BONJOUR.superwoman: Adna i Dajana dio su Fondacije 787, a razgovarali smo o ženskom poduzetništvu i FEEL GOOD majici

INTERVJU
4.9.2020.

Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787 i Adna Rokša, projektna menadžerica Fondacije 787, dame su koje su nas instant zarazile svojom pozitivnom energijom koju ulažu u svaki projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ta strast prema poslu i želja da kroz svaki korak dodatno osnaže i podrže domaće biznise, bio razlog zašto smo pri kreiranju kompletnog projekta FEEL GOOD majice znali da je Fondacija 787 adresa na koju trebamo svratiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši prvi razgovori bili su popraćeni temama koje su se ticali izazova s kojima se susreću poduzetnice, kako je sama globalna pandemija utjecala na njihove brendove, ali i kako upravo kroz naš projekt možemo usmjereno i konkretno podržati daljni napredak svih žena koje žele pokrenuti ili dodatno razviti svoj biznis. Odgovor se krije upravo u projektu #poduzetneZAJEDNO.Naime, upravo kupovinom naše limited editon FEEL GOOD majice u dm prodavnicama diljem BiH po cijeni od 12, 95 KM, donirate 2 KM za podršku i razvoj poduzetnica u sklopu projekta #poduzetneZAJEDNO u potpisu Fondacije 787.
Time, ne samo da imate majicu koja slavi sve superžene u vašem životu, nego i podržavate domaće poduzetnice, ali i domaću proizvodnju, budući da je majica izrađena i tiskana u BiH. 

Dajana i Adna su nam otkrile više detalja o samom #poduzetneZAJEDNO projektu, kako započinju dan, ali i kome će darovati ovu sasvim posebnu majicu.

Kako biste opisali Fondaciju 787 u tri riječi? Tko čini vaš tim?

Adna: Jednakost, solidarnost, izvrsnost. Kako je samo sjajno započeti ovaj razgovor s ovako snažnim riječima. 
Ovo su tri vrijednosti koje nas inspirišu i vode, vrijednosti koje su protkane kroz cijelo naše postojanje i koje unutar 787 tima svakodnevno njegujemo. 
Naš tim čini 6 žena i 1 muškarac, u potpunosti različitih pozadina, bogatih iskustava i raznovrsnih vještina i znanja, koje na sebi svojstven način doprinose cjelokupnom radu i stvaranju Fondacije 787. Zaista je istinsko bogatstvo i privilegija raditi s tako marljivim i snažnim osobama, koje su iz dana u dan spremne da sve svoje vrijeme, znanje i iskustvo prenesu na bh. poduzetnike/ce ili one koji/e to tek žele postati.  

Dajana: Ja bih dodala da su tri riječi koje nas opisuju progres, pažnja, posvećenost.  

Što je po vama najveći izazov s kojim se susreću poduzetnice u BiH?

Dajana: Rastužuje nas činjenica da smo morale zastati i odabrati neke od izazova s kojima se svakodnevno susreću poduzetnice u BiH. Takvih izazova je, nažalost, mnogo. Krenimo od činjenice da skoro 50% žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha i takvo obeshrabrenje i manjak samopouzdanja je nešto što u većini slučajeva prati poduzetnice kroz njihovo poslovanje, kada se pak odluče na osnivanje biznisa. 
Tu su svakako i raznorazni administrativni izazovi i kompleksan sistem naše države s kojima se susreću svi poduzetnici/e u BiH, kao i vidljiv otežan pristup bilo kakvim finansijskim prihodima i kontinuirane društvene i kulturne diskriminacije poduzetnica. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da naši prostori imaju specifičan mentalitet kada je riječ o ženama i kako njihov život treba da izgleda. Zbog toga što se bave poslom, a potom kod kuće i brigom o porodici, žene imaju manje mogućnosti da se posvete biznisu, zbog čega mogu propustiti razne prilike. Ostvarivanje jednakosti u ovom smislu je jedan od ciljeva Fondacije 787. U zemlji u kojoj je, prema podacima Svjetske banke, samo 32% žena aktivno na tržištu rada, što je najniža stopa u Jugoistočnoj Evropi, problemi sa kojima se žene susreću su doista brojni. 

Koliko je period pandemije ostavio utjecaja na biznise bh. poduzetnica?

Adna: Već krajem marta, kada smo sproveli prvo istraživanje o utjecaju pandemije na poslovanje bh. poduzetnika/ca, bilo nam je jasno da će posljedice krize biti mnogo većih razmjera nego što smo mogli i zamišljati. Već tada je preko 70% poduzetnica navelo da je kriza imala izuzetno negativne posljedice na njihovo poslovanje. Poduzetnice su se suočile s brojnim izazovima, naročito onim novim, s kojima se nisu do tada susretale, niti su njihovi mali biznisi bili spremni za njih. Mnogo poduzetnica je bilo primorano privremeno ili trajno obustaviti svoje poslovanje, a u takvom slučaju je došlo do smanjenja ili potpunog obustavljanja potražnje za njihovim proizvodima i/ili uslugama, a nisu bile u mogućnosti ni izmiriti obaveze prema državi i drugim akterima. Iako su se sada mnoge stvari vratile u stanje prije pandemijske samoizolacije, mnogim poduzetnicama će biti potrebno još vremena da se 'vrate na noge'. 
Ali, pored svih negativnih efekata krize, izuzetno je važno istaći snagu i kreativnost poduzetnica u kriznim vremenima, koja nas iz dana u dan oduševljava. Unatoč svim izazovima, značajan broj poduzetnica je odlučilo spasiti svoje biznise uvođenjem novih proizvoda/usluga u svoje poslovanje u periodu potpune obustave rada, međusobnim uspostavljanjem partnerstava i različitim oblicima mini inovacija. Zbog velikog uspjeha njihove brze reakcije i adaptacije, mnogi takvi noviteti će ostati kao nezamjenjivi dio njihovog poslovanja i dodatno doprinijeti uspjehu i razvoju njihovog biznisa ubuduće. 

Zašto baš #PoduzetneZAJEDNO kao naziv projekta? Kako će sve dame kupovinom ove majice konkretno pomoći damama koje pokreću/imaju svoj brend u BiH i zašto je to bitno za njihove biznise?

Dajana: Kriza nas je navela da se vratimo stvarima koje su istinski važne i na koje smo, nažalost, zbog brzog načina života i mnogobrojnih svakodnevnih izazova, itekako zaboravili. Jedna od takvih stvari jeste i snaga ujedinjenosti – kakve se samo sve sjajne stvari mogu dogoditi ukoliko smo zajedno tu jedni za druge! 
Nije nam mnogo trebalo da se dosjetimo naziva projekta #PoduzetneZAJEDNO, jednostavno, cijela ova topla priča međusobne podrške je bila snažna inspiracija i pokretač. 
Ukoliko su se sjajne žene širom BiH pitale kako konkretno mogu pomoći hrabrim i marljivih poduzetnicama, koje se u ovoj godini susreću s novim nevjerojatnim izazovima i poteškoćama, evo idealne prilike da budu produžena ruka podrške svojim sugrađankama, kolegicama, prijateljicama iz svih dijelova BiH, jer jednostavnom kupovinom ove FEEL GOOD majice direktno doprinose implementaciji našeg programa podrške hrabrim poduzetnicama. Kroz nekoliko mjeseci bit će realiziran edukativni program stručne podrške, koji će uključivati radionice i webinare na različite teme i aspekte poslovanja malih biznisa, a koji će isto tako, pomoći poduzetnicama da samostalno i kvalitetno obavljaju određene poslovne aktivnosti za koje su smatrale da im je potrebna pomoć eksperta/ice. 
Također, u sklopu ovog programa, radit će se na poboljšanju vizuelnog identiteta i predstavljanja malih biznisa poduzetnica, kako bi njihovi proizvodi i usluge dobile još veću prepoznatljivost na tržištu. Tako da, drage Superžene iz cijele BiH, hvala vam što ćete ostaviti neizbrisiv trag u sklopu ovog projekta i podržati sjajne poduzetnice koje nam svojim zalaganjem i visokokvalitetnim proizvodima uljepšavaju svakodnevnicu.

Inspirativni rituali uz koju započinjete svako jutro?

Adna: Vjerujemo da smo se svi više puta susreli sa vjerovanjem da što više vremena s nekim provodite, više počinjete ličiti na nju/njega i slično se ponašati, nesvjesno preuzimate jedni od drugih navike i bivate u nekoj čudnovatoj sinhronizaciji. To je, složit ću se, istina za više elemenata našeg života, budući da zaista mnogo vremena provodimo zajedno, što online što offline, no kada su u pitanju naša jutra, to je nešto u čemu se u potpunosti razlikujemo. 
Dajana je osoba koja istinski ima inspirativne rituale svako jutro; od ranojutarnje šetnje sa psićem, 30-minutnog vježbanja do zdravog i organskog doručka te njege lica i kose bogatim i raznovrsnim proizvodima domaćih brendova. Ja sam na drugoj strani, tip osobe koji će ujutro do posljednje prihvatljive minute biti u krevetu i onda žuriti da se stignem spremiti, 's nogu' popiti prvu jutarnju kafu (jer, kako išta može da započne bez nje) i već u roku od 10 minuta dovesti sebe u operativno stanje jer... spavanje je ipak prioritet u jutarnjim satima. Sve ostalo se može nadoknaditi tokom dana. Ko zna, možda neka žena koja ovo bude čitala zaista prepozna riječi „inspirativno“ i „ritual“ u tom načinu započinjanja dana. Zato poručujemo, niste jedine, ne brinite se, ima nas još takvih. I to je sasvim OK. :)

Dajana: Kako savršeno zvuči ovaj Adnin opis moje rutine. Naime, moram priznati da sam značajan dio života bila noćni tip, da bi mi se unazad par godina desio potpuni preokret u životu. Sada ustajem između 5 i 6 ujutro i rutina obuhvata lagani početak dana s manjim varijacijama, ali uvijek uz ispijanje čaja (ima nas koji ne konzumiramo kafu), i obaveznu šetnju Voxija.

Dajana Džindo i Adna Rokša

Kako biste vi opisale #BONJOURsuperwoman?

Žena koja svaki dan nosi svoj nevidljivi plašt i pruža podršku svima oko sebe, njeguje istinske životne vrijednosti, tu je uvijek za svoje prijateljice, porodicu, kolegice, ali ono najvažnije – tu je prvenstveno za sebe onda kada je to najviše potrebno. Ova Superžena ne poznaje odgovor „Ne mogu“, odvažna je i hrabra i smjelo prkosi svim izazovima s kojima se svakodnevno suočava. 

Trik uz koji si dajete 'boost' kada vam je potrebna dodatna doza #FeelGood emocija?

Adna: Navikle smo dijeliti pozitivnu energiju sa svim korisnicima/ama naših programa i osobama koje su generalno uključene u naše aktivnosti, no ponekad takve energije i nama samima zatreba u većim količinama. Tada se okrećemo našem timu, jer je to neiscrpni izvor #FeelGood dešavanja, razgovora i emocija. Bilo da je potrebno zajednički uzeti slobodan dan i ne razmišljati ni o čemu ili ga pak provesti u prirodi uz dobru muziku, klopu i mnoštvo osmijeha, punjenje baterija Feel Good osjećanjima je zagarantovano kada smo okružene tako pozitivnim i humorističnim osobama. Trik je vrlo jednostavan – okružujte se ljudima koji izvlače ono najbolje iz vas i konstantno vas guraju ka naprijed, ka ostvarenju novih ciljeva, jer baš kad vam bude nedostajala dodatna doza ovih #FeelGood emocija, možete biti sigurni da će vam je upravo oni pružiti, no questions asked!

Na snimanju za #FeelGood majicu koja dolazi s Made in BiH etiketom i koju krase 3 supermoći smo se odlično zabavili, što potvrđuju i vizuali projekta. Što bi vi preporučile svakoj ženi koja želi biti dio ovog projekta?

Dajana: Oduševila nas je lavina pozitivnih reakcija na našu #FeelGood priču već u ovako kratkom vremenskom periodu. Iako je iza sviju nas mnogo uloženog truda i rada oko ovog projekta, pokazali smo kako je potrebno tako malo da svi budemo ujedinjeni u njegovanju istinskih vrijednosti, a to je u ovom slučaju pružanje podrške fantastičnim ženama koje nas okružuju i čine naš život ljepšim, kvalitetnijim i boljim. Nikako ne smijemo dozvoliti da podrška jedna drugoj stane nakon ove inicijative – ovo je proces, izuzetno obiman, dugotrajan, nimalo jednostavan, a ponekad je i umarajući, ali svakim poduzetim korakom smo bliže cilju, bliže da uzajamna podrška i jednakost postanu imperativ među nama. Posjetite dm prodavnice i upoznajte se sa svim sjajnim malim biznisima i poduzetnicama čije proizvode možete pronaći na njihovim policama. Podržite ih kupovinom i korištenjem njihovih proizvoda, podijelite ih na svojim društvenim mrežama da i vaše prijateljice i kolegice saznaju za njih. 
Posjetite češće i fantastičnu BONJOUR.ba stranicu, gdje iz dana u dan možete doći po svoje parče inspiracije i pozitivne energije, jer BONJOUR.ba tim za sve žene svakodnevno priprema sjajne sadržaje. Nastavite pratiti i rad Fondacije 787 i upoznajte se sa načinima na koje možete ostati uključene u podršku poduzetnicama širom BiH. Načina je mnogo, izvori su nepresušni. Dobrodošla u mrežu pravih #Superžena Bosne i Hercegovine!

A tko je neodoljiva njuškica koja je također došla na snimanje?

Dajana: E pa dragi/e naši/e, upoznajte Voxija, sad već zasigurno možemo reći, nezamjenjivog osmog člana našeg tima. Ne dajte da vas njegova slatkoća i malenkost zavaraju, ova njuškica doprinosi našem timu više nego što možete zamisliti. To se naročito pokaže tačnim svaki put kada naš tim ima mnogo obaveza i kada se rijetko pronalazi prilika za predah i udaljavanje od računara, jer je upravo u takvim trenucima Voxi na misiji da nas svojim toplim pogledom, pružanjem šapice ili sretnim pokretima svog repića ispuni pozitivnom energijom i vrati nam snagu. Vjerujemo da je bio iznenađen reflektorima i Aidinim velikim fotoaparatom, no sigurne smo da je uživao biti u centru pažnje čak i u foto studiju. Ko zna, možda je život zvijezde pod reflektorima upravo za njega. :)

Kojoj superženi u svom životu ćete prvo pokloniti majicu? 

Adna: Baš kao što se i na samim FEEL GOOD majicama pronašla prva u nizu, tako će i biti prva koja će je dobiti na poklon. Mama. Nema veće radosti od dijeljenja ovako lijepih pozitivnih priča i zajedničkih uspjeha sa najvažnijom ženom u životima svih nas. 

Dajana: Ja bih dodala i sestra. :)

INTERVJU , 4.9.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Aida Redžepagić

Podijeli:

Posljednje objavljeno