Bijambare blizu Sarajeva imaju sve što vam treba za zabavan i opuštajući izlet u prirodi - BONJOUR.ba - bh.lifestyle mag...

Bijambare blizu Sarajeva imaju sve što vam treba za zabavan i opuštajući izlet u prirodi

PUTOVANJA
7.11.2020.

Bilo da volite mir i tišinu ili aktivan vikend ispunjen vožnjom bicikla ili šetnjom, pronašli smo lokaciju koja nudi sve mogućnosti za idealan izlet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštićeno prirodno područje pećinskog kompleksa Bijambare, koje se nalazi 40-ak kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli, je jedno od najljepših mjesta u okolini Sarajeva za odmor u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @bekirsa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amina🌸 (@minceeees) on

Pašnjaci, ponori dva potoka, jedan od najljepših šumskih, zimzelenih puteva te osam pećina samo su dio scenarija koji vas očekuje tokom šetnje ovim predjelom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zulfa Ibrahimi-Gagic (@zulfa_jasmin_) on

Foto: @azra_beslija 

Ukoliko vam je aktivni vikend draži od lagane šetnje, u tom slučaju, iznajmljivanje bicikla pravi je odabir za zadovoljavanje svih avanturističkih apetita.

Foto: @joyfull_lifestyle

Jedan od najljepših dijelova ovog vikend izleta je kompleks pećina gdje su nađeni tragovi ljudskog prisustva – oruđa i oružja iz kamenog doba, koja se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Od ovih pećina, jedino je Srednja bijambarska pećina uređena, osvijetljena i otvorena za posjete.

Foto: @halmasssa

Foto: @kerab_sss

Možete ju obići sa vodičem i preći 420 metara dugu turističku staza ukrašenu pećinskim nakitom - stalaktitima, stalagmitima, pećinskim draperijama ili zavjesama, kao i pećinskim kadama ili bigrenama. Posebno je zanimljiva četvrta dvorana, koja je zbog svoje izuzetne akustičnosti nazvana „koncertnom dvoranom“.

Foto: @liliana_am_

Ukoliko želite u svoj dnevnik putovanja zabilježiti još jedno divno iskustvo, Bijambare su jako dobra ideja. U nastavku smo izdvojili još nekoliko fotografija koje će vas, ne sumnjamo, uvjeriti da je ovo vaša sljedeća vikend destinacija.

Foto: @neira.fejzic

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Albina Skenderovic (@albinaajs) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mersad (@mersadsasane) on

 ***

Naslovna fotografija: @adakubura
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 7.11.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@adakubura

Podijeli:

Posljednje objavljeno