TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.12.2023.
U ulici Marka Marulića na broju 2 krije se hybrid restoran Bistro Zdravo.
Predstavlja raj za ljubitelje zdrave, biljne ishrane. No, to nije sve što ova oaza zdravlja nudi - njihov prostor za konferencije i seminare, poznat kao Košnica, predstavlja idealno mjesto za organizaciju vaših mini događaja, a za njihovim stolovima ćete često vidjeti i kreativce za svojim laptopima.

Šarmantan maksimalizam
Kada zakoračite u Bistro Zdravo, dočekat će vas pomalo maksimalistički dizajn koji odiše posebnim šarmom. Ovaj prostor je pažljivo oblikovan kako bi pružio ugodan ambijent koji je istovremeno dinamičan, ali opuštajući. Ne iznenađuje da smo neke od Bonjour.ba projekata odlučili predstaviti upravo u ovom prostoru, zar ne?

Podsjećamo da je restoranski dio prostora bio mjesto predstavljanja naše #FeelGood majice ove godine. Uz šarmantno, edukativno i zabavno druženje smo govorile o Feel Good majici, ali i izazovima s kojima se susreću žene koje žele ostvariti svoje poduzetničke ciljeve. Željeli smo prostor koji je dinamičan i opuštajući, sa elementima prirode te smo ga dodatno naglasili uz cvjetne aranžmane u narančastim i zelenim tonovima.

Ovaj hybrid restoran, koji predstavlja miks različitih usluga kao što su u ovom slučaju hrana, piće i kupovina, nudi još jedan segment usluge. Riječ je o njihovom odvojenom prostoru pod nazivom 'Košnica', simbolično predstavlja prostor u kojem grupa vrijedno radi na kreiranju važnih projekata, baš kao pčelice. Košnica je savršeno mjesto za organizovanje radionica, predavanja ili team buildinga. Uz to nudi ravnotežu između profesionalnog i ugodnog.

Naravno, da smo upravo Košnicu birali i za našu 2. dm akademiju za poduzetnice. Jednodnevna akademija je održana u Bistro Zdravo gdje je sudionice akademije dočekao inspirativni photo wall s porukom „Ovo je samo početak!“, koja je snažno odjekivala prostorijom
Uz to su naše zvanice imale imale priliku uživati u ručku kroz tri slijeda ukusnih, zdravih i nutritivno bogatih jela. Pazili smo i da tijekom cjelodnevnog učenja, poduzetnice uživaju u jelima koja hrane tijelo, donose najbolje od kvalitetnih namirnica te predstavljaju poseban vizualan i gurmanski doživljaj.
Prozračan i moderan Bistro Zdravo prostor je savršeno platno na kojem možete izraziti svoju kreativnost i organizovati event koji odgovara vašoj estetici i standardima.
Ukusni i estetični zalogaji? Yes please!
Ako je hrana srce vašeg događaja, Bistro Zdravo vas neće razočarati. Ovdje se služe ukusni i nutritivno bogati slani zalogaji, dok su slatkiši apsolutno bezgrešni. Ove poslastice ne samo da će zadovoljiti vaše ukusne pupoljke, već će i podržati vašu posvećenost zdravoj biljnoj ishrani. Ne trebamo ni govoriti o estetskoj važnosti prezentiranja ovih jela koja će zadovoljiti kriterije svakog estete.


Održivost i jačanje zajednice kao prioritet
Bistro Zdravo pored gastronomskog užitka, postavlja standarde za ekološko poslovanje. Njihova posvećenost širenju ljubavi prema zdravoj i cjelovitoj biljnoj ishrani ne završava samo na tanjiru. Kroz seminare, predavanja i radionice, ovaj entuzijastični tim ljudi želi osnažiti zajednicu i poticati na zdraviji način života.
Naravno da smo ih pitali za neku od narednih radionica, pa smo sigurni da će njihov odgovor oduševiti mnoge foody ljubiteljice. Naime, riječ je o gourmet radionici koja za zvijezdu ima sourdough hljeb.


Sourdough radionica
Jednostavno znamo da želite naučiti kreirati svoj sourdough hljeb! 13.1.2024. u 10h u prostorijama Bistro Zdravo to će biti i moguće uz radionicu koju vodi Nura, poznatija i kao Nur Pekara.

Šta je to sourdough hljeb?
Sourdough, kiseli hljeb ili hljeb sa starter kulturom je vrsta hljeba koja se priprema uz pomoć divljeg kvasca i bakterija. Ovaj tradicionalni način pečenja hljeba mu daje jedinstven okus, mekanu unutrašnjost i hrskavu koru.
Šta očekivati na radionici?
Ova radionica je namijenjena totalnim početnicima u svijetu sourdough hljeba. Na radionici ćete zajedno prolaziti kroz sve korake u procesu pravljenja jednog sourdough hljeba.
Prvo ćete zaroniti u svijet startera, srce svakog sourdough hljeba. Naučit ćete kako da ga hranite, održavate i stvorite snažnu kulturu koja će oživjeti svaki novi hljeb. Potom ćete preći i na sam postupak izrade hljeba odnosno kroz sve korake, pa ćete saznati šta je:

Predviđeno trajanje radionice je 7h - 8h. Na kraju nećete samo otići sa novim znanjem i iskustvom, nego nosite sa sobom @nur_pekara starter, hljeb koji ste napravili, kao i korpicu za narastanje te upute koje će vam olakšati samostalnu izradu hljeba kući. Naravno, imat ćete i Nurinu podršku putem Instagrama ili maila nakon radionice.
Više info i prijave na mail: [email protected]. Cijena radionice 250KM, a za uplate do 29.12.2023. odobren popust 5%.
Jasno je da je Bistro Zdravo više od veganskog kafe restorana, to je mjesto gdje se susreću food entuzijasti i oni koji žele uživati u posebnom ambijentu. Posjetite ih i doživite Košnicu - mjesto savršenog balansa kreativnosti i produktivnosti.

