Prozori za vino su jedinstvena zanimljivost koju želimo posjetiti što prije. Saluti! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Prozori za vino su jedinstvena zanimljivost koju želimo posjetiti što prije. Saluti!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
19.5.2023.

Ah, ta posebna Firenca. Grad koji osvaja umjetnošću, sladoledom i savršenom gourmet ponudom, ali da li ste znali da ovaj slikoviti toskanski gradić krije i jedinstveni fenomen koji se zove buchette del vino (vinski prozori)?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali prozori koji se stotinama godina koristili za prodaju vina posebna su karakteristika Firence i zanimljivosti koju je čine jedinstvenom.

Tačnije, na zidovima nekoliko zgrada u historijskom centru Firence nalaze se ovi neobični mali otvori koji se koriste za prodaju vina direktno na ulici i koji se nazivaju buchette del vino.

 Zanimljivo je da su ovi izlozi za vino bili korisni za prodaju vina za vrijeme epidemije kuge 1600-ih, a nedavno, za vrijeme ograničenja pandemije COVID-19, ove drevne buchette del vino koristile su se ponovo za prodaju vina baš kao prije 400 godina.

U 17. stoljeću najbogatije firentinske porodice pretrpele su nagli pad i ogroman gubitak zarade usljed raznih ekonomskih kriza i političkih borbi koje su zahvatile Italiju. Stoga su morali da iznova osmisle kako da ono što im je preostalo ulože u kupovinu poljoprivrednog zemljišta: ukratko, počeli su se baviti vinom!
 

 

Proizvodnja i prodaja vina u Firenci je od srednjeg vijeka uvijek bila profitabilna pa su odlučili otvoriti svoje “prodajno mjesto” i izgraditi ove male prozore iz kojih bi mogli prodavati vino direktno iz svojih domova.

Otvori su jedva dopuštali prolaz boci i gotovo uvijek imaju oblik vrata s gornjim lukom, često ukrašenim kapljičastim okvirom i zatvorenim malim drvenim vratima. 

 Gdje možete pronaći ove prozore?


Buchette del vino nalaze se po cijelom centru Firence, ali većinu njih možete pronaći u četvrti Santo Spirito jer je ona oduvijek bila područje plemića i zanatlija. A pošto se vinski prozori obično nalaze na zidovima urbanih palata, Santo Spirito je prepun njih. Preporučujemo vam laganu šetnju ovim prekrasnim dijelom Firence, uživanje u impresivnoj arhitekturi i potragu za malim vinskim prozorima. Saluti!

 ***
Naslovna fotografija: @ilona_b92

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno