TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 3.8.2016.
Ako ste ljubitelji sladoleda, a vjerujemo da jeste, u ovim ljetnim danima često osvježenje tražite upravo u neodoljivo ukusnim aromama ove ledene poslastice poslužene u simpatičnim zdjelicama u vašem omiljenom cafeu. Budući da smo strastveni obožavatelj ovog omiljenog ljetnog slatkiša, nismo mogli odoljeti da ne saznamo koje su to popularne sarajevske adrese za porciju ukusnog sladoleda?
Listu sastavljenu od top tri prijedloga za naše čitatelje je izdvojila blogerica Midheta Agić, koja će vam kroz svoj foto dnevnik pokazati zašto će vam ove tri adrese biti sinonim za slatku harmoniju i snimanje #foodie fotki za vaš profil na Instagramu.
***
Istini za volju, nisam strastveni sladoljubac (čitaj: uvijek prvo biram kafu, za sve ostalo, isključivo ako nepce zatraži), međutim, vješto servirane i spojene boje u još efektnije napravljenom enterijeriju natjerat će me da naručim i ono što prethodno nisam ni pomislila. Ponovno, već odavno je poznato da hranu (besmislenost i moja zaluđenost Instagramom) naručujem uglavnom da bih ju uslikala – jer dobro izgleda na stolu izrađenom od mramora (što opet vuče moju ljubav prema industrijalizmu), jer se tri kugle sladoleda dobro snalaze u teglici od moussea i jer svaki Instagram profil treba malo okusa s vremena na vrijeme.
Cafe&restoran Manolo
Hranu volim da jedem na mjestima koja su vizualno zanimljiva. U tom momentu, čini mi se, sve postaje ukusnije. Posmatrano tako, na listi mojih top tri mjesta u gradu za naručiti dobru hranu (posebice slastice, ali i uslikati dobru fotku), svakako je cafe&restoran Manolo, u srcu Titove, vidljiv, ali istovremeno vješto skriven. Ako se u žurbi nekog popodneva odlučite za (instagramičan) odmor, a već ste tu u gradu i po koji put ste neodlučni pri izboru mjesta jer ste dosada već sve vidjeli i posjetili, obavezno svratite po kuglu sladoleda u ovaj, ja sam ga u svojoj glavi već etiketirala kao pop art inspired cafe (pogotovo onaj unutrašnji dio s divnim staklenim stolicama) i dajte si na volju, ne samo predah, nego cijeli popodnevni užitak u vješto skrojenim i još vještije serviranim kombinacijama hladnog zadovoljstva.
Cordoba Cafe
Ako ste od onih neodlučnih (poput mene nedjeljom poslijepodne) – bilo da je u pitanju hrana ili ipak mjesto gdje ćete tu hranu jesti, nedvojbeno birajte Cordoba Cafe iz bar jednog, od moja tri (uvijek privlačna) razloga:
#1 Čak i ako ne gajite posebnu ljubav prema enterijerima (kao što ja jesam, još malo, čini mi se, ću da postanem interior bloger), jedan od tri različito uređena dijela ovog cafea će vas, sasvim sam sigurna, natjerati da se zaljubite u njega.
#2 Potrebu za samoćom sasvim solidno možete da zadovoljite na ovom mjestu, jer jedan posve miran kutak, bez nepotrebne količine svjetlosti i buke, uz novine ili zanimljivu knjigu, može da vam vrati dovoljno energije bez posebnog napora.
#3 Imaju najšareniji izbor najdražih okusa sladoleda i svaki vas novi dolazak tjera na otkrivanje jedne nove, još neprobane arome.
Cafe Revolucija
S trećim mjestom ću enterijer staviti u drugu plan (ne jer se ništa posebnu tu nema istaći, već zato što sa okusom slatkiša u vašim ustima na ovom mjestu ne vidite i ne osjetite ništa drugo.)
Znate one dane kada litri ispijene kafe, čudnog okusa hrane u ustima i odrađenog radnog dana tragate za nečim što će bar i nekoliko preostalih sati iscrpnog dana, učiniti ugodnim?
Eh, pa ja takve liječim u sred Ferhadije, na spratu jednog od meni trenutno najdražih mjesta, cafea Revolucija. Otkrit ću vam tajnu, ako ste se pronašli u gore napisanoj rečenici o teškom danu, zaobiđite ispijanje kave na terasi ovog cafea, provucite se kroz masu i nađite si mjesto na unutrašnjem, gornjem, vješto izdvojenom spratu, naručite si voćni mousse i dajte si vremena za otkrivanje čarobno-zadovoljavajućeg podneva u sred gradske vreve.
I da, nije neophodno da uskladite boju vaših cipelica s bojom neodoljivog slatkiša na vašem stolu, Instagram će vam to za danas i oprostiti.