* * *
Foto: Sanela Zukić i Marko Jovančić za Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba
Neke priče o uspjehu ne počinju velikim planom, nego znatiželjom, potrebom da se stvori nešto svoje i hrabrošću da se krene i kada putevi nisu sasvim jasni.
Upravo takva atmosfera ispunila je Europsku kuću kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu, gdje je akademija by dm drogerie markt i Bonjour.ba okupila 100 žena iz cijele Bosne i Hercegovine: one koje tek ulaze na tržište rada, one koje grade brend, studentice koje traže pravac i žene koje svoje ideje pretvaraju u prve korake.


Dan je započeo energijom i tihim žamorom upoznavanja još prije zvaničnog početka. 'It’s time to glow!', poruka jutarnje registracije, bila je više od pozdrava; postala je najava dana u kojem je svaka učesnica mogla doći onakva kakva jeste i krenuti prema verziji sebe kojoj pravi prostor.




Dobrodošlica koja je otvorila dan
Pozdravni govor Ajle Hadžić i Ane Ćavar donio je prvu dozu inspiracije i stvorio atmosferu u kojoj se osjećalo povjerenje. Njihova autentičnost i otvorenost dale su ton cijelom danu: topao, poticajan i dovoljno siguran da žene pitaju, sumnjaju, dijele i uče.
Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba i Ajla Hadžić, marketing menadžerica dm drogerie markt BiH
Prva sesija, Q&A s Eminom Mušinović, članicom Poslovodstva dm BiH, otvorila je važne teme o pronalasku mjesta na tržištu, jačanju ličnog brenda i hrabrosti da se napravi zaokret kada je on zaista potreban. Ovaj razgovor je brzo prešao iz teorije u situacije koje su žene već proživjele ili bi ih tek mogle doživjeti.
Emina Mušinović, članica Poslovodstva dm BiH



Kratki coffee break pretvorio se u spontani prostor za upoznavanje, mini-mentorske razgovore i dogovorene prve saradnje. 


Upravo tada jasno se osjetila energija boja koje su pratile akademiju: motivirajuća žuta, patelna roze koja unosi kreativnost i toplinu i tamno zelena koja daje osjećaj stabilnosti i fokusa. Zajedno, one su nosile poruku dana, a to su optimizam, podrška i prostor za rast.

Razgovori koji mijenjaju perspektivu
Slijedila je sesija 'Women Who Grow', u kojoj su Ajla Hadžić i Ana Ćavar, svaka iz svoje uloge, otvoreno govorile o lekcijama koje nose nakon godina rada: o greškama koje su ih oblikovale, ambiciji koja traži balans i hrabrosti koja se gradi tek nakon prvog pokušaja, pa čak i pada.


To je bio trenutak u kojem su se studentice, poduzetnice, menadžerice i kreativke prepoznale u istoj rečenici; različite priče, a isti osjećaj, da je rast put i da se gradi korak po korak.



Nakon pauze za ručak, fokus se prebacio na ono što mnogima predstavlja najveći izazov: određivanje cijene.
Ena Fejzović, menadžerica asortimana u nabavi dm BiH, govorila je o realnim brojkama, procesima i financijskoj strukturi brenda, ali i o tome kako se samopouzdanje reflektuje kroz cijene koje postavljamo. Bila je to jedna od sesija koju su učesnice slušale s najviše koncentracije.

Ena Fejzović, menadžerica asortimana u nabavi dm BiH
Iskustva koja ostaju i nakon što se vrata sale zatvore
Dan je zaključen okruglim stolom 'A što ako uspije?', na kojem su učestvovale Martina Djordjevski, Dragana Rauš i Maja Topčagić. Kao bivše polaznice akademije, govorile su o svojim prvim koracima i svim onim trenucima koji ne stanu u Instagram objavu: sumnjama, neuspjesima, prekretnicama i malim pobjedama.

Njihove priče donijele su onu vrstu inspiracije koju može podijeliti samo neko ko je već prošao put kojim mnoge tek kreću. Bio je to trenutak u kojem se u sali osjetila kombinacija olakšanja i motivacije, potvrda da put postoji i da je dostižan za svaku ženu koja se želi odvažiti.


Snaga zajednice koja raste
Na kraju dana postalo je jasno da se akademija neće pamtiti samo po programu, govornicama i temama, nego po iskustvu. Po pažnji prema detaljima, po identitetu događaja koji je bio više osjećaj nego estetika i po timu koji je kreirao okruženje u kojem su žene osjetile da imaju prostor da pitaju, slušaju, uče i vjeruju sebi.





Možda je najtačnije reći da je ovo bio dan koji je pokazao koliko daleko može otići jedna ideja kada ima zajednicu oko sebe i kada žene dobiju prostor i podršku da postanu ono što jesu, ali i ono što tek mogu postati.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!