Bonjour.intervju: Stipe Filipović je bh.frizer, perfekcionista, uvijek dosjetljiv, iskren i dobitnik brojnih nagrada - B...

Bonjour.intervju: Stipe Filipović je bh.frizer, perfekcionista, uvijek dosjetljiv, iskren i dobitnik brojnih nagrada

Tekst:

Dijana Ćavar

KOSA
5.7.2022.

Uporan, optimističan i uvijek perfekcionista, Stipe je jedan od onih kreativaca koji stalno ulaže u učenje i ne boji se eksperimentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš je suradnik od samih početaka i jedna od onih osoba koje, bez obzira u kojem se izazovu nalazite, ima rješenje i zarazan osmijeh. 
Vodi vlastitI frizerski salon u Grudama za koji nam je otkrio da je, govoreći o uređenju, naglasak stavio na praktičnost, dok mu u organizaciji i kreiranju pamtljivih frizura pripomaže suradnica Anđa. Iza njega su suradnje i rad na tjednima mode, snimanjima naslovnica, editorijala, a posebice se istaknuo vlastitim kolekcijama i projektima koji pomiču granice. 
Od kolekcije frizura koje su izrađene od perja i dlake raznih životinja koje je prikupljao godinama preko frizura za koje je inspiraciju našao u Maroku do hairstyle editorijala koji u fokus stavlja rekonstrukciju prostirki, znali smo da nas na druženju u Kawi u Sarajevu čeka red smijeha, red rada i sjajno druženje.

 

Urednica Bonjour.ba, Dijana Ćavar i Stipe Filipović


Njegovu predanost svakom detalju potvrdila je i činjenica da je na moju zamolbu da ponese par magazina u kojem su objavljeni njegovi radovi, donio pun ruksak u kojem su isti složeni po datumima kako bismo odabrali one za koje vjerujemo da će najbolje odgovarati stilu fotografija.
Dragi naši, Stipe Filipović.Stipe, družimo se i surađujemo, rekla bih, oduvijek. 😊
No, reci mi, kako su izgledali tvoji počeci?Znamo se od samih početaka, zajedno smo rasli, bili ste među prvima koji su mi dali vjetar u leđa, neizmjerno sam vam zahvalan na tome.
Svaki početak je težak, pa tako i moj. Trebalo je puno rada i odricanja da bih došao tu gdje sam sada. Uvijek sam bio dosljedan, slijedio svoje osjećaje i nikada nisam dopuštao da mi se bilo što nameće. Da biste uspjeli, morate posjedovati određene kvalitete. Osim vještina i kreativnosti, bitni su upornost i ljubav prema onome što radite.
 


Kako si znao da je upravo ovo posao kojim se želiš baviti?


Dogodilo se to u onom trenutku kada sam shvatio da sa kosom mogu uraditi puno više od same frizure. Rekao bih da na kosu gledam kao sirovinu za izradu vlastitih rukotvorina.

Koliko se viđenje frizerske branše danas promijenilo u odnosu na tada?


Sve je za 180 stupnjeva drugačije, međutim osnova je uvijek ista.
 

Koje je bilo tvoje prvo snimanje?


Ne mogu se sjetiti prvog snimanja, ali se mogu sjetiti prve revije za koju sam bio angažiran kao asistent. Zaštitari su mislili da se neki klinac želi ušuljati u backstage te mi nisu dozvolili ulazak prije nego što su pozvali organizatora koji im je objasnio da sam angažiran na projektu. 

 Koji je projekt na koji si najponosniji?


Teško je izdvojiti jedan, međutim mogu reći da sam jako ponosan na moju kampanju Umoja (kosom protiv rasizma) isto tako na kampanju Bestiao (kosom za zaštitu životinja, gdje su sve frizure rađene od produkata koje životinje odbacuju prilikom mitarenja, linjanja…).


Radio si i na brojnim snimanjima, bio u backstageu revija, koja je najvažnija lekcija koju si naučio?


Sve je počelo na lokalnoj modnoj reviji i to me dovelo do sukcesivnog sudjelovanja na tjednu mode, kao i na raznim natjecanjima ljepote, glazbenim festivalima, hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, pa sve do mnogobrojnih snimanja diljem svijeta. Lekcija koju sam naučio je da trebam druge prihvatiti kakvi jesu, a sebe mijenjati.

 


Našao si se na listi top 5 najboljih frizera u svijetu, osvojio si brojne nagrade poput The International Visionary Awards, OMC nagrada, koliko su ti priznanja pripomogla u razvoju karijere?Svima nama nagrada laska, premda nam se ponekad i poljulja vjera u sebe, a same nagrade nam kažu da smo na ispravnom putu. S obzirom da moje nagrade dolaze kako od modne tako i od frizerske struke imaju jako veliku težinu i priznanje.

 
Kako izgleda jedan tvoj radni dan?


Jako sam aktivan odmah nakon buđenja, zatim kreću dnevne obaveze te rad u salonu. Nakon toga slijedi vrijeme za relaksaciju, bio to odlazak na trening ili na druženje sa prijateljima te ponovno povratak poslu, rješavanje obaveza oko putovanja, dogovori, traženje hotela, avionskih karata i onda napokon san.


Što se uvijek krije u tvojoj torbi?


Novčanik, četka za kosu, naočale, a s obzirom su mi ruke nerijetko u kemiji, Immortella krema mi mora uvijek mora biti pri ruci, dezodorans te sprej za dezinfekciju također od Immortelle.
 
Koji je savjet za njegu kose koje žene tako često zaboravljaju?


Vrijeme djelovanja proizvoda, najčešće maske i regeneratori prekratko odstoje na kosi. Produžite vrijeme djelovanja proizvodu za njegu kose.


Često pružaš podršku bh. brendovima i promoviraš ih, kako kroz angažmane u BiH, tako i one na snimanjima diljem svijeta. Koji su tvoji omiljeni domaći brendovi?


Sreća da nemam naviku prekomjerne kupovine odjeće, samim time nisam izgubio vlastiti stil koji mi služi za izražavanje.
Kupujem manje, te gradim capsule garderobe sa samo ključnim komadima odjeće, birajući kvalitetnije komade koji će mi trajati godinama.
Uz domaće dizajnere volim imati dobar komad odjeće susjeda iz Hrvatske i Srbije. Kada se radi o bh. dizajnu, od samog početka njegove karijere dizajn Marka Fehera se primjerice možete vidjeti na meni, tu je potom i Ti-Ba art, Gozler, Werkstatt. Bez obzira što su orijentirane na žensku modu uspijem se ponekad dokopati i dizajna Gordane Zucić te Lucije Čolak.
 


Stipe nosi Gordana Zucić ogrtač, ANTS T-SHIRTS majicu, Bata Spasojevic hlače, TiBa Art narukvicu i Marko Feher torbu


Koji bi savjet dao mladim frizerima koji maštaju o tome da krenu tvojim stopama? Što je najbitnije kod ovog posla?


Uz to što trebate imati osjećaj za estetiku i veliku dozu kreativnosti, poželjno je biti uporan, požrtvovan, marljiv i odgovoran.


Kako bi opisao frizersku scenu u BiH?


Teško je opisivati bilo koju scenu dok se mnogi bori za golu egzistenciju.
 

Veliki si gurman, koje je tvoje omiljeno jelo?


Moje omiljeno jelo je svako koje je dobro pripremljeno. Međutim preferiram mediteransku kuhinju.


Na čemu trenutno radiš?


Trenutno radim na novoj kolekciji te na realizaciji nekoliko snimanja koja trebam odraditi u skorije vrijeme.

Gdje vidiš Stipu 2024. godine?


Bez obzira gdje ću biti u određenom vremenskom razdoblju, veliki ciljevi su uvijek dugoročni zadatak. Općenito se treba držati svojih vještina i konačnog cilja te hrabro ići prema novim izazovima.

 

***
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno