BONJOUR.drive: Bili smo na bh. promociji Porsche Taycan, električnog automobila o kojem priča cijeli svijet  - Bonjour.b...

BONJOUR.drive: Bili smo na bh. promociji Porsche Taycan, električnog automobila o kojem priča cijeli svijet 

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
16.6.2020.

Soul electrified. Riječi su to koje su uz logo Porsche Taycan bile ispisane na fenomenalno dizajniranoj video pozivnici koja je krajem drugog mjeseca ove godine stigla na adresu našeg uredništva. Nažalost mjere uvedene pojavom pandemije su nas lišile spektakla u Porsche potpisu koji je bio planiran za početak trećeg mjeseca ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč svemu, team kompanije Porsche Sarajevo je za odabranu skupinu medijskih kuća u idiličnom ambijentu hotela Pino Nature, u blizini Sarajeva, priredio malo, intimno predstavljanje automobila o kojem već mjesecima bruji cijela auto industrija.

Već samim prilazom prema hotelu Pino Nature, teško je bilo ne primijetiti Porsche Taycan Turbo koji svojim čistim, pročišćenim dizajnom predstavlja novu eru branda, no i dalje s utkanim prepoznatljivim Porsche DNA koji se na prvu vidi u liniji krovnog panela koja nas neodoljivo podsjeća na poznati krovni profil kultnog modela 911. 

 

Okružen inspirirajućom prirodom, prizor snježno bijelog, potpuno električnog vozila, zasigurno nećemo zadugo zaboraviti i čini nas iznimno privilegiranim biti u odabranom društvu za upoznavanje sa ovim nevjerojatnim automobilom.

Armin Mulović, brand manager marke Porsche za BiH

Ana Ćavar, direktorica BONJOUR.ba i Armin Mulović 

Dolaskom na press konferenciju ljubazno smo dočekani od voditeljice marketinga i PR menadžerice za Porsche BiH gospođe Belgin Arnautović, direktora kompanije Porsche BH, gospodina Senada Olovčića te gospodina Armina Mulovića, brand managera marke Porsche za BiH, koji su se istinski potrudili napraviti poseban ugođaj za predstavljanje ovog modela bh. kupcima. 

S lijeva na desno: Armin Mulović, Belgin Arnautović i Senad Olovčić

Svoju svjetsku premijeru Porsche Taycan je doživio krajem prošle godine grandioznim eventom koji se simultano dogodio na čak tri kontinenta, a činjenica da je nepunih pola godine kasnije dostupan na bh. tržištu zaista govori o fantastičnom uspjehu tima Porsche Sarajevo na koji uistinu mogu biti ponosni.

Bilo je potrebno udovoljiti strogim zahtjevima proizvođača Porsche AG te realizirati određene infrastrukturne projekte u BiH kako bi ovakav jedinstveni model stigao na naše tržište.

Porsche Taycan dolazi u tri verzije i to Taycan 4S , Taycan Turbo i najsnažniji model Taycan Turbo S.
Specifikacije koje idu uz navedene modele su uistinu vrtoglave: snaga pogonskog sklopa je 530KS za model 4S, 680KS za Taycan Turbo, a za Taycan Turbo S nevjerojatnih 761KS, gdje ovaj zadnji ubrzava od 0-100 km/h za zapanjujućih 2,8 sekundi. Kada se tome pridoda maksimalna brzina od 260 km/h i maksimalni doseg sa jednim punjenjem baterija od preko 400 kilometara, sasvim je razumljiv razlog zbog kojeg je Porsche Taycan na naslovnicama svih relevantnih automobilističkih, a i drugih medija. 

Obzirom da se radi o električnom automobilu, razumljivo je da je veliki broj pitanja upućen na temu punjenja i dosega.
Porche Sarajevo u suradnji sa partnerima trenutno ima 12 lokacija širom BiH na kojima se nalaze po dva punjača koja su besplatna za korištenje svim Porsche Taycan vozačima. Uz to istaknuto je kako u 26 zemalja PCEE regije imaju već 260 Porsche destinacija za punjenje, 212 dodatno definiranih lokacija, 158 potpisanih ugovora za lokacije i 82 destinacije koje su u procesu realizacije, što Porsche Taycan modelu daje povezanost za vožnju širom Europe uz premium osjećaj kakav sa sobom nosi brand Porsche.

Također je istaknuto da zbog posebno razvijenog baterijskog sklopa, Porsche Taycan na punjaču od 270 kW za samo 5 minuta može napuniti bateriju za prelazak dionice od 100 km, a vrijeme punjenja baterije od 5% do 80% u idealnim uvjetima iznosi 22,5 minute. 

Za kućno punjenje dovoljan je punjač snage 11kW koji će bateriju napuniti za 8 sati, što je više nego dovoljno dok se odmaramo preko noći.

Sa početnom cijenom od 216 500 KM sa PDV-om, Porsche Taycan je kandidat za tron električnih automobila koji će svakom vlasniku donijeti uzbuđujuće i jedinstveno iskustvo vožnje, ali i premium osjećaj svakog detalja kakav može ponuditi samo proizvođač koji je svoj kultni status zaslužio nebrojnim uspješnim modelima kakav će zasigurno biti i Taycan.
Nestrpljivo čekamo probati ga na cesti i prenijeti vam iskustva iza upravljača. Sigurni smo da nas čeka soul electrified vožnja o kojoj ćete željeti saznati svaki detalj. 

Povezani članci

Najpopularniji članci