BONJOUR.business klub: Razgovarali smo s predsjednicom uprave NLB Banke, Lidijom Žigić - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

BONJOUR.business klub: Razgovarali smo s predsjednicom uprave NLB Banke, Lidijom Žigić

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
19.2.2020.

Kada tražimo dodatnu motivaciju za obavljanje zadataka koji su se našli na našoj to-do listi, savjete o balansu između privatnih i poslovnih obveza, želimo učiti o timskom radu i liderstvu, ali i dobiti dodatan boost u razvoju naše karijere, redovito čitamo savjete uspješnih dama kojima je to i pošlo za rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo taj pozitivan osjećaj koji se javio u nama nakon čitanja njihovih preporuka, motivirao nas je da na BONJOUR.ba kreiramo BONJOUR.business klub kroz koji ćemo predstaviti uspješne žene u BiH, njihove karijere, ali i sve avanture koje su im se našle na tom putu, kao i lekcije koje su naučile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva gošća naše rubrike i dama s kojom smo proveli jedno lijepo sunčano poslijepodne u Sarajevu, predsjednica je uprave NLB Banke, Lidija Žigić.

Dijana Ćavar (urednica BONJOUR.ba), Lidija Žigić (predsjednica Uprave NLB Banke) i Berina Belkić Tepić (voditeljica odjela za PR i marketing)

Lidija je zaposlena u bankarskom sektoru više od 20 godina, a kroz svaki novi zadatak iznova pokazuje entuzijazam i predanost poslu kojim se bavi. 
Svoj karijerni put započela je u USAID-u, nastavila u Hypo Banci gdje je bila prvo voditeljica regije, a onda i generalna direktorica Hypo Alpe Adria Leasinga iz Banjaluke te je do 2014. godine obavljala dužnosti članice Uprave Hypo banke u Banja Luci. Od 2015. godine nastavlja svoju karijeru graditi uz NLB Banku, a 2018. godine bila je i dobitnica nagrade “Zlatni BAM” u kategoriji “Uspješna žena menadžer u bankarstvu”.
Da uistinu pazi na baš svaki detalj, pokazala nam je kroz toplu dobrodošlicu, ali i outfit koji je birala. Naime, Lidija nam je otkrila da jako voli domaće dizajnere te je za ovaj intervju odabrala upravo kreaciju u potpisu bh.brenda Plusminus.
Lidija je uz toplu dobrodošlicu, u opuštenoj atmosferi našem timu otkrila i nekoliko ključnih poslovnih trikova, ali i učinila da zahvaljujući njenoj zaraznoj energiji dan završimo s osmijehom na licu.

Kroz fotografije Marka Jovančića, ali i pitanja naše Dijane, otkrijte što nosi rad u bankarskom sektoru te što je ključ za uspješnu karijeru.

***

Kada ste uvidjeli da je upravo bankarski sektor područje u kojem se želite razvijati i graditi karijeru?

Kada sam birala svoj poziv prvobitno sam se odlučila za farmaciju. Međutim, ratne okolnosti i prva radna iskustva su me odvela u smjeru ekonomije i upravljanja ljudima. Moj angažman u USAID-u je bio presudan da se odlučim za ovaj poziv u bankarstvu koji sam istinski zavoljela i u kojem sam se pronašla. Vjerujem da je i uspjeh koji ostvarujem rezultat toga što istinski volim svoj posao.

Kako izgleda vaša jutarnja rutina? Što vam pomaže da ostanete organizirani i fokusirani kroz dan?

Kao svaka uobičajena rutina zaposlene žene, majke i supruge. Nakon jutarnje kafe i razgovora s ukućanima, svako krene prema svojim obavezama do večernjeg ponovnog okupljanja.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili iz svojih pogrešaka ili neuspjelih projekata?

Čovjek kroz svakodnevne situacije nauči nešto novo i izvuče neku lekciju i pouku, isto vrijedi i  što se karijere tiče. Međutim, neka generalna pouka bi bila da trebamo biti uporni i istrajni u svemu što radimo, bez obzira na probleme i poteškoće s kojima se možemo suočiti i da ne trebamo odustati. Smatram da trebamo dati svoj maksimum u svemu što radimo jer jedino tako možemo napredovati.

Što biste istaknuli kao svoj najveći talent?

Talenat je ono što nas čini drugačijima od drugih, upoznavanjem sebe otkrivamo svoj talenat i njegovim usavršavanjem i njegovanjem postižemo više. Jedan od mojih talenata kako mi kažu je rad s ljudima, što je tačno, jer volim da radim s ljudima i to je ono što me je privuklo i što me čini uspješnom u ovom poslu. Često mi ističu da imam pozitivnu energiju kojom zračim i to me posebno veseli.

Uspješno balansirate poslovne i privatne obveze. Koju vas je lekciju naučila obitelj, a koju uspješno primjenjujete i u uredu?

Jednostavno volim to što radim. Biti uspješna menadžerica-žena u zahtjevnom bankarskom svijetu, nije jednostavno, ali sam kroz stalno usavršavanje i rad prvenstveno na sebi uspjela naći balans. 

Nikada nije lako uskladiti sve poslovne i privatne obaveze, posebno kada radite posao koji nema klasičnog radnog vremena i koji zahtijeva česta službena putovanja, a istovremeno trebate biti i dobra majka i supruga i odvojiti vrijeme za obitelj… Uz dobru organizaciju, ali i neizmjernu podršku mog supruga, nije nemoguće.


Smatram da je ključ mog uspjeha upravo taj što sam uspjela pomiriti ova dva svijeta. Najvažnije je pristupiti pozitivno i ne ograničavati sami sebe, ali bez odricanja je zaista teško uspjeti. Na to zaista morati biti spremni, ako želite biti uspješni u onome što radite. Roditelji su me naučili da samo vrijednim i predanim radom mogu postići ono što želim, to je lekcija koja se pokazala životno važnom I dovela me tu gdje sam sada.

Koliko je po vama ključan networking u promociji i izgradnji brendova?

Smatram da je networking od velike važnosti u izgradnji brenda jer potiče dugotrajne poslovne odnose i donosi mnogobrojne prilike u poslovnom svijetu.  Profesionalni rast i razvoj, zapravo jednim djelom zavise od networkinga i trebali bi se posmatrati kao važne karike u strategiji izgradnje brenda i samoj promociji organizacije.

Pripremate prvi Dame i Vino event u potpisu NLB Banke. Recite nam, zašto ste se odlučili na ovo neobično druženje i što možemo očekivati 20.2. u Sarajevu?

Partnerska suradnja s divnim ljudima koji organiziraju Festival vina i brojne vinske manifestacije je započela nakon premijere sjajnog dokumentarnog filma pod nazivom “Terra Magica” koji pruža pogled na proces stvaranja vina kao svojevrsne umjetnosti. Zajedno i dalje surađujemo na projekcijama filma Terra Magica, zajedno smo i na svim festivalima Sarajevo Wine Weekend, a sada smo zajedno  i u nadolazećem projektu Dame&Vino.
Kroz ovaj projekat želimo povremeno okupiti naše drage dame iz poslovnog svijeta, naše prijateljice da u prigodnoj atmosferi razmijenimo priče iz poslovnog i privatnog iskustva.

Prvo takvo druženje je već zakazano 20.2.2020. u prostorijama novootvorenog frizerskog salona Hair by GigiS. Fina Vina d.o.o. će nam pripremiti najkvalitetnija vina za degustaciju, uživat ćemo u delicijama restorana Libertas, a dame će imati mogućnost koristiti i usluge profesionalnih frizera, dobiti savjete vezano za svoje frizure, a hrabre dame možda se odlučiti i na neke promjene.
Neobičan je koncept, ali sam sigurna da će se damama svidjeti i da je ovo samo početak našeg druženja. Mogu najaviti da će svako sljedeće imati drugačiju tematiku, ali da će svako naredno druženje biti organizirano sa ciljem da se dame druže uz čašu dobrog vina.
Ovakvo druženje je ujedno i vid networkinga, koje može potencijalno potaknuti izgradnju poslovnih odnosa ali što je još važnije dobrih prijateljskih odnosa.

Koliko pratite poslovne trendove? Gdje najviše učite o inovacijama na polju bankarstva, ali i liderstva?

Nastojim aktivno pratiti poslovne trendove i biti u toku. Od velike je važnosti usvajati nova znanja, stalno učiti i usavršavati se. NLB Banka pruža mnoge mogućnosti svojim zaposlenicima za konstantno profesionalno usavršavanje i edukacije, jer je jako važno biti spreman za nadolazeće promjene i inovacije. Svjesni smo da će bankarstvo u budućnosti biti sasvim drugačije, stoga je potrebno adaptirati se takvom tržištu, a mi moramo biti spremni za sve što dolazi. Sretna sam da radim u takvoj Grupaciji koja nesebično ulaže u svoje zaposlenike, pa sam trenutno u toku stručnog usavršavanja na IEDC Bled School of Management (Slovenia) na MBA programu.

Detalji iz Lidijinog ureda

Što vam daje dozu samopouzdanja prije važnog sastanka? Javlja li se i dalje trema nakon toliko godina rada?

Dobra priprema je i nakon dugog niza godina radnog iskustva za mene presudna. Kada znam o čemu treba da govorim, onda ne nedostaje samopouzdanje. Znanje je najbolji alat u borbi protiv treme.

Što po vama karakterizira dobru lidericu?

Biti lider nosi veliku odgovornost jer vi ne odgovarate samo za sebe, nego i za cijelu kompaniju.  Po mom mišljenju, samopouzdanje je jedna od ključnih osobina dobrog lidera. Također, jako je bitna predanost poslu, kao i dobra komunikacija sa zaposlenicima. Kao lider, morate imati i pozitivan stav i razmišljanje o onome što radite. Međutim, od ključne važnosti, jeste, posjedovati organizacione sposobnosti, biti otvoren, transparentan, odlučan i uporan. Što je najvažnije, da bi imao sve ove osobine, dobar lider definitivno mora voljeti posao kojim se bavi. 

Kako zadržati tim motiviranim i zaljubljenim u posao koji se bavi?

Zdrava radna atmosfera je izuzetno važna za svaki posao. Mišljenja sam da je bez dobrih međuljudskih odnosa na radnom mjestu vrlo teško ostvariti napredak. U NLB Banci se trudimo da vodimo računa o našim zaposlenicima. Osim stabilnosti institucije i redovnih primanja, nudimo mogućnost usavršavanja, napredovanja i osiguravamo konkurentna nagrađivanja. Mi, u NLB Banci želimo da svaki naš uposlenik razumije da svojim radom može doprinijeti razvoju naše banke, posljedično i boljitku za našu zemlju. To je ono što zaista drži motiviranost konstantno na visokom nivou. Meni, ali i cijelom menadžmentu banke su ljudi važni, mislim da oni to osjete i da smo s razlog ponijeli titulu Drugog najpoželjnijeg poslodavca u financijskom sektoru.

Što smatrate svojim najvećim poslovnim uspjehom?

Gledano s ove distance, s pravom mogu reći da sam zadovoljna ostvarenim, ali isto tako spremna za dalje učenje i usavršavanje. Mislim da sam imala vrlo zanimljiv poslovni put, a što je najvažnije zadovoljna sam njime. Uspjeh je i to što sam uspjela ostvariti balans između privatnog i profesionalnog, što mi daje utočište i siguran temelj za dalje uspjehe.

Iako je to nerijetko tabu tema, često je u našem društvu uloga žene još uvijek gledana isključivo kroz prizmu mame i supruge uz podrazumijevanje da nije moguće biti uspješna u tim ulogama i istovremeno imati fenomenalnu karijeru i vodeću funkciju u velikim kompanijama. Vi (i mnoge druge sjajne dame koje poznajemo) ste pak pokazali suprotno. Savjet za žene koje vjeruju da bi mogle uskladiti karijeru i majčinstvo, no u njima još uvijek, zbog utjecaja okoline, postoji strah da se odluče na taj put?

Nije jednostavno biti majka i supruga, odvojiti vrijeme za djecu, supruga, roditelje i prijatelje i u isto vrijeme biti uspješna u svom poslu, posebno kada to zahtjeva česta odsustva i prekovremeni rad. Međutim, pristupajući pozitivno i ne ograničavajući samu sebe mentalnim preprekama, uspjela sam ostvariti ravnotežu. Trudim se i svojoj djeci biti primjer da se i u ovoj zemlji može uspjeti i jako sam ponosna da su i ona samostalna i uspješna u školi i što je najvažnije, da su sretna djeca. Biti žena u svijetu bankarstva i na čelu jedne Banke također predstavlja izazov, izazov za koji je potrebno mnogo toga, od samopouzdanja, vjere u vlastite sposobnosti, pozitivnog razmišljanja, mnogo iskustva i znanja, do stalne usmjerenosti na kvalitetno upravljanje ljudima i procesima. Međutim, to što sam žena nikada me nije sputavalo u mojoj dosadašnjoj karijeri. Uvijek sam nastojala biti na visini zadatka kao i sve moje kolege te uspješno izvršavati svoje poslovne obaveze. Biti dobar manager bez obzira na spol u današnje vrijeme znači posvetiti se svom poslu i svakom zaposlenom, kako bi zajedno mogli ostvariti najbolje rezultate.

Zapravo, prava ocjena uspjeha je kad uspijemo naći neki balans između poslovnog i privatnog života. Sigurna sam da je to formula koja nas vodi kroz život i životna iskušenja u stalno promjenjivom okruženju. Iskušenja koja doživljavamo na poslu brzo se zaborave ukoliko imate oslonac u porodici koja je na kraju i oslonac svakog društva. A poslovni uspjesi su još draži  i vrjedniji  kada ih podijelite u zagrljaju sa svojim najbližima.

Koje su po vama 3 top navike koje bi trebala imati svaka uspješna dama?

Samodisciplina, vrijeme za sebe i povjerenje u saradnike.

A koja su vaša 3 najdraža odjevna predmeta kada govorimo o poslovnoj garderobi?

Omiljeno mjesto za pauzu u Sarajevu?

Restoran Libertas i restoran Majestique.

Što trenutno čitate i slušate?

Materijal za sljedeći modul Leadershipa na Bledu. 😊

Knjiga koju biste preporučili svakoj ženi koja želi izgraditi uspješnu karijeru?

''Žene koje trče s vukovima'' autorice Clarisse Pinkola Estes.

Savjet za osobu koja dolazi na intervju za posao u bankarski sektor?

Biti svoj!

Tri cilja koja ste si zadali za 2020.?

  • Biti u boljoj fizičkoj kondiciji!
  • Provoditi maksimalno vrijeme sa svojom porodicom!
  • Ostati dosljedan sebi!

Izreka koje se često sjetite kada vam nedostaje inspiracije?

Niče je rekao: “Ono što nas ne ubije, to nas učini jačim.” i s time se zaista slažem, jer šta je život bez prepreka koje kada prevaziđemo postanu pozitivno iskustvo, a ako ih ne savladamo učimo i stičemo čvrste temelje za uspješnu borbu s novim izazovima. Kada sve sagledam život je nešto na čemu trebamo biti zahvalni te se truditi da ostavimo neki svoj pečat za dobro generacija koje dolaze.

Povezani članci

Najpopularniji članci