TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.12.2023.

U ulici Marka Marulića na broju 2 krije se hybrid restoran Bistro Zdravo.


Predstavlja raj za ljubitelje zdrave, biljne ishrane. No, to nije sve što ova oaza zdravlja nudi - njihov prostor za konferencije i seminare, poznat kao Košnica, predstavlja idealno mjesto za organizaciju vaših mini događaja, a za njihovim stolovima ćete često vidjeti i kreativce za svojim laptopima. 

 



Šarmantan maksimalizam

Kada zakoračite u Bistro Zdravo, dočekat će vas pomalo maksimalistički dizajn koji odiše posebnim šarmom. Ovaj prostor je pažljivo oblikovan kako bi pružio ugodan ambijent koji je istovremeno dinamičan, ali opuštajući. Ne iznenađuje da smo neke od Bonjour.ba projekata odlučili predstaviti upravo u ovom prostoru, zar ne? 

 



Podsjećamo da je restoranski dio prostora bio mjesto predstavljanja naše #FeelGood majice ove godine. Uz šarmantno, edukativno i zabavno druženje smo govorile o Feel Good majici, ali i izazovima s kojima se susreću žene koje žele ostvariti svoje poduzetničke ciljeve. Željeli smo prostor koji je dinamičan i opuštajući, sa elementima prirode te smo ga dodatno naglasili uz cvjetne aranžmane u narančastim i zelenim tonovima.

 



Ovaj hybrid restoran, koji predstavlja miks različitih usluga kao što su u ovom slučaju hrana, piće i kupovina, nudi još jedan segment usluge. Riječ je o njihovom odvojenom prostoru pod nazivom 'Košnica', simbolično predstavlja prostor u kojem grupa vrijedno radi na kreiranju važnih projekata, baš kao pčelice. Košnica je savršeno mjesto za organizovanje radionica, predavanja ili team buildinga. Uz to nudi ravnotežu između profesionalnog i ugodnog. 

 



Naravno, da smo upravo Košnicu birali i za našu 2. dm akademiju za poduzetniceJednodnevna akademija je održana u Bistro Zdravo gdje je sudionice akademije dočekao inspirativni photo wall s porukom „Ovo je samo početak!“, koja je snažno odjekivala prostorijom

Uz to su naše zvanice imale imale priliku uživati u ručku kroz tri slijeda ukusnih, zdravih i nutritivno bogatih jela. Pazili smo i da tijekom cjelodnevnog učenja, poduzetnice uživaju u jelima koja hrane tijelo, donose najbolje od kvalitetnih namirnica te predstavljaju poseban vizualan i gurmanski doživljaj.

Prozračan i moderan Bistro Zdravo prostor je savršeno platno na kojem možete izraziti svoju kreativnost i organizovati event koji odgovara vašoj estetici i standardima


Ukusni i estetični zalogaji? Yes please! 

Ako je hrana srce vašeg događaja, Bistro Zdravo vas neće razočarati. Ovdje se služe ukusni i nutritivno bogati slani zalogaji, dok su slatkiši apsolutno bezgrešni. Ove poslastice ne samo da će zadovoljiti vaše ukusne pupoljke, već će i podržati vašu posvećenost zdravoj biljnoj ishrani. Ne trebamo ni govoriti o estetskoj važnosti prezentiranja ovih jela koja će zadovoljiti kriterije svakog estete

 



Održivost i jačanje zajednice kao prioritet

Bistro Zdravo pored gastronomskog užitka, postavlja standarde za ekološko poslovanje. Njihova posvećenost širenju ljubavi prema zdravoj i cjelovitoj biljnoj ishrani ne završava samo na tanjiru. Kroz seminare, predavanja i radionice, ovaj entuzijastični tim ljudi želi osnažiti zajednicu i poticati na zdraviji način života.

Naravno da smo ih pitali za neku od narednih radionica, pa smo sigurni da će njihov odgovor oduševiti mnoge foody ljubiteljice. Naime, riječ je o gourmet radionici koja za zvijezdu ima sourdough hljeb

 





Sourdough radionica 

Jednostavno znamo da želite naučiti kreirati svoj sourdough hljeb! 13.1.2024. u 10h u prostorijama Bistro Zdravo to će biti i moguće uz radionicu koju vodi Nura, poznatija i kao Nur Pekara

 



Šta je to sourdough hljeb?

Sourdough, kiseli hljeb ili hljeb sa starter kulturom je vrsta hljeba koja se priprema uz pomoć divljeg kvasca i bakterija. Ovaj tradicionalni način pečenja hljeba mu daje jedinstven okus, mekanu unutrašnjost i hrskavu koru.

Šta očekivati na radionici?

Ova radionica je namijenjena totalnim početnicima u svijetu sourdough hljeba. Na radionici ćete zajedno prolaziti kroz sve korake u procesu pravljenja jednog sourdough hljeba. 

Prvo ćete zaroniti u svijet startera, srce svakog sourdough hljeba. Naučit ćete kako da ga hranite, održavate i stvorite snažnu kulturu koja će oživjeti svaki novi hljeb. Potom ćete preći i na sam postupak izrade hljeba odnosno kroz sve korake, pa ćete saznati šta je:

  • Autoliza – magija miješanja 
  • Dodajemo starter, so i dolazimo do laminacije
  • Tehnike preklapanja hljeba, kao i oblikovanja
  • Svaka preklopna faza donosi hljebu novu dimenziju i karakter 
  • Kako pravilno zarezati hljeb
  • Imat ćete priliku da vidite kako hljeb peče Nura 

     



Predviđeno trajanje radionice je 7h - 8h. Na kraju nećete samo otići sa novim znanjem i iskustvom, nego nosite sa sobom @nur_pekara starter, hljeb koji ste napravili, kao i korpicu za narastanje te upute koje će vam olakšati samostalnu izradu hljeba kući. Naravno, imat ćete i Nurinu podršku putem Instagrama ili maila nakon radionice.


Više info i prijave na mail: [email protected]. Cijena radionice 250KM, a za uplate do 29.12.2023. odobren popust 5%


Jasno je da je Bistro Zdravo više od veganskog kafe restorana, to je mjesto gdje se susreću food entuzijasti i oni koji žele uživati u posebnom ambijentu. Posjetite ih i doživite Košnicu - mjesto savršenog balansa kreativnosti i produktivnosti. 


* * * 
Foto: Sanela Zuki
ć i Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Jedna lokacija, jedna zajednička vizija i 100 žena: akademija koja je pomjerila granice

TEKST: Bonjour.ba

Jedna lokacija, jedna zajednička vizija i 100 žena: akademija koja je pomjerila granice Jedna lokacija, jedna zajednička vizija i 100 žena: akademija koja je pomjerila granice

Neke priče o uspjehu ne počinju velikim planom, nego znatiželjom, potrebom da se stvori nešto svoje i hrabrošću da se krene i kada putevi nisu sasvim jasni.

Upravo takva atmosfera ispunila je Europsku kuću kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu, gdje je akademija by dm drogerie markt i Bonjour.ba okupila 100 žena iz cijele Bosne i Hercegovine: one koje tek ulaze na tržište rada, one koje grade brend, studentice koje traže pravac i žene koje svoje ideje pretvaraju u prve korake.


akademija28bonjour_ba
akademija23bonjour_ba
dm-akademija-bonjourba-1

Dan je započeo energijom i tihim žamorom upoznavanja još prije zvaničnog početka. 'It’s time to glow!', poruka jutarnje registracije, bila je više od pozdrava; postala je najava dana u kojem je svaka učesnica mogla doći onakva kakva jeste i krenuti prema verziji sebe kojoj pravi prostor.


akademija7bonjour_ba
akademija4bonjour_ba
akademija2bonjour_ba
akademija68bonjour_ba
akademija_photowall24bonjour_ba

Dobrodošlica koja je otvorila dan  

Pozdravni govor Ajle Hadžić i Ane Ćavar donio je prvu dozu inspiracije i stvorio atmosferu u kojoj se osjećalo povjerenje. Njihova autentičnost i otvorenost dale su ton cijelom danu: topao, poticajan i dovoljno siguran da žene pitaju, sumnjaju, dijele i uče.


akademija108bonjour_ba

Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba i Ajla Hadžić, marketing menadžerica dm drogerie markt BiH


Prva sesija, Q&A s Eminom Mušinović, članicom Poslovodstva dm BiH, otvorila je važne teme o pronalasku mjesta na tržištu, jačanju ličnog brenda i hrabrosti da se napravi zaokret kada je on zaista potreban. Ovaj razgovor je brzo prešao iz teorije u situacije koje su žene već proživjele ili bi ih tek mogle doživjeti.


