BONJOUR.business club: Belinda Pušić, osnivačica arhitektonskog studija u Kiseljaku - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

BONJOUR.business club: Belinda Pušić, osnivačica arhitektonskog studija u Kiseljaku

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
24.8.2020.

Belinda je kreativna arhitektica koja je nakon završenog studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u Kiseljaku, gdje je i odrasla svoju strast i fokusiranost pretočila u arhitektonski studio BELINDA DESIGN. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studio za cilj ima svaki privatni i javni prostor, kroz ideje sa stilom, pretvoriti u funkcionalan i estetski primamljiv prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo zavirili u njen ured koji krije pomno osmišljene detalje poput neonskog dizajna i zlatnih ukrasa, ali i upoznali se s projektima koje potpisuje studio, znali smo da je Belinda odlična sugovornica na temu svakodnevnog balansa, organizacije kroz dan, trikova za uređenje doma, kao i ljepoti i modi.

***

Koji su rituali dio vaše jutarnje rutine? 

Kako sam odnedavno postala majka prekrasnog dječaka, jutarnja rutina se vrti oko mališana. Buđenje, presvlačenje, hranjenje..., ali i neizostavno vrijeme za igru.
Uz sve to uspijem popiti jutarnju kavu, spremiti se te tipkajući u mobitel napraviti raspored za taj dan prije nego krenem na posao. 

Što uvijek napravite kada dođete u ured? 

Naš posao se bazira na zadovoljstvu klijenata našim rješenjima i radom. Kada dođem na posao, prelazim s kolegama u uredu aktivne projekte i u kojima se fazama trenutno koji nalazi. Izuzetno nam je bitno da se držimo dogovorenih rokova tako da uvijek pratimo timeline projekata ili radova. Obavljam kratak briefing, pravimo dogovore, podjelu zadataka i bacamo se na posao.

Što vam pripomaže da ostanete organizirani kroz dan? 

Uvijek sam bila organizirana, čak i najsitnije detalje nastojim planirati kako bih izbjegla bilo kakva iznenađenja. Kolegice u uredu mi kažu da pravim spisak spiskova, što me nasmije svaki put. Mobitel mi je baš neizostavno pomagalo u ovome poslu te uz računalo na kojem radimo sve projekte glavni alat za uspješan završetak svih projekata.

Najvažnija lekcija o majčinstvu koju ste naučili do sada? 

Kao majka sam uvidjela da žene u sebi imaju neizmjernu ljubav prema svome djetetu te beskonačnu snagu da prebrode sve teškoće i nedaće koje ih mogu snaći.
Pronaći balans između tek rođenog djeteta i arhitektonskog biroa u kojemu projekti ne mogu čekati je ogroman izazov. Kada uzmete u obzir nebrojene neprospavane noći, svakojake brige uz to i dojenje koje je priča za sebe, tek sad pomislim pa šta sam ja radila sa svojim prošlim ogromnim slobodnim vremenom? 
Obitelj je bila i ostala na prvom mjestu, tako da sam dobru organizaciju uspostavila sa svojim kvalitetnim suradnicima te su svi naši projekti uspješno završeni, o čemu mogu najbolje posvjedočiti naši zadovoljni klijenti.

Čime ste se vodili pri uređenju vašeg ureda? Najdraži kutak u uredu?

Nastojala sam osigurati prozračan, inspirativan i svjež prostor, ali sam od starta ostavila opciju redizajna u samo par jednostavnih koraka. Obzirom da prevladava bijela boja, s par sitnih izmjena kao što je zidna obloga, nova polica i par dekoracija mogu u potpunosti transformirati prostor, kako bi imali drugačije radno okruženje. 


Najdraži kutak je svakako prostor gdje dočekujemo naše klijente, slušamo njihove zamisli i želje te im prezentiramo naše ideje i rješenja.
Trenutak kada kod prezentacije projekta vidite  na licu klijenta zadovoljstvo i ushićenost mi pruža posebno zadovoljstvo te dodatni motiv da radim još bolje ovaj posao.

Koji dodaci s radnog stola vam pomažu da ostanete fokusirani i motivirani kroz dan?

Svoj radni stol sam uredila do posljednjeg detalja. Smatram da svaka funkcija može imati svoju estetiku, tako da počevši od olovke, heftarice, kutije za selotejp, bloka, sve sam posebno naručila preko interneta što nisam mogla pronaći u blizini. Volim cvijeće na stolu, lijep pribor, svjež i uredan radni prostor. Tada sam jako produktivna i ugodno mi je raditi kroz dan.

Tko čini vaš tim?

Naš tim je trenutno u tranziciji. Dolazi nam dvoje novih kolega u narednim mjesecima koje sam odabrala na nedavno održanoj radionici. Kolegica koja je tu bila od osnivanja firme, pronašla je ljubav na daljoj adresi, tako da nas uskoro napušta i bili smo jako tužni zbog toga, ali evo kad je firma mala, vrlo brzo steknemo prijateljstva zbog kojih se nadam da ćemo uvijek ostati u kontaktu. Moja desna ruka u ovom studiju je zasigurno naša projekt menadžerica Sanja koja vodi administraciju firme, a i ono vrlo bitno u svakom projektu, budžet. Ona je oštra u svojim Excel tabelama i ne da prostora pretjeranoj mašti nama arhitektima kada je u pitanju prekoračenje budžeta.