Za MODAMO.piše: MIDHETA AGIĆ
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Zašto se neki ljudi svaki dan bude s osmijehom, dok drugi jedva čekaju da dan završi? Nije to samo stvar sreće ili okolnosti. Tačnije, sve počinje i završava s jednim jednostavnim, ali moćnim ritualom.
Tajna uživanja u svakom danu nije u nečemu kompliciranom, već u svakodnevnim stvarima koje, iako često neprimjetne, čine razliku između stresa i sreće.
Koji je to tajni sastojak? Otkrivamo ga kroz nekoliko jednostavnih, ali moćnih navika.
Prvi korak: Posvetite se sebi ujutro – uz Fontanu
Nekad zaboravimo, ali najvažnija stvar koju možete učiniti ujutro je posvetiti se samo sebi. Jutro je vaše vrijeme.
Uzmite nekoliko minuta da osjetite mir, dok vam energija raste s prvim gutljajem Franck cappuccina s okusom Fontane. Zašto baš on? Novi okus, isti užitak! Ova kombinacija svježe mente i tamne čokolade bit će kao tihi poziv da se opustite i zaronite u dan. Bez buke, bez žurbe.
Na početku dana, kada je mir i tišina još uvijek prisutna, dopustite sebi da se potpuno usmjerite na sebe. Nemojte odmah razmišljati o svim obavezama koje vas čekaju. Napravite to vrijeme za meditaciju, jednostavno uživajte u tišini ili na trenutak zaronite u samoću. Svježina svakog gutljaja pomoći će vam da se resetujete i usmjerite energiju prema onome što vas čeka. To je prvi korak prema postavljanju temelja za ostatak dana.
Drugi korak: Napravite pauzu za uživanje – uz Bajaderu
Ovdje dolazi trenutak koji mnogi zanemaruju, a zapravo je ključan. Pauza. Često se nađemo u petlji, kad misli ne prestaju i obaveze pritisnu. Uzmite tu pauzu, isključite sve oko sebe i dajte svom umu potreban predah. Bez krivnje. Bez osjećaja da ne radite nešto korisno. Čak i nekoliko minuta može napraviti veliku razliku. U tom trenutku, uz Franck cappuccino s okusom Bajadere, prepustite se uživanju.
Novi okusi osmišljeni su tako da zadrže karakteristike svojih čokoladnih uzora, a s okusom Bajadere otkrivate aromu nugata i prženih badema, čineći ovaj cappuccino pravim malim luksuzom u vašem danu.
Iako su obaveze stalno prisutne, važno je znati kako isključiti svoj um na nekoliko minuta. Isprobajte tehniku „mindfulness“. Dakle, potpuno se fokusirajte na to što pijete i osjećajte svaki gutljaj. Onda samo dišite i usmjerite misli na mir. Kad se opustite, mozak se resetuje, a stres nestaje.
Treći korak: Oslobodite se rutine – uz Griotte
Ovdje ulazimo u fazu gdje ste već u svom opuštenom outfitu. Oslobodite se rutine i promijenite ritam. Taj je trenutak zapravo i najdragocjeniji. U udobnosti svog doma, dok uživate u Franck cappuccinu s okusom Griotte, vi ste u svom „elementu“. U tom trenutku, ništa vas ne ometa. Nema žurbe, samo vi i vaš cappuccino s okusom Griotte koji kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, donoseći taj savršen balans slatkog i kiselog koji će vašim čulima pružiti pravo zadovoljstvo.
Ako želite, pokušajte sebi kreirati "obavezan" ritual u isto zadato vrijeme i isto mjesto. Uz cappuccino, upalite mirisnu svijeću ili samo uživajte u tišini i smanjenoj rasvjeti. Ovaj korak je bitan za vašu unutrašnju ravnotežu jer kad se potpuno opustite, vi ste u punoj snazi.
Gdje se mogu pronaći novi Franck cappuccino proizvodi?
Svi su dostupni ne samo u maloprodaji, nego i u mnogim ugostiteljskim objektima i na Franck webshop - u. Možete uživati u toploj ili hladnoj verziji, sami ili sa društvom, prilagodljivo baš za svaki trenutak. Namijenjeni su svima koji znaju cijeniti pravi užitak! Uzmite pauzu, opustite se i dopustite svakom gutljaju da vam donese savršen trenutak.
Svaka sitnica koja vas podsjeća da se posvetite sebi, uzmete pauzu i oslobodite rutine, zapravo je ulaganje.
Kroz ove korake, ne samo da ćete podići energiju, već ćete naučiti kako se opustiti i uživati u malim stvarima koje čine dan posebnim. Naravno, s cappuccinom u ruci.
* * *
Foto: Promo
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!