akademija325bonjour_ba

Emina Mušinović, članica Poslovodstva dm BiH


akademija5bonjour_ba-1
akademija8bonjour_ba
akademija15bonjour_ba

Kratki coffee break pretvorio se u spontani prostor za upoznavanje, mini-mentorske razgovore i dogovorene prve saradnje. 


akademija156bonjour_ba
akademija154bonjour_ba
akademija_photowall13bonjour_ba

Upravo tada jasno se osjetila energija boja koje su pratile akademiju: motivirajuća žuta, patelna roze koja unosi kreativnost i toplinu i tamno zelena koja daje osjećaj stabilnosti i fokusa. Zajedno, one su nosile poruku dana, a to su optimizam, podrška i prostor za rast.


akademija54bonjour_ba
akademija-dm-bonjour-ba-gif-3

Razgovori koji mijenjaju perspektivu  

Slijedila je sesija 'Women Who Grow', u kojoj su Ajla Hadžić i Ana Ćavar, svaka iz svoje uloge, otvoreno govorile o lekcijama koje nose nakon godina rada: o greškama koje su ih oblikovale, ambiciji koja traži balans i hrabrosti koja se gradi tek nakon prvog pokušaja, pa čak i pada.


akademija259bonjour_ba
akademija19bonjour_ba
akademija18bonjour_ba

To je bio trenutak u kojem su se studentice, poduzetnice, menadžerice i kreativke prepoznale u istoj rečenici; različite priče, a isti osjećaj, da je rast put i da se gradi korak po korak.


akademija304bonjour_ba
akademija296bonjour_ba
akademija17bonjour_ba
akademija7bonjour_ba

Nakon pauze za ručak, fokus se prebacio na ono što mnogima predstavlja najveći izazov: određivanje cijene

Ena Fejzović, menadžerica asortimana u nabavi dm BiH, govorila je o realnim brojkama, procesima i financijskoj strukturi brenda, ali i o tome kako se samopouzdanje reflektuje kroz cijene koje postavljamo. Bila je to jedna od sesija koju su učesnice slušale s najviše koncentracije.


akademija246bonjour_ba
akademija9bonjour_ba

Ena Fejzović, menadžerica asortimana u nabavi dm BiH


Iskustva koja ostaju i nakon što se vrata sale zatvore  

Dan je zaključen okruglim stolom 'A što ako uspije?', na kojem su učestvovale Martina Djordjevski, Dragana Rauš i Maja Topčagić. Kao bivše polaznice akademije, govorile su o svojim prvim koracima i svim onim trenucima koji ne stanu u Instagram objavu: sumnjama, neuspjesima, prekretnicama i malim pobjedama.


akademija314bonjour_ba
akademija11bonjour_ba

Njihove priče donijele su onu vrstu inspiracije koju može podijeliti samo neko ko je već prošao put kojim mnoge tek kreću. Bio je to trenutak u kojem se u sali osjetila kombinacija olakšanja i motivacije, potvrda da put postoji i da je dostižan za svaku ženu koja se želi odvažiti.


akademija14bonjour_ba
akademija10bonjour_ba
akademija292bonjour_ba

Snaga zajednice koja raste  

Na kraju dana postalo je jasno da se akademija neće pamtiti samo po programu, govornicama i temama, nego po iskustvu. Po pažnji prema detaljima, po identitetu događaja koji je bio više osjećaj nego estetika i po timu koji je kreirao okruženje u kojem su žene osjetile da imaju prostor da pitaju, slušaju, uče i vjeruju sebi.


akademija276bonjour_ba
akademija240bonjour_ba
akademija_photowall26bonjour_ba
akademija226bonjour_ba
akademija_photowall35bonjour_ba-1
akademija-dm-bonjour-ba-gif-2-1
 

Možda je najtačnije reći da je ovo bio dan koji je pokazao koliko daleko može otići jedna ideja kada ima zajednicu oko sebe i kada žene dobiju prostor i podršku da postanu ono što jesu, ali i ono što tek mogu postati.


akademija_photowall28bonjour_ba-1
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa dm drogerie markt
 
Bonjour.ba produkcija  
Kreativna realizacija eventa: Dijana Ćavar
Asistentica: Semra Manjura
Autorica članka: Adelisa Mašić
Grafičko oblikovanje: Marija Perić
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah
Fotografija: Enida Kajević i Monika Andrić
Video: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!