Gdje pronalazite inspiraciju za svakodnevne projekte? O čemu najviše volite čitati/slušati?

Kod samog razgovora s klijentima, slušajući njihove želje, ideje, prijedloge i ono što im se sviđa, čak i sitnice koje na prvu ne znače mnogo kao sitni hobiji i detalji koji su im simpatični, mi omoguće da složim širu sliku što je to što klijent želi i iz toga crpim inspiraciju. U stilu sam prilagodljiva, ali kroz idejna rješenja uvijek ponudim klijentima nešto što nisu očekivali.

Što su bile teme radionica koje su nedavno održane u vašem studiju? Planirate li još radionica?

Tema radionice je bila uređenje interijera stana s određenim budžetom. Trajala je mjesec dana, a cilj je bio odabir kandidata za rad u našem studiju kao novi pristup zaposlenju, pored samog intervjua.
Svaki tjedan smo imali sastanak u našem uredu gdje smo kroz prezentacije i praksu objasnili sve aspekte izvedbenog projekta i nadzora za uređenje interijera. Time su kandidati upoznali čime se naš studio točno bavi, odnosno kako uraditi projekt uređenja interijera od samog početka do kraja.
Terenska nastava je bila na samoj lokaciji stana i u različitim tvrtkama koje nude proizvode za opremanje jednog interijera, poput salona namještaja, rasvjete, podnih i zidnih obloga te vodomaterijala. Sudionici su stekli određeno znanje o samom izvođenju projekata koje im je moglo pomoći dalje u aplikaciji za neki drugi posao i u tome da li se oni konkretno nalaze u takvom poslu, tako da je zadovoljstvo bilo obostrano.
Obzirom da su kandidati bili veoma zainteresirani i posvećeni ovoj radionici, u narednom periodu pripremamo još zanimljivih radionica koje će biti dostupne svim ljubiteljima interijera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belinda Design (@belindadesignideas) on

Prostor u čijem ste uređenju najviše uživali? Na koji ste projekt najponosniji?

Prostor u kojem sam se najviše zabavila je uređenje caffe Skripta. Projekt sam jako brzo završila jer sam odmah dobila viziju šarolikog neonskog interijera, nešto što bi podiglo energiju studentima nakon bezbroj sati predavanja, obzirom da je caffe u sklopu fakulteta. Radovi su tekli glatko bez većih problema, a sama atmosfera između struke, investitora i izvođača radova je bila opuštena i uz puno smijeha. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belinda Design (@belindadesignideas) on

Osobno volim uređivati javne prostore, obzirom da tu moj tim i ja možemo izabrati i slobodnije miješati različite stilove. Iako arhitekt po meni nikad nije gotov i zadovoljan, a osobno sam i perfekcionist, volim sve takve projekte, a posebno bih izdvojila caffe Movie, pivnica The Bank, konoba Duga, sala za doručak i konferencijska sala u Hotelu Bank i Čarobni svijet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belinda Design (@belindadesignideas) on

U interijerima stanova pokušavam maksimalno iskoristiti prostor za određeni budžet, kako funkcionalno, tako i estetski. Trudim se izvući iz klijenta što je to što ih opušta u njihovom domu i kako urediti prostor da se odrazi njihova osobnost.

Interijer trend kojem se posebice veselite u ovoj godini? 

Ono što mislim da je još uvijek novi trend i što mi je strast u posljednjim mjesecima su zasigurno keramičke pločice velikih formata. Prošle godine je naš studio bio na sajmu namještaja u Milanu gdje nismo imali vremena sve obići, koliko je to bilo ogromno. Tu smo naravno vidjeli mnoštvo novina u dizajnu općenito, a najviše su me dojmile upravo te pločice.
Veličine su im preko 3 metra, a teksture bezbrojne. Inovativna stvar je u tome, osim što u  nekim teksturama izgledaju kao umjetničko djelo, što one više ne krase samo hodnike, kupatila i slično već, ideje su da se uklapaju i u sve ostale prostorije kao dekoracija, obloga na zidu ili namještaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belinda Design (@belindadesignideas) on

Što po vama treba imati svaki moderan i topao dom?

Treba imati vašu osobnost. Boje, materijali, vizure koje niste ni znali da želite tek tada možete iskreno uživati u svome prostoru.

Dizajnerski komad namještaja koji biste voljeli imati u vašem domu?

Omiljeni namještaj mi se često mijenja ovisno o vremenu, a i stilu. Tom Dixon studio sam također vidjela uživo u Milanu, čiji dizajn naprosto obožavam, upravo bih njegov luster ili stolicu voljela imati u svom domu.
Tada smo posjetili i showroom Gessi proizvoda, to je bila ljubav na prvi pogled. Nešto što zasigurno planiram imati u svom domu je Gessi Hi-Fi privatni wellness program.
To su tuš baterije i česme dizajnirane baš po mome ukusu, spoj glazbe i luksuza, koje izgledaju kao pojačala. Obzirom da u kući pridajemo posebnu važnost tehnologiji i zvuku i to nam je na neki način hobi, odlično će se uklopiti u naše dizajnerske poglede u domu.

Što se uvijek krije u vašoj torbici?

Tuš za oči, metar i punjač za mobitel.    

Omiljeni modni artikl u ormaru?  

Ne postoji, stalno se mijenja. Volim modu, kao i većina žena, ali ne volim pričati o odjeći.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno