TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 8.11.2024.

Burma kadaif je slastica koja spaja tradiciju s modernim trendovima, a posebno je popularna u zemljama Bliskog istoka.


Glavni sastojak ove delikatese je kadaif, specijalna vrsta tankih, dugih niti tijesta koje sliče špagetima, no, obično se priprema na način da bude jako hrskav, što dodaje njegovom šarmu.

 



U posljednje vrijeme, kadaif je stekao posebnu popularnost zahvaljujući Dubai čokoladi. To je savršen spoj kadaifa i bogate pistacija kreme, s neodoljivim okusom čokolade, a njeno ime postalo je sinonim za sofisticiranu i inovativnu interpretaciju tradicionalnih slastičarskih jela. Osim toga, kadaif je postao poznat i u okviru poznatog kolača Muhalebi kadaif, kremastog deserta s aromama ruže i vanilije, gdje kadaif prekriva bogatu kremu i stvara savršen kontrast nježnim teksturama.


Što je burma kadaif?

Burma kadaif je tradicionalni desert od tankih niti kadaifa, koji se obično puni sjeckanim orasima, pistacijama ili bademima. U punjenje se često dodaju šećer i povremeno cimet, što daje dodatnu aromu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MADO UAE (@madouae)



Ako ste ljubitelj burma kadaifa i želite kušati ovu savršenu slasticu s okusom pistacije u blizini Sarajeva, imamo odličnu vijest! MADO, smješten na adresi Samira Ćatovića Kobre 10, na Ilidži, nudi upravo ovaj specijalitet. MADO je poznat po bogatom izboru tradicionalnih i modernih jela, a burma kadaif je vjerojatno jedno od omiljenih među posjetiteljima. S bogatstvom okusa i tekstura, ovaj desert savršeno kombinira hrskavo tijesto kadaifa, bogat sirup i savršeno balansirane arome, ostavljajući nezaboravan dojam.

* * *
Naslovna fotografija: @stasy_chemsy


Bonjour

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

TEKST: Bonjour.ba - PR

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto? U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma
 

hotel-europe-praznicna-vecera-8-bonjour-ba


Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-3-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-7-bonjour-ba


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.

Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-30-bonjour-ba


Šta vas očekuje?


26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-2-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-9-bonjour-ba


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:

Moderni Mediteran: Riblji meni

Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.

- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom

- Predjelo: Crudo od brancina

- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun

- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče

- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom
 

hotel-europe-praznicna-vecera-4-bonjour-ba


Nordijski Ugođaj: Mesni meni

Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.

- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom

- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima

- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke

- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima

- Desert: Kolač od badema i kruške


hotel-europe-praznicna-vecera-5-bonjour-ba


Dodatna praznična iznenađenja    
 

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-11-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-6-bonjour-ba


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.  
 

hotel-europe-praznicna-vecera-1-bonjour-ba-1
 

Kako rezervisati?


Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.

Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!