Bonjour.blagdanski recepti do 30KM: Londonske štanglice sa brusnicom i bademom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.blagdanski recepti do 30KM: Londonske štanglice sa brusnicom i bademom

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
15.12.2022.

Ovih dana gradove su osvijetlile čarobne lampice, a naši domovi postali omiljena destinacija za okupljanje i druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijekom blagdana najčešće vrijeme rezerviramo za naše namilije, kada uz razgovore i smijeh probudimo neke posebne uspomene i emocije. Tračak nostalgije za nekim davnim uspomenama bude i mirisi začina koji su često zvijezda omiljenih blagdanskih slastica. Naime, sigurni smo da svatko od nas ima poseban blagdanski kolač koji mu pri samoj pomisli na neodoljive zalogaje izmami ogroman osmijeh na lice.





Upravo zato kroz našu rubriku Bonjour.blagdanski recepti do 30KM poželjeli smo krenuti na jedinstveno putovanje okusima te uz pristupačna jela, kada je riječ o budžetu, teleportirati se u djetinjstvo. Zalogaji koji se rastapaju u ustima, neodoljive arome čokolade i ukusni komadi voća i orašastih plodova obilježavali su kolače zbog kojih smo često tražili komad više.





Šaljiva borba tko će od mališana ili pak odraslih pojesti posljednji komad bila je posebna zabava, a kako bi se ona nastavila i kroz ove dane Belma Halilović za našu rubriku kreirala je recept za jednu posebnu slasticu. Riječ je o londonskim štanglicama sa brusnicom i bademom za koje smo sigurni da će imati poseban kutak na vašoj blagdanskoj trpezi.

Za neodoljive i bogate okuse voća i orašastih plodova Belma je birala prepoznatljive proizvode brenda Eurocompany, koje će potpuniti ovu gastro avanturu. Stoga, kako biste na pravi način pripremili ovu ukusnu slasticu, u nastavku donosimo popis sastojaka, te detaljnu pripremu.





Sastojci: 

Tijesto

  • 3 žumanca
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 60 g putera
  • Limunov šećer ili rendana korica limuna
  • 100 g oštrog brašna
  • Prstohvat praška za pecivo






Fil

  • 3 bjelanca
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih + 50 g sjeckanih badema Eurocompany

Umak od brusnice

  • 100 g brusnice (suhe) Eurocompany
  • 100 ml soka od naranče
  • šećer po potrebi + korica naranče
  • 100 ml vode





Priprema: 

Tijesto

Žumancima dodajte šećer, vanilin šećer i so pa mikserom izmutite. Potom dodajte omekšali maslac i limunov šećer pa sve skupa izmiksati. Na kraju dodati brašno u koje stavimo prašak za pecivo i izmiksamo. Dobit ćemo čvrstu smjesu.
Obložiti pleh papirom za pečenje (dimenzije ubaciti). Pažljivo i laganim pokretima razvući smjesu i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni da se peče oko 10 minuta.





Umak

Suhe Eurocompany brusnice potrebno je prvo namočiti u vodi barem pola sata. Dok brusnice omekšaju u šerpu staviti vodu i sok, šećer i začine. (Šećer dodavati po potrebi, zavisno koliko slatko želite napraviti umak).
Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Dodati omekšale brusnice i kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Kada se brusnice krenu raspadati i poprimi umak željenu gustoću skloniti ih sa vatre (imajte na umu da će se hlađenjem još više zgusnuti).





Fil

Bjelancima dodajte prstohvat soli pa krenite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom dodajte mljevene Eurocompany bademe pa špatulom lagano izmiješati.

Nakon 10 minuta pečenja, izvaditi tijesto iz rerne i smanjite je na 160 stepeni. Tijesto premazati umakom od brusnice pa nanijeti snijeg sa bademom. Odozgo posuti sa sjeckanim bademima i lagano ih utisnuti.
Vratite kolač u rernu da se peče još oko 15-20 minuta na 160 stepeni. Na ovoj temperaturi će se i peći, a pomalo i sušiti jer nije jaka temperatura. Kada kolač dobije svjetlo smeđu boju, gotovo je. Kada se prohladi, rezati na štanglice željene veličine.

Servirajte ih uz mašnice tako da izgledaju kao preslatki pokloni, ili pak uz omiljeni topli napitak. Sigurni smo da će izmamiti ogroman osmijeh na mnoga lica. Dobar tek!


* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci