnivačica Choco Val
Aida nam je otkrila i kako nastaju njene slastice, što Choco val čini posebnim, a među prvima smo mogli i iskušati njihovu sjajnu antistres čokoladu koja uključuje razbijanje čokolade s čekićem. I naravno, smijeh je bio itekako poželjna nuspojava u cijeloj avanturi.
Više detalja donosimo kroz intervju i fotografije u potpisu Marka Jovančića.
***
Kada ste započeli svoj brend i koji je najveći poslovni izazov s kojim ste se susreli na početku?
Iskreno, čudna, spora javna uprava prilikom registracije biznisa koju morate savladati usporedno sa svom organizacijom početka proizvodnje.
Kako biste opisali Choco val u 3 riječi?
Sve je dobro ukoliko je napravljeno od čokolade.

Koje sve proizvode možemo naći u Choco val ponudi?
Sve čokoladne delicije se rade po starim tradicionalnim francuskim receptima te se ne koriste bilo kakve sirovine koje se inače danas masovno koriste u proizvodnji slatkih proizvoda. Naše čokoladne bombone se prave od čokolade koja sadrži samo kakao puter, svi filovi se rade samo od mliječnog vrhnja, putera, meda, orašastih plodova i džemova koji su također ručno rađeni. Veoma je bitno napomenuti da ne koristimo bilo kakve masnoće kao što su palmino ulje, margarin niti bilo kakve stabilizatore, emulgatore i aditive kao pojačivače okusa i produženje roka trajanja.
Kako izgleda jedan vaš radni dan?
Od kada sam krenula u ovaj biznis, svaki radni dan je drugačiji zavisno od obaveza koje morate stići uraditi, navečer se redaju prioriteti za naredni dan. Sada je to mnogo lakše nego na samom početku, jutro je uvijek rezervisano za administrativne poslove, odgovaranje na mailove, komunikacija sa kupcima i partnerima, nabavka repromaterijala, nakon toga obavezno ulazim u proizvodnju, jer jednostavno pored same proizvodnje morate često rješavati novonastale situacije, posebno kada uvodite neki novi proizvod. Veče je rezervisano za razrađivanje kreativnih ideja.
Što je ono što Choco val čini posebnim na domaćem tržištu?
Jedini smo na području Sarajeva koji radimo personalizovanu – brendiranu čokoladu sa logotipom, porukom kupca, što je fantastični korporacijski poklon ili poklon zahvala za svaku priliku. Nešto što uključuje vid, okus i miris je pun pogodak za ostavljanje dobrog utiska na poslovne partnere.
Naravno, lijepi su kao i suvenir koji turisti vole kupiti, posebno pored motiva Sarajeva, jako cijene ručni rad i tradicionalne recepte. U našem asortimanu možete naći antistres čokoladu. Ideja je nastala kao šala za poklon i ovaj proizvod se odlično prodaje. Priča je sljedeća: Ako ste ljuti, pod stresom, uzmite čekić, razbijte čokoladu i uživajte. Čokolada podstiče lučenje hormona sreće i time uklanja stres.

Kako se nosite s neuspjesima i što vas motivira da nastavite dalje raditi na ostvarenju ciljeva?
Vrlo jednostavno, jer neuspjeh ne smatram neuspjehom nego situacijom koja vas podstiče da nađete drugi način kako bi uspjeli.
Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?
Ne treba odustajati. Probajte nešto. Ako ne ide, probajte nešto drugo. Nema te ideje koja je previše luda.
Koliko su, po vašem iskustvu, ljudi u BiH upoznati s #MadeinBiH etiketom i koji su još koraci potrebni za edukaciju i podizanje svijesti?
Jako malo, nekada i sami domaći brendovi utiču na to, posebno održavanjem kvalitete proizvoda. Ono što je jako bitno kako bi se steklo povjerenje kupaca je održavanje kvalitete proizvoda, tek tada može se raditi još više na promociji. Uvjerena sam da se kroz nove kanale komunikacija mogu educirati mlađi potrošači da cijene domaće brendove.

Knjiga koja je na vas ostavila najviše utiska?
„Hiljadu žarkih sunaca“ od Khaleda Hosseinija.
Što birate kada se želite opustiti i napuniti baterije?
Šetnja i igra sa mojim psima.
Ovaj naš intervju rezultat je #FEELGOODmajica projekta koji realiziramo s dm drogerie markt i Fondacija 787. Jeste li kroz njega za svoj brend osjetili benefite i ako da, koje?
Mi smo tek ušli u projekat i vjerujemo da ćemo u narednom periodu osjetiti benefite istog. Jako mi je drago biti dio ove mlade ekipe jer udruživanje i saradnja - nužan faktor uspjeha biznisa, razmjena iskustava i ostvarivanje kontakata, to je najbolje što možete dobiti. Naravno, podrška i lijep razgovor, sa sada već prijateljicama koje dijele iste probleme je neprocjenjiv.
Što biste preporučili BONJOUR.čitateljicama kojima nedostaje hrabrosti da započnu svoju kreativnu priču?
Prvi korak ka uspjehu u poslu je naša posvećenost. To je prvi izvor energije koja će biti usmjerena ka drugima, a mora biti podržana našim riječima i našim djelima. Moramo biti profesionalni, sretni i puni samopouzdanja. To raspoloženje ćemo prenijeti na druge koji tako postaju stub napredovanja.

Sve o Choco Val proizvodima možete pronaći na Facebook stranici i Instagram profilu.
***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba - PR
Četvrto izdanje Women’s Weekenda okuplja stručnjake koji hrabro pomiču granice, oblikuju generacije i mijenjaju društva iz temelja.
Festival koji je u samo tri godine postao jedan od najutjecajnijih regionalnih događaja, od 5. do 8. ožujka 2026. ponovno će riječki Art Kvart pretvoriti u mjesto susreta vizija, ideja i iznimnih životnih priča. 
Ovogodišnje izdanje posebno će obilježiti dolazak legendarne kulinarske ikone Lidije Bastianich, jedne od najutjecajnijih žena svjetske gastronomije i simbola vrhunskog znanja, strasti i kulturnog utjecaja.
Kulinarska ikona koja je nadahnula milijune
Ako je itko uspio ispreplesti tradiciju, obiteljsko nasljeđe i suvremeno kulinarstvo u utjecaj koji nadilazi gastronomiju, onda je to Lidia Bastianich.
Lidijina ljubav prema gastronomiji i kuhanju razvijala se tijekom djetinjstva u njezinoj rodnoj Istri, iz koje je s obitelji pronašla novi dom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Lidia već kao vrlo mlada zakoračila u prehrambenu industriju i počela ostvarivati prve uspjehe. 
Emmyjem nagrađivana televizijska autorica, bestseler spisateljica i jedna od ključnih partnerica u širenju Eatalyja, svjetski poznatog talijanskog gastronomskog koncepta koji spaja tržište, restorane i škole kuhanja na jednom mjestu, u Rijeku dolazi inspirirati publiku svojom iznimnom životnom i profesionalnom pričom.
U karijeri Lidie Bastianich posebno mjesto zauzima poveznica s Julijom Child, jednom od najutjecajnijih kulinarskih figura 20. stoljeća, koja je među prvima prepoznala njezin talent.
Julijin poziv da se pojavi u kultnom PBS-ovom showu postao je prekretnica koja je otvorila vrata Lidijinoj televizijskoj karijeri i označila početak dugogodišnjeg prijateljstva dviju ikona.
Od unutarnjih borbi do globalne politike: žene koje otvaraju ključna pitanja
Women’s Weekend najavljuje još dvije iznimno utjecajne liderice impresivnih međunarodnih karijera. Među njima je žena koja je, poput Lidije Bastianich, svoj put gradila u Sjedinjenim Američkim Državama, pretvarajući novi početak u izniman uspjeh i globalni utjecaj.
Riječ je o Natahalie Rayes, ženi čiji se glas čuje daleko. Bivša veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj i jedna od vodećih zagovornica osnaživanja žena, svoju je karijeru posvetila ženskom liderstvu, ravnopravnosti i stvaranju prilika za nove generacije djevojčica. 
Na Women’s Weekendu podijelit će svoje putovanje u predavanju “From Immigrant to Ambassador – A Story of Resilience, Identity, and Purpose”, donoseći perspektivu žene koja je svoj put izgradila ustrajnošću i jasnom vizijom.
Poznata po energiji, jasnoći i neumornoj borbi za demokraciju, ljudska prava i vidljivost žena, Rayes je razvila profesionalni put koji spaja diplomaciju, društveni utjecaj i hrabro vođenje.
U Rijeku idućeg ožujka dolazi i Carolyn Cowan, britanska terapeutkinja, umjetnica i edukatorica. 
Smatra se jednom od najprogresivnijih europskih stručnjakinja za žensko mentalno zdravlje, tjelesnost, seksualnost i iscjeljivanje traume, a njezin put, od svjetski priznate fotografkinje i modne ikone 80-ih i 90-ih do terapeutkinje koja danas pomaže tisućama žena, čini je zaista jedinstvenom.
Spajajući psihoterapiju, duhovne prakse i beskompromisnu iskrenost, Carolyn Cowan će na četvrtom izdanju Women’s Weekenda otvoriti prostor za razgovore o tijelu, seksualnosti, granicama i iscjeljenju, temama koje su iznimno važne, a o kojima se rijetko javno govori.
Iskustva koja nadahnjuju i festival koji raste iz godine u godinu
Women’s Weekend ponovno će okupiti stotine sudionika, međunarodne uzvanike i publiku željnu novih znanja, ideja i poslovnih kontakata. 
Tijekom četiri dana festival će spojiti inspiraciju, kreativnost, glazbu, umjetnost, networking i atmosferu koja ga je već učinila jednim od najznačajnijih regionalnih događaja posvećenih ženama. 
Četvrto izdanje donijet će još dinamičniji tempo, nova iznenađenja i iskustva zbog kojih se publika iz godine u godinu vraća.
Više informacija, kao i specijalnu Black Week ponudu kotizacija, potražite na službenoj stranici festivala i društvenim mrežama.
Vidimo se u Rijeci, od 5. do 8. ožujka 2026.!
